Thursday, June 19, 2014

Pulau Perhentian Kecil ~ Part 5 ~


Assalamualaikum....


Kisah perhentian hari terakhir... hhmmm...nak balik ke dunia realiti dah le... seperti biasa pegi breakfast dulu....






Eynda & hubby memang peminat kopi yg tegar.... selain white coffee di pagi tu kami akhiri breakfast dgn espresso!

Pastu balik bilik.... masih awal...masa utk check-out bermula 10.30am... lepak2 dlm bilik... kemas2 apa yg patut... takut betoi sekarang...lebih berhati-hati... pernah stay kat satu resort, tertinggal purse & barang kemas! Nasib baik call resort tu, diaorg simpankan, sempat patah balik... ni kalau kat pulau pun jadi cam tu jenuh uittt nak naik bot patah balik huwaaa....





Tertanya-tanya dari hari pertama kat mana kaunter receiptionist ... rupanya kat tepi area tempat breakfast...kat situ jugak la tempat menunggu utk aktiviti snorkeling... kat pulau ni ada yg buat banyak keje...dia la pelayan di restoran... dia la keje kat maintenance dept...dia la keje kat kaunter receiptionist...





Check-out 10.30am... boat sampai 12pm... so apa mau buat? Termenung aje la kat ruang menunggu aka tempat breakfast jugak hehe... order jus sorang segelas... ngadap pantai.... berangan...





Tak duduk diam cik kak ni... panjat merata...




Bawak dia jalan2 tepi pantai jap... tengah2 cuaca panas tu...





Akhirnya bot sampai.... berdebar eynda...jangan la ombak kuat macam hari tu... Alhamdulillah selamat sampai di kuala besut selepas 30 minit atas bot... ombak tak kuat... driver pun bawak tak laju sangat... nak balik ni cepat2 pilih tempat duduk ngadap hadapan... takmau dah macam hari nak ke pulau hari tu huhu.... nampaknyer Hannah dah berkulit "tan" :-D

Tiba di jeti kuala besut dalam 12.30pm... kami berkumpul di pejabat ejen resort...alamak ada orang key-in bot kami naik dari pulau perhentian 4pm... so van akan ada hanya pada pukul 5pm ke airport.... takkan nak tunggu berjam-jam kan... suruh staff tu carikan teksi ke airport la.... nasib baik ada...sebab kami dah booked kete sewa @2pm...





Sewa kete kat sini... sebab flight balik ke shah alam pukul 8.45pm... nak jalan-jalan di pekan kota bharu dulu la.... sewa dari 2pm-7pm... diaorg caj RM105.





Cari tempat ni hihihi....





Dapat jugak tengok pemandangan ni depan mata... tapi waktu ni dah 3.30pm... kalau awal pagi mesti nampak kehijauan je sayur mayur yg dijual kan...





Pemandu teksi yg kami naik dari jeti tu rekomen tempat makan di Pasar Besar Siti Khadijah ni... rambang mata kami tak tau nak makan kat kedai mana satu.... eynda pilih gerai akak ni...





Lauk simple yg sangat sedap! Duduk kat meja kedai minuman...teh ais pakcik tu sangat la sedap... dgn cuaca yg sangat panas.... dah lama tak minum teh ais yg tehnyer pekat... orang kata kaw-kaw punya teh ais...





Jalan-jalan di tingkat atas tu... rambang mata tengok baju la pulok... tapi eynda beli telekung solat aje... nak beli macam2 tapi sebab naik kapal terbang rasa payah pulak nak sumbat dlm beg yg bawak cukup2 je tu... next time boleh la datang kota bharu hanya utk sopping.... kain sutera lawa2 & affordable jugak... 





Jumpa gerai2 masa jalan depan sikit dari pasar tu... ada satu lagi bangunan jual kain2 sutera... tak tau nama bangunan apa tapi lebih moden la... singgah kat satu gerai utk minum & makan kopok lekor.... 





Dekat2 7pm kami tiba di airport semula... ini la kete sewa kami.... 





Tunggu masa utk boarding...





Patutnya flight bertolak 8.45pm.... tapi 9.15pm baru bertolak... eynda naik flight yg sama dgn model tudung Fareeda yg duduk depan skit tu .. comey betoi... tak kenal mana satu tapi rasanyer Suhaili... orang kelantan kan :-)





Alhamdulillah selamat sampai di airport subang.... kedai2 semua dah tutup...rupanya ada satu Bar kat airport tu... MCD & Bar tu je masih bukak... ada orang dok nyanyi2 kat situ... dekat 11pm dah tu... malam masih muda bagi mereka :-p

Dapat teksi airport, hantar kami ke rumah... home sweet home... Alhamdulillah....

Sekian cerita pulau perhentian... terima kasih sudi baca ... oleh kerana gap beberapa hari selepas balik ke rumah baru nak buat entry ... mungkin ada info yg eynda terlepas pandang utk dikongsikan.... apa-apa pun boleh check kat website resort & blog2 lain especially bab snorkeling yg eynda tak buat tu hehe...

Jumpa di lain citer pulak...














9 comments:

Nafira usof said...

bestnyeee..
zura orang terengganu pon belom sampai lagi kt pulau perhentian nih.. InsyaAllah.. ade rezeki nak jugak bawa anak2 ke sana..:)

Bitt (double IS) said...

belum sampai pulau situ lagi...tapi lost kejap...jup baca cite dari awal :)..cute lil hannah tetap bawa kawan baik dia laa...hehehe

~MommyAqilMedina~ said...

Cantiknya semua gambar..teruja jap tengok..moments semua pon awesome..nanti kalau aida nak p perhentian, boleh refer blog akak..thanks 4 sharing ye..

acik idah said...

Sedap pulak idah tengok lauk ayam eynda tue... :D

Ila said...

Seronoknyer ....kawe ore kelate x pernah sampai ni....tak aci ...hihi.

ANIM said...

cantik gamabr2 yg eynda ambil dalam entry ni:-))

mama maman aka yana said...

tgk entry nih buat kita rindu kg halaman.. hihi..:)

Chot said...

alhmdulillah..da habis. sbb entry p.perhentian akak ni,.. terus sy mark tempat ni wajib pergi. Bestnya pulau dia!

izzeyda said...

bestnya..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails