Tuesday, October 14, 2014

Petua Yang Manis Untuk Kurangkan Kahak??


Assalamualaikum.....






Sape suka makan buah nangka?

Eynda sukaaaa.... kalau yg buat masak lemak kuning atau kari pun eynda suka.... ulam nangka muda pun eynda suka.... kalau balik kampung mama eynda masak kari nangka seperiuk eynda boleh ratah hehe...

Tapi eynda tak tau pun nangka ada kelebihan extra... 

2-3 minggu ni eynda tak sihat... batuk... selsema... nasib baik tak demam... tapi batuk selsema ni manja2 gitu.... tak melemahkan badan pun... cuma tak selesa especially nak tido malam...

Ada satu hari hubby pegi gunting rambut... hubby pun sama jugak batuk selsema... pastu hairstylist tu, a chinese man bagi petua... makan nangka!

1st time dengar ni.... beberapa hari pastu eynda beli nangka... sedapnyaaaaa... nangka madu lagi sedap kan... nangka madu pun beli... nangka biasa pun beli.... makan... makan... makan... buat dessert hehe...selain tu pagi petang siang malam telan madu jugak... Alhamdulillah actually malam pertama makan nangka 3 bijik... eynda tak batuk langsung time tengah tido... selalunya @ 2am dah start batuk2 sebab kahak berkumpul kat tekak... selagi tak minum air panas... selagi tak buang kahak... memang takleh tido... hubby pun tido nyenyak je tak batuk2....

Rupanya nangka kan ada getah2 kat buah tu.... getah tu la berfungsi utk "larikan" kahak kita.... itu explaination dari chinese man tu.... dah le sedap... jadi ubat batuk pulak kan...

Kawan fb eynda ada kata... kalau kahak cair, dalaman kita sejuk... so lawannyer makan yg bersifat panas....seperti madu... kalau kahak kita hijau pekat...dalaman kita panas...so makan yg bersifat sejuk... patut la baru teringat... sebelum ni kalau batuk eynda hanya makan bird nest aje... bird nest menyejukkan badan... masa tu dalaman eynda panas.... 3-4 hari makan bird nest sehari sebotol dah sembuh.... so batuk kali ni dalaman eynda sejuk pulak... makan madu bersama buah nangka Alhamdulillah dah sembuh tanpa ubat batuk klinik yg selalu buat eynda lalokkk jek hehe... masih batuk manja2 tapi malam tido lenaaaaa dah... selsema dah semacam alergik habuk la pulak...  apa-apa pun Alhamdulillah nampak perubahan dah...

Sape yg batuk2 tu boleh la try makan nangka... kita usaha..Allah yg menentukan... InsyaAllah :-)





11 comments:

mamawaiz said...

Wah..sedapnya sis boleh mkn nangka, sy tak berani nak mkn..sebab org kata nangka ni berangin,betul ke?

eynda said...

mamawaiz... setengah orang memang takleh makan sebab badan cepat masuk angin... akak Alhamdulillah takde masalah... buat masa ni la hehe... lagipun maybe sebab amalkan jamu Nona Roguy so angin dalam badan tak sempat menetap :-D

Zee Suhaini said...

bagus ni kak..baru tahu kelebihan nangka..suka jugak makan..kalo masak lemak memang beli ler..batuk kahak memang susah nak tido..rasa tersekat jer kat kerongkong..

NM03 said...

wa.... camni balik kena carik nangka la gamaknye... tak menahan dah sampai nak tekencing je tiap kali batuk

Nieda ramly said...

boleh la try... anak akak lam batuknya tak hilang2.

Nieda ramly said...

boleh la try... anak akak lam batuknya tak hilang2.

Ann Ishak said...

kalau selsema je boleh guna petua yang sama ke, hazab jugak ni bila malam idung tersumbat susah nak bernafas

Z@i Z@mR33 said...

suka nangka gak

br tau nangka leh sembuh batuk...maceh bg info ni

My Aisy said...

ooo good info tu...baru tau...ubat yang sedap ni...

Mummydearie said...

Saya suka makan nangka juga tapi baru tau yang ada kebaikan juga nangka ni nak mengurangkan batuk ya. Lenkali kalau kena boleh beli banyak-banyak nangka ni :)

adianiez AIDA said...

new info ni...
in shaa Allah :-)
tq for sharing...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails