Saturday, April 19, 2014

Seafood Soup Mexican Style.



Assalamualaikum......

Ini last nite punya dinner.... sebab teringin... ntah apa-apa...nak masak kena rasa terliur dulu hehehehe...

Kalau makan kat restoran menu ni agak mahal jugak kot... sepinggan lebih dari RM10?? Dan menu ni termasuk bawah kategori soup... bukan main course.... eynda buat last nite coz eynda & hubby dinner lite2 gitu... no Nasi malam2 kecuali weekend.... eynda makan nasi waktu pagi ...pelik tak? Nasi berlauk lagik tu.... sebab lunch & dinner eynda dah tak berat... eynda suka cara macam tu... so far nak masuk sebulan dah buat cam tu... lebih kurang 2.8kg susut berat badan...


Resepi asalnyer di sini : Tomato Seafood Soup Recipe.

Nama macam tu tapi kalau google ianyer under mexican style. So eynda pepandai letak nama menu ikut suka hati eynda :-D

Bahan pun eynda tukar2 skit ikut suka hati eynda...








Bahan2 :
=======

1) Satu labu bawang besar (chopped)
2) 4 ulas bawang putih (chopped)
3) 1 large tomato (chopped)
4) 1/2 green capsicum (chopped)
5) Thyme segar sepeket (dalam harga sepeket dlm RM2)
6) Dried oregano
7) Dried basil
8) Satu tin sos pasta
9) Olive oil utk menumis
10) Perencah Maggi Cukup Rasa (ganti garam)
11) Sedikit gula


Bahan seafood (ikut suka hati nak letak apa)
================================
1) Udang
2) isi ikan (fillet)
3) mussels (yummehhhh) ~ beli yg frozen mcm dlm gambar kat jaya grocer RM10.20 ada dlm 15 ekor kot...berbaloi la)
4) crab meat (eynda letak yg artificial ceiittt...ketam ori lagi best kot)
Kalau nak letak sotong pun boleh...eynda tak letak sebab kurang minat...








Cara masak:
=========

1) Tumis bawang besar, bawang putih, capsicum & tomato...sampai bahan2 tu lembik...jangan sampai hitam2 bawang tu...

2) Masukkan sos pasta.... tambah air sikit...soup ni jangan terlalu pekat...jangan terlalu cair... taburkan daun thyme... dried oregano & dried basil... banyak2 tau... sampai nampak macam dlm gambar... baru la mexican! Masak sampai mendidih.... lagi lama pun ok coz nak bagi bahan2 tumis tadi hancur lembik skit...

3) Masukkan serbuk perisa Cukup Rasa...ni kira ganti garam le... letak gula skit...

4) Last sekali masukkan bahan2 seafood... biar mereneh... seeloknya jangan masak seafood terlalu lama macam udang tu kalau lama sangat masak jadi keras kan... so soup yg kosong boleh prepare awal... simpan dlm fridge... kalau nak makan, panaskan balik, masukkan seafood. Macam eynda memang nak makan terus so masukkan seafood... biar mereneh... siapppp boleh makan dah....








Tadaaaaaaa.... cicah soup dgn french loaf... mexican kacukan french kah? Hahahaha.... janji kenyang...Alhamdulillah... 

Sape2 yg tak pernah makan macam ni... kalau suka makan pasta mesti suka...coz soup ni rasa lebih kurang kuah pasta jugak cuma cara makan berbeza...lebih kurang rasa pasta marinara kot...eynda tak pernah makan pasta marinara tapi pernah tengok je :-D

Next recipe?? Tunggu terliur apa pulak! :-D















7 comments:

rostina76 said...

sedapnye eynda…..

siti farah Kamarudin said...

Sedapnya

fidza said...

sedap nampak kak!

Irene Dahayu said...

sedapppppnya kak ooiii...

izzeyda said...

sedapnyaa kak Eynda..nyum3..

mysha said...

Adoi sis...menitik air liur tgk... Sekali sekala tukar selera ok gak kan..

Wa.. impress la sis leh lost weight almost 3kg within a month..!!! Nak kene tiru ni hehehe

acik idah said...

Idah tak pernah try soup macam nie... sedap ke ek? :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails