Thursday, December 19, 2013

Sabah Part 5 ~ Pasar Kraftangan...Pasar Ikan Masin... Balik Sudaaaa ~



Assalamualaikum........

Tiba harinya utk kami pulang ke semenanjung sob sob sob.... sedihnyaaaa.... tapi itu la realiti hidup kan... itu la dinamakan percutian....

Pagi tu kami breakfast.... check-out siap2.... tapi beg baju bajan kami tinggal kat concierge di hotel... ada disediakan bilik utk kita simpan beg2 sementara waktu...

Kami menuju ke tempat shopping bahhh....bukan shopping kompleks ye....


Macam pasar tani kat semenanjung hehe... tapi semua bahan kering la... pasar ikan kering...






Mertua tengah shopping....





Amboi makcik tuuuu.... actually terlupa beli utk diri sendiri sebab sibuk tengok mama & mertua shopping kekekeke... tu yg kalut nak pilih ikan masin.... kami beli ikan terubuk masam Sabah.... tak beli pun terubuk masin Sarawak.... rupanya terubuk masam isi lembut macam gelama masam.... kalau terubuk masin isi lebih rangup masa goreng.... selalu makan terubuk masin coz isteri abang ipar asal dari Sarawak...





Bungkus jangan tak bungkus....





Gamat kering.... tak beli pun.... tapi air gamat memang feveret eynda hehe...






Macam-macam ada jual kat sini... memikirkan balik naik kapal terbang terbantut hasrat nak beli semua hehe....









Nak beli....nak beli....nak beli.... semua dia nak beli....





Shopping mutiara pulak...




Masuk sini rambang mata okey.... sayang cuma ada masa 2 jam utk shopping.... eynda perlukan atleast 6 jam di sini heheheh....





 Sepanjang bangunan tu ada service alter jeans etc... pilih nak mana satu...




 Ini jelly kelapa yg baru dibuat.... macam soyabean...





 Kita minum duluuuuu...dahaga ok... cuaca panas hari nak balik tu...






Air kelapak....




Sambung shopping lagi... hubby bagi masa 2 jam... eynda tambah masa lagi 30 minit extra kekekeke..... bergambar ala-ala pelancong kannnn.... dgn "kakak sayang"..... Sayangggggg aje kat mulut dia.... dalam ramai2 penjual dia la yg paling friendly.... nanti pegi cari dia lagi... banyak kasi diskaun itu hari...





Sempat lagi tu posing on the way balik ke tempat parking.... parking agak susah kat situ... dlm 300 meter kot kami parking kete... area pasar basah... tu pun tengok ramai yg buat double parking.... cuak gak kot2 kete kami kena block...nasib baik tak....






Ini "awie khan" heheheh.... nama dia bukan awie la...kami je usik2 dia... maniskan senyuman dia ewahhhhh.... dia pengamal rumpai laut tau... kulit dia depan mata lembap & lembut je... takyah susah payah nak buat treatment apa-apa... jerawat pun takde.... bersih... sempat lagi dia kasi tips kan eynda bagaimana nak amalkan rumpai laut yg takyah rebus lama-lama... macam dia tahu2 je eynda ni malas betoi nak tunggu depan periuk merebus rumpai laut kekekek...




Nak sangat bawak.... 10kg rumpai laut kami borong...hambekkkk.... kagum betul dgn adik ni... tapi kesian jugak kat dia... dia nak jugak2 bawak sampai kat kete.... separuh jalan Adam ganti bawak.... bagi jugak la upah kat dia.... kira sedekah....





Patah balik ke hotel nak ambik beg baju bajan.... penuh kat belakang kete barang2 huhuhu.... guard hotel pulak yg baik hati tolong susun atur barang kami bagi muat hehe... 






Sebelum check-in beg baju bajan beli frozen seafood dulu dlm airport.... sayang le softshell crab habis.... beli udang je... ikan tak beli pun... nampak ada yg borong banyak sampai guna beg baju hanya utk letak frozen seafood! Sakannnnn.... jenuh bungkus dgn pembalut beg2 besar tu....





Sebelum boarding sempat lunch kat airport.... ini air nescafe ais.... cantik kan?  





Kueteow ni sangat sedap...big portion...harga pun big kan... macam 2 orang makan la...restoran ni dekat dgn surau kat airport KK tu...





Selamat tinggal Sabah....nanti kami datang lagi...





Pucuk dicita ulam mendatang..... atas flight disediakan mee goreng... feveret Hannah tu... 




Masa pegi hari tu flight lama... takde tv....kali ni ada tv...flight baru.... tak la boring sangat 2 jam perjalanan tu... eynda ni pilih la movie P.S. I Love You.... movie feveret eynda.... awal2 citer start dah ada 2 part yg buat eynda bergenang air mata.... ahhhh sudahhhh... terus tukar citer lain sebelum semua orang heran tercari-cari sape pulak melalak dlm flight kan hehehe.... eynda memang tahu dah mesti cengeng bila tengok citer tu... nakkkk jugak tengok... hambek laaa.... citer kat hubby... dia kata tak paham betoi kenapa eynda boleh keluar air mata tengok citer tu... welll pernah tengok movie tu dgn dia... takde perasaan langsung kot ahahaha.... atau buat-buat macho la tuuuu...





Alhamdulillah selamat sampai di KLIA walaupun extra 15 minit pusing2 atas udara sebab heavy traffic kat KLIA.... on the way pun pilot ada announce cuaca tak brape elok.... nasib baik jugak la ada teksi besar ni... tak payah guna 2 teksi kecik kan... malam-malam pulak tu better naik semua satu kenderaan....


Berakhir dah kisah percutian di Sabah.... esok tu dah rindu Sabah... cemana tu? Hehehe... biasa la kan bila seronok bercuti... InsyaAllah nanti pegi lagi.... banyak tempat belum explore...mana tau lepas ni boleh naik puncak kinabalu terus wohoooooo..... angan-angan biar hebat!



Sekian... trima kasih kerana sudi baca Eynda's Diary ;-)











8 comments:

Khai♥Rin : anies said...

sy plak g dgn flight br blk dgn flight lama..tu pon delayed 2 jam...tensen je

Ena's Stories said...

Soping sakan....sewonok tgok

adianiez AIDA said...

best nyer! holiday berakhir dgn gembira... aida lom pernah gi sabah lagi :-(

izzeyda said...

Bestnya Sabah,asyik dgr kengkawan citer ngn tgk kak Eynda pegi.. In Shaa Allah jika ada rezeki, nak menjejakkan kaki ke Sabah plak..

Kasih Salina said...

huhhh..macam2 ada..yang tengok ni pun rambang mata..

Alin Marlini said...

hehehehe..seronok tgk kak eynda shopping...insyaAllah alin pun ada rezki nak ke sana jugak

ana said...

eynda....mcm kenal la kakak sayang tu...sbb hari tu kami beli kat dia jugak..peramah plak tu..dah la mulut dia sayang sayang je panggil kita...mgm betul2 peramah....

kingkong said...

thanks ya infonya !!!

www.bisnistiket.co.id

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails