Sunday, January 19, 2014

2H1M Di Sentosa Villa, Taiping.


Assalamualaikum........


Tempat percutian ni mungkin ramai yg tak tahu....eynda pun baru tahu masa hubby ajak stay kat situ....kebetulan nak ke rumah kakak ipar di Taiping.... Pegi 11hb Januari lepas... satu malam je...





Tempat ni berdekatan area zoo Taiping & Taman Tasik Taiping ye.... actually luar pagar villa ni kawasan perumahan biasa je.... tapi bila dah masuk ke area villa 100% rasa macam kat resort2 terpencil. 






Receiption......semua ramah tamah... diaorg sembang dgn kami guna loghat utara... apalagi... kami pun orang utara gak.... :-D






Nak ke bilik........




Bilik kami mengadap receiption.... dan mengadap bukit larut.... villa ni kiranya di kaki bukit larut la.... duduk kat buaian tu lekaaaa je... boleh terlelap... menatap bukit bukau yg menghijau... nampak jugak haiwan2 yg bergayutan atas pohon2 pokok nun jauh di sanaaaa....






Rate utk bilik-bilik.... tapi hubby booked thru website Agoda....




Bilik kami.... mintak 2 extra bed... extra bed sebijik RM40 termasuk free breakfast...



Petang tu kami jalan-jalan cuci mata kat area villa ni....

Dah lama tak tengok buaian cam ni...




Landskap kat situ memang sejuk mata memandang...





Cantik kan...





Pool ni tak la dalam.... air sejukkkkkkk...maklum la air dari bukit...




Ingatkan perhiasan.... rupanya itik2 betul hihi....





Jongkang-jongkit.......






Kawasan air terjun... takde la dalam mana pun.... tapi boleh la nak berendam.....




Dalam air ni banyak ikan kecik skit dari tapak tangan dewasa...






Bersantai...





Dari jauh ingatkan betul.... rupanya perhiasan je...





Gebunya...























Jom cari cafe utk dinner.... 100 meter lebih skit je dari bilik kami...











Gazebo-gazebo ni tepi sungai.... ada nampak orang baring2 santai kat situ ...cuaca pulak redup sejuk.... bestnya...





Arnab gebu!





Dah jumpa cafe....





Balik ke bilik setelah basah kesejukan mandi kat sungai/air terjun....





Hiasan di lobi.... bilik kami adalah versi hotel so ada lobby... yg lain2 chalet2....


Malam tu kami dinner di cafe.... agak murah harga makanan kat situ.... kueteow kantonis style... nasi goreng special...fries... nachos (set makanan mexico)...air laici ais...ais kosong.. air berkarbonat A&W...teh ais... total RM60++... bawah RM65.... ok la kan...





Selepas subuh esok pagi tu telinga disambut dgn bunyi nyanyian2 dari hutan.... rasanya bunyi Siamang kot.... kuat bunyinya.... rasa rindu pulak suasana macam tu coz dulu kecik2 eynda duduk di felda yg dikelilingi bukit bukau & hutan so biasa dah dgn bunyi2 macam tu...





On the way ke cafe utk breakfast.... takde pulak buah durian gugur.... bukan musim hehe...

















Nyamannya pagi2....





Buffet breakfast takde la hebat mana...cukup utk kenyangkan perut....




Breakfast di luar cafe.... nikmati udara pagi yg segar....






Ditemani beberapa ekor ayam.... bagus utk anak2 zaman sekarang yg susah nak tengok ayam kat rumah.... ayam pun dah siap disiang nak masak je hahahaha....




Serius comel! Tapi tak manja huhu..... lari dia...






Tempat menternak ikan arowana.... cantik2 tau....







Sape2 nak ke villa ni.... 




On the way ke rumah kakak ipar lalu tepi tasik Taiping..... turun kejap snap2 gambar.... teruja sebab tengok pokok2 yg berusia beratus-ratus tahun tu.... semua menunduk ke tasik... Indah ciptaan Allah swt....


Percutian yg singkat tapi yg eynda sedar eynda check-in dgn rasa berat di kepala...eynda pening2 skit sebab mungkin stress awal2 bukak sekolah dgn peel anak-anak.... dalam satu hari je eynda check-out dgn kepala yg ringan macam takde masalah hehe... Alhamdulillah tempat tu berjaya bagi ketenangan & relakskan mental & fizikal.....

Sentosa Villa ni hanyalah bertaraf 3 bintang tapi bagi eynda tempatnya simple.... humble... takde apa yg nak dikomplen.... melainkan kalau nak service bagaikan tuan puteri...sila la ke tempat yg 5 bintang kot hehehe.....









20 comments:

izzeyda said...

Bestnya tempat nih kak eynda..baru jer sembang2 ngan member dlm whatsapp psl tempat nih..blh la klu inginkan ketenangan kan???Kamalodge hotel pun tgk best jgk,tp xla setenang Sentosa Villa nih..

fazianbatrisyia said...

tempat mcm tu sesuai tenangkan fikiran...natural...ada sungai, byk pokok hijau...mesti mendamaikan. Anak2 sy makin besar makin lah menguji kesabaran....

ietams said...

nampak tenang dan damai la..
thanks ye kak share resort ni..
sesuai sgt kalo nak relax kan..
siap boleh mandi air sungai lagi..

Linda said...

Seronoknya Eynda jalan2...dah besar dah Hannah ;)

Alin Marlini said...

memang cantik sangat tempat tu...alin ni taiping pun tak penah pi...hehehe

Roha said...

salam perkenalan Eynda.. :)
bestnyan dapat bercuti di taiping..
beautiful scenery there .. enjoy view..nice picture ! :)

done follow here..keep in tuoch :)

rostina76 said...

salam eynda….sihat ke, lama ros xsinggah….btw tq soooo much sharing ni sbb kami laki bini mmg suka la dgn taiping. inshaALLAH blk ni nak pegi la….again tq, muahhh

Alida Ali said...

Saya org taiping pun tak tau wujudnya resort ni..takpe nanti leh jln2 tgk tmpt ni...

Kasih Salina said...

syok tengok resort ni..suasana yg tenang dan damai..

dalila said...

bestnye kak eynda..tenang je rasa..
bilik yg kak eynda duduk tu jenis ape?cantik la tempat ni..jatuh cinta terus..

yantie basharudin said...

ehh..saya orang taiping. tp tak penah pun pegi dkt hotel ni. menarik jugak ni ;)

Queen said...

rate die pun okay.. cantik tempatnya kak.

dan hanah... subhanallah.. cantik betul anak dara sorang ni =)

Khai♥Rin : anies said...

cantik persekitarannya...sejuk mata memandang

lily lotus said...

seronok tengok tempat ni sis

acik idah said...

Memang menarik tempat nie... damaii dan sejukk jer rasa... sesuai untuk melapangkan fikiran... tq eynda

doren abdol said...

Thanks darling.... info yang menarik...

Candy Candy Goh said...

Ms, sana banyak nyamuk tak?

ArY+ShA=AmZaRFaYyAdH said...

Assalam kak eynda,
iols dah booked sentosa villa for this weekend
short vacay kekdahnya
sebenornya niat nak pegi balik hari sajork ke tepen tapi tertukor he3
tergoda dengan review akak ni haaaaaaaa

Ainniah Zulkefli said...

salam..akak, sy pernah pegi sini sekali. memang mendamaikan. ni tmpt sy photoshoot wedding sy jugak..akk amik bilik jenis mane eh? ada tmpt duduk buaian tu mcm best je klo bw anak2. hehe.. :)

ainniah.com

lakasa blue said...

menariknya review akak.. antara hotel dengan chelat mana lagi best ye akak suasananya.. rasa macam nk p la bulan depan..

http://mkd-vco.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails