Thursday, August 28, 2014

Fluffy...



Assalamualaikum....



Santai-santai jom tengok gambar fluffy, kucing eynda yg kami dah anggap macam family sendiri...jaga macam anak youuuuu..... bahagialah kamu fluffy... doakan kami bertemu kamu di syurga...





Gambar bertarikh 25/3/2013....baru seminggu bela Fluffy rasanya...






3/5/2014 ~ fluffy suka tido atas perut Hannah....






4/5/2014 ~ 2-3 minggu sekali fluffy kena mandi...





 5/5/2014 ~ Nak tido suka cari bantal....





 3/7/2014 ~ Dah tak muat nak jugak tido atas tu....





 22/7/2014 ~ Haippp.... attention seeker jugak kamu ye...





 23/7/2014 ~ Malasnya nak naik tangga...tido sini je la...







 21/8/2014 ~ Hhmmm...dah makan dah... nak bodek apa lagi ni...





 23/8/2014 ~ Ehhhh pandai tengok kamera la hahaha...







23/8/2014 ~ Tak lama lagi kamu sama tinggi kak Hannah la fluffy!!




Fluffy sekarang eynda bagi makan ikan kembung rebus.... sehari 3 kali... breakfast...lunch...dinner... hehe...sakan kan... sekali makan 2 ekor... bagus la sejak bagi ikan rebus bulu fluffy makin sihat...berbanding baru2 bela dia dulu... bulu dia agak kasar... sekarang macam kapas! Sebelum ni eynda bagi makan wet food utk kucing tu tapi rasa tak best sebab mesti ada bahan awet kan... biskut kucing bagi jugak ....

Fluffy sangat2 well trained dalam bab toilet... walau macam mana pun dia tetap akan cari toilet dia sendiri... ini memang eynda ajar sejak dia kecik... cakap je dgn dia... ni toilet kamu... jangan berak kencing merata... InsyaAllah dia paham hehe... kalau eynda keluar lama2 eynda selalu pastikan fluffy duduk dlm rumah... coz eynda takmau dia ganggu jiran2 eynda... hopefully selama fluffy ada ni dia tak nyusahkan jiran2 la... fluffy sangat baik tau hahaha... puji kucing sendiri puiiiihhh.... kalau fluffy notty  ampunkan eynda ye jiran2 ku.... dia hanya seekor kucing... bukan manusia yg kita boleh terangkan bagi dia paham segala-galanya...kucing jugak haiwan kesayangan nabi...so marilah sayangkan kucing hehe...

Actually kadang-kala ada jugak kucing2 lain...selalunya kitten la...mana datang ntah.... main2 kat laman rumah... tinggalkan "kasih-sayang" kat atas rumput... haihhhh... tahu benda ni semua orang tak suka kan... eynda pun... coz eynda tak ajar fluffy macam tu... tapi eynda tak pukul kucing2 tu.... eynda tak baling kasut or batu kat kucing2 tu.... kalau sempat eynda halau2 gempar bagi takut je.... pastu eynda sendiri akan kutip "kasih-sayang" tu buang.... eynda cuci dgn air... eynda spray dgn spray serai wangi bagi hilang bau "kasih-sayang" tu.... so far Alhamdulillah tak lama pun kucing2 tu buat perangai... diaorg boring diaorg pegi tempat lain la hahahah.... yg penting kita sabar... cara kita handle masalah tu cemana... kurang dosa skit dari buat aniaya kat binatang kan...ada jiran bagi petua tabur kopi utk hilangkan bau "kasih-sayang" so kucing takkan ulang datang bagi kat kita hahaha...kopi wangiiiii... :-)


Takut kucing?? Jangan takut... kucing bukan harimau.... kucing boleh jadi teman kita yg setia... waktu kita menangis ada kucing yg akan dekat dgn kita... seperti paham situasi kita... kita letih... kucing akan datang kat kita buat macam2 aksi yg boleh buat kita tersenyum & hilang rasa letih... kita solat dia datang kekadang siap pegang pipi kita ketika kita sedang bertahiyat akhir... kita mengantuk kekadang kucing datang dekat kita bunyikan "purrrr"...itu tanda dia cuba menenangkan kita....

TQ Allah sebab hadiahkan fluffy utk keluarga eynda.... antara penyeri hidup kami sekeluarga... seekor kucing yg unik yg pernah eynda bela sepanjang hidup eynda... hadir dia dalam keluarga kami pasti bersebab.... sebab kasih sayang kucing utk tuan dia sangat2 tak berbelah bahagi... 

Cehhhh jadi sesi luah perasaan pulak hahaha... sayang fluffy!! :-)

















16 comments:

mama maman aka yana said...

cumilnya kucing tuh.. geram tgk.. :)

Khai♥Rin : anies said...

kak nk pinjam wat teman tido boleh? semalam jeeee ;-) plzzzz

FadlinaMokhtar said...

Bila hannah pegang baru nampak besar jugak fluffy ni.tebal bulu tu.saya geli sikit kucing ni.huhu

Rosmiza Ali said...

Salam perkenalan Eynda.. Tersesat kat sini.. Hehe.. Terus follow sebab pencinta kucing...=)

Betul.. Kucing ni akan selalu berada di sisi kita waima apa keadaan pun.. Time kita sedih, marah, takut, dia akan tetap setia menemani kita seolah2 faham dengan situasi kita.. Sambil taip sambil bergenang airmata terkenangkan anak2 bulus yang entah apala nasib diorang sekarang.. T_T
Rosmiza Ali Official Blog™

Bitt (double IS) said...

ehh sama macam vulu carpet tuh! :)

kak, saya dah tukar link...jemput singgah nanti ya..
http://bitttravel.blogspot.com

thanks :)

Irz Zack said...

Salam kak eynda. Saya pon ada kucing nama dia CHIKA. suka tengok fluffy. cantik je bulu dia. Malam tadi saya 1st time buat resepi untuk dia sendiri. tengah2 malam saya masak kat dapur. saya pon nak bulu kucing saya cantik jugak. huhuhu. tengok bukti fluffy macam ni lagi teruja jugak saya.

CikLily Putih said...

memang patut panggil fluffy.. tengoklah siz badannya..

kalau abgi ikan rebus jadi cam tu ek kak? ingat nak try kasi kat Dak uban dgn Dak sat la...

eynda said...

yana... :-)

eynda said...

anies... boleh boleh... fluffy malam2 suka tido sekatil dgn adam..kekadang sampai pagi baru keluar bilik... :-)

eynda said...

Fadlina... haah besar dan berat! Adam & hannah 2 minggu pertama bela fluffy nyorok dlm bilik...akak macam takde anak je... coz anak2 takut kucing...tak suka kucing.. berkat akak sabar dlm masa 2 bulan anak2 dah rapat dgn fluffy :-)

norlina jusoh said...

kucing cam baby kan.. selalu menghiburkan. mata yg bulat dan bersinar tu buat rasa syg je.

a l y a a a h m a d said...

Kak eynda...dh jumpe x fluffy? br je update cite tentang fluffy tetiba jd plak kisah dia ilang..sedih

Fiza Rahman said...

Comelnya.

ratna said...

kak eynda.. dah jumpa fluffy ke? saya paham benar perasaan akak..

Ena's Stories said...

comel fluffy...
mesti dia bersyukur dpt tuan seperti k.eynda

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

besar betul.. syukur dah jumpa balik fluffykan?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails