Friday, June 20, 2014

Dari Pulau Ke Utara Tanah Air...


Assalamualaikum....


Sehari lepas balik dari pulau perhentian kecil eynda sekeluarga balik kampung.... mama eynda tak sihat... actually hari yg eynda sampai di pulau mama eynda warded di hospital kerajaan... terima kasih kepada sedara mara dan adik eynda yg sama-sama menjaga mama eynda masa kat hospital...dlm masa yg sama eynda sentiasa update info dari kampung tentang mama eynda... semua berlaku agak mengejut so kami nak berpatah balik dari pulau agak susah... lega jugak sebab dapat bercakap dgn mama... mama kata teruskan bercuti... tapi kami memang bersedia buat keputusan emergency kalau ada perkara serius jadi kat mama... nampak je percutian kami macam relaks kan... padahal dalaman tersimpan rasa susah hati... 

Hari kami balik, ketika di kota bharu eynda dapat tahu mama dah keluar dari wad... dapat bercakap dgn mama... eynda cakap esok (rabu) eynda akan balik jenguk mama... eynda nak tahu apa sakit mama...plan nak ambik mama datang shah alam duduk dgn eynda sampai mama sembuh...







Bila sampai di kampung perkara pertama eynda tengok surat discaj dari hospital... agak terkejut sebab ada 3 sebab yg buat mama tak sihat... salah satunya hepatitis! Biar betul.... satu penyakit bahaya yg boleh berjangkit dekat orang lain tu... eynda tak puas hati betul... dah tu lepas mama discaj keadaan dia masih takde perubahan positif... tak lalu makan... nak berjalan tak boleh langsung.... nak bercakap takde daya... lembik je... dah tu follow-up 2 hari sebelum raya pulak...lambatnya! Dapat pun ubat gastrik aje...

So eynda & hubby buat keputusan bawak mama ke hospital Pantai Sg Petani.... utk dapatkan 2nd opinion...





Mama warded di situ utk mudahkan doktor buat pemeriksaan.... awalnya doktor kata Jumaat hingga Ahad... sebab nak buat banyak ujian... hari Jumaat tu doktor dah buat bloodtest sebelum mama warded...malam tu eynda jumpa doktor... doktor kata semua ok...cuma thyroid mama overactive... takde hepatitis pun... Alhamdulillah... doktor bagi ubat utk 2 minggu... follow-up dalam masa 2 minggu ni... lega eynda sebab dah tau status sebenar... bila ada masalah thyroid, muscle akan lemah... sebab tu mama takleh berjalan langsung hari tu...lagipun dia hilang selera makan... hari jumaat malam tu jugak dengar suara mama dah bertenaga... makan pun dah lalu... ada org kata kena eynda jugak yg balik jenguk...sebab tu mama jadi sihat hehehe... cuma nak berjalan seperti biasa tu ambik masa 2-3 minggu utk pulih... doktor kata sabtu mama dah boleh keluar... Alhamdulillah... cekap betul kan doktor ni buat keje...





Hari sabtu... wajah keletihan dari pulau hingga ke utara... nak tunggu bil discaj pun 2 jam... sampaikan eynda pegi jumpa nurse nak tahu naper lambat... rupanya sabtu hari cuti... berderet nak discaj... kaunter billing tutup... hanya kaunter kecemasan yg handle... ok la paham... tunggu sampai nak tertido hehe... janji mama dah ok & cepat tahu result sebenar... 

Mama masih di kampung... pesan kat adik, jaga mama... pesan kat sedara berdekatan... tengok-tengokkan mama... 2 minggu lagi eynda balik bawak mama jumpa doktor utk follow-up... hopefully semuanya berita gembira... selang 2-3 hari eynda call mama tanya khabar... terkini makan dah berselera... berjalan guna tongkat tanpa orang lain bantu... boleh ke dapur utk makan kat meja makan...selama ni duduk depan tv je takleh bergerak... Alhamdulillah... pesan kat mama jgn ngelat makan ubat...

Semoga mama cepat sembuh.... lepas ni mama boleh datang stay kat rumah eynda.. anak2 tak ramai... dah tiba masa kami pulak jaga mama... tapi orang tua2 ni mesti tak betah duduk lama2 kat tempat lain kan... mesti nak duduk rumah sendiri gak... bukan org tua je...kita2 ni pun pegi mana pun mesti rindu katil kat rumah...

Doakan mama eynda sihat ye.... ada snap gambar mama atas wheelchair... tapi biar eynda simpan utk diri sendiri aje ...













13 comments:

Rohani Hashim said...

Semoga mama eynda cepat sembuh aamiin...

ha weekend mmg slalu lambat kalau discaj ni,kitorg hrtu pakcik kt hukm,dekat 4 jam.semua pun trtido dlm bilik nunggu lama sgt...

Ila said...

Dear Eynda...bertabah ye....semoga mama Eynda cepat sembuh.

izzeyda said...

Sabar ye kak eynda.. semga mama kak eynda cpt sembuh..

adarnadzmie said...

moga mak eynda sembuh sepenuhnya...aminnn

ummisara said...

cik puteh, moga mama cepat sembuh.

hazirah said...

Doa semoga Mama Kak Eynda sihat seperti selalu..Aaminn...

acik idah said...

Semuga mak eynda cepat sembuh... betul tu sis... bukan org tua jer yg tak boleh tinggal katil dan rumah dia... kita nie pun dah terasa dah... :)

azran amy said...

Semoga Mama Kak Eynda cepat sembuh dan sihat seperti biasa.. Aaminn

Salam Ramadhan Kak Eynda & family... :-)

Zefa NorAsmara said...

Semoga mak kak eynda cepat sembuh dan sihat. Amiin...

Nazirah Najib said...

sabar ye. moge your mom cepat sembuh. If u free drop by my blog ye dear. =)


nazirahnaj.blogspot.com

Bitt (double IS) said...

Semoga cepat sembuh dan dipermudahkan..

acik idah said...

Selamat Berpuasa eynda... :)

eynda said...

TQ semua :-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails