Tuesday, June 17, 2014

Pulau Perhentian Kecil ~ Part 3 ~


Assalamualaikum....


Selamat pagi Perhentian! 






Day 2 di pulau... kami bangun awal bersiap utk breakfast...




Menu tak banyak sangat...tapi cukup la utk sarapan pagi... paling eynda suka roti2 sebab bakar kat situ jugak... wangi je bau roti... especially butter croissant...





Ini menu selama 3 pagi di sana... yg berubah hanya menu mee.... bihun goreng... mee goreng... kueteow goreng... menu lain hari2 sama :-D





Tuuuu.... depan tu bilik kami la...





Lepas sarapan terus keluar ke pantai.... dah panas ok... belum pukul 10am...tapi apa kisah hehe....





Hari ke2 makcik ni masih belum masuk dlm laut.... masih banyak gambar nak snap... kalau masuk dlm laut konfirm malas pegang kamera dah... nanti takde citer pulak kat blog...





Nampak tak.... diaorg baru sampai dgn bot tu... dlm beg2 tu penuh bahan utk masakan... 





Walaupun dalam pekej bertolak ke tempat snorkeling 10am... dlm 10.30am baru bertolak... Hubby & Adam je pegi... dlm pekej pegi 3 tempat...adoiiii lupa la pulak mana diaorg pegi... pegi tengok turtle... tengok coral... tengok ikan la kot satu lagi kekekek...





Penuh bot... Adam paling kecik... eynda tak tau sesuai atau tidak bawak kids pegi boat trip ni... so far tak nampak pulak budak kecik2... coz diaorg snorkeling kat laut bukan tepi pantai... Adam pun masa snorkeling pi ikut geng mat salleh yg dah terrer2... bukan diaorg nak ngasuh Adam pun... tapi diaorg ajak Adam join diaorg... jauh dari ayah dia pulak tu tengah2 laut... mesti mat2 salleh tu ingat Adam dah terrer kan... hubby eynda nampak shark yg besar sedepa tangan dewasa masa akhir2 nak balik ke resort... rezeki dia... pastu diaorg nampak turtle satu family dari yg besar ke kecik....patut 1pm balik resort... tapi sampai awal la pulok... time tu eynda dah balik ke bilik baring2...tido la apalagi..best hahaha... dlm 12pm dah sampai balik resort... rupanya ramai yg mabuk laut kekekek.... owwhhh ombak agak kuat kat tengah laut masa tu... yg tak biasa habis laaa...





Keluar lunch agak lewat dlm 2.30pm coz hubby & Adam nak berehat....





Kalau tak ambik pekej kat resort boleh guna taxi boat utk pegi snorkeling.... taxi boat ni boleh bawak pi merata.... tapi boat kecik aje la... 




Ni la area kedai makan... ada kedai jual cenderahati jugak... oppsss...sorry kalau ada gambar2 sexy dlm entry pulau ni... tau aje la pengunjungnyer ramai mat salleh kan.... melayu yg dah macam mat salleh pun ramai ... 





Melawat kedai eynda... laaa tak tau ke? Eynda bukak kedai kat situ... tapi staff la jaga.... ehhhh... "thank's you" la pulak... bukan kedai eynda ni ahahaha.... terus tak ngaku kan.... 





Lunch hari ke2 di sini.... sebelah kedai makan hari pertama je... tapi hmmmm.... tawar hati nak pegi dah.... cuba bersangka baik... makanan boleh tahan tapi pekerja dia tak aci laaaa.... mat salleh dia layan bagussss... kat kita dia layan sebelah mata je.... siap cakap "tunggu dari tadi lagi nak ambik order..." ehhh suka hati ai la bila nak order... pastu ada lagi la yg eynda rasa tak seronok... muka tak manis langsung... bersangka baik ingat dia letih ambik order customer.... tapi dgn mat salleh sengih2 pulak...nak letak makanan kat meja boleh dia terkeluar kata "ishhh"... apa masalah dia pun tak tau...sorry ye kalau yg berkenaan terbaca... takde angin pokok tak bergoyang... sangat kecewa...





Sotong goreng tepungnyer sedap jugak... tomyam so-so aje... makan sebab lapar... Alhamdulillah kenyang jugak...





On the way balik ke resort... nampak rangka macam rumah kat laut tu... makin lama makin ke tengah laut... rupanya diaorg nak buat kedai utk divers kat tengah laut... kat mana tak sure...





Tu la jeti resort.... kalau stay kat chalet lain eynda nampak boat berhenti kat pantai air separas betis kot... so better pakai yg sesuai ye hehe...takyah la pakai macam supermodel :-p





Petang dalam 5pm keluar ke pantai lagi... takde keje lain betoi...





Petang agak meriah... dah redup... tapi air laut dah surut la... jadi tempat main bola tepi pantai tu... ada yg berjogging....





Sambil lepak sambil makan....





Hannah berselfie masa mama dia bersiap nak dinner....





Di resort ni tak putus-putus dapat minum jus sejak hari kami sampai.... dinner dihidangkan jus campuran buah2 lain pulak... yg eynda tahu ada pisang dlm jus tu... sedap... wangi pisang & berlemak.... 





Mula2 kami dihidangkan tomato soup... pastu hidangan seafood...sebab pekej kami pekej seafood... dlm pinggan tu ada 3 jenis isi ikan... salah satunyer blue marlin... eynda dapat seafood hari2 pun tak kisah... i likeee... diakhiri dgn hidangan sepinggan besar buah-buahan segar... nenas... tembikai... tembikai susu... 

Diingatkan kalau ambik pekej ni utk 4 orang maka 4 orang dapat menu yg sama... kalau anak2 jenis makan semua benda takpe... macam kami agak rugi sebab Adam & Hannah cerewet skit bab makan... so utk Hannah kena order makanan lain... nasib baik diaorg tak caj utk malam terakhir mungkin kontra dgn yg sepatutnya dlm pekej tu kan... Adam terpaksa jugak la makan apa yg ada cuma malam ke2 ni dia dapat pilih daging bakar... 






Dalam perahu tu time dinner ada banyak ikan2 segar... udang besar2... utk buat bbq....



Malam ke-2 kami tak merayau mana-mana... balik bilik terus... hubby & Adam letih sebab bersnorkeling... rasanya settle utk masa tido... letak kepala... tertido dah kami ... 


Selesai citer malam ke-2 di pulau perhentian.... 





10 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Pulau perhentian ni memang cantik kan eynda.. tapi lah pulak banyak dugong seksi duk bersidai ehe :)

Zee Suhaini said...

bestnya dapat ke sini..teringin gak nak bercuti ke pulau..tunggu anak2 besar skit..risau kot terlepas..heheee..

perhentian ni memang cantik..

Nani said...

cantiknya pulau Perhentian nie...emmm, saya kena tunggulah anak2 besar baru selesa nak jln2 nih...
sekrg nie dpt baca cerita eynda pun kira dah seronok...

ArELeEz said...

pantainye putih bersih. air laut pun sgt cun! mmg buleh release tensenlah.

acik idah said...

Best nyer dapat pi vacation... perhentian pulak tu... ermm idah tahun nie semua vacay dibekukan sebab anak nak exam... tunggu lepaskan dia dulu... pulau perhentian antara tempat yg belum pernah idah pergi lagi :)

My Aisy said...

amboi pasir dia...kemain halus lembut...

:: Cik Viva :: said...

Cantiknya view...teringin nak pg pulau perhentian ni.

Queen said...

kalau pi pulau ni mmg ke pantai jela kojenye. =)

ANIM said...

aktiviti snorkling dan beaches tu mmg fav anak2 saya eynda..
tapi ntah bilalah nak menyeberang p.perhentian kalau p kuala besut:-))

Zefa NorAsmara said...

Lama dah teringin nak ke Perhentian. Belum tercapai lagi.. Cuma baru2 ni dapat jejak kaki ke Pulau Kapas. Cantik sangat pemandangan..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails