Wednesday, December 18, 2013

Sabah Part 4 ~ Pulau Manukan....He Jia Fo Seafood Restaurant ~


Assalamualaikum....

Day 3 di Sabah......

Seperti biasa kami breakfast dulu di hotel... cuaca sangat sesuai utk ke pulau.... panas terik jugak la.... cuma takut petang2 hujan pulak...tapi plan tetap diteruskan....





Anak dara yg seronok bila dengar nak ke pulau.... 





Beli tiket...





Masing-masing berdebar cemana la nak naik bot...




Area bot-bot parking.... sambil2 usha kemudahan utk ibu-ibu melangkah naik bot nanti....Alhamdulillah pekerja-pekerja bot sangat membantu.... paling teruja pelancong ntah dari mana-mana pun turut bantu mertua & mama eynda...






Bila bot start memecut.... tengok muka masing2 hehe... paling tak tahan helper mertua la! Adehhh... relaks je dia...





Hannah relaks je... 1st time dia naik bot macam ni... Adam pun sama la 1st time gak..





Mula-mula turunkan penumpang yg nak ke Pulau Mamutik....





Jauh jugak la pulau Manukan ni bagi eynda walaupun naik bot dari depan hotel je...





Akhirnya selamat tiba di pulau Manukan.... dgn bantuan pekerja jugak ibu-ibu senang melangkah turun dari bot... itu la pengalaman yg manis utk diaorg kenang... sape sangka mertua yg bertongkat berwheelchair...mama eynda yg selalu sakit lutut... berjaya jugak sampai ke pulau macam ni kan... yg penting jangan mengalah & kita enjoyyyy!!! :-D




 Hannah tak sabar main pasir pantai...






Adam tak sabar nak tengok ikan...





Mungkin ada yg tahu sejarah Hannah fobia dgn swimming pool & laut sebab pernah lemas... Alhamdulillah percutian kali ni nampak dia macam dah lupa sikit ketakutan dia... eynda pun pantau diam-diam je... berani ke tengah skit dia kali ni...





Adam snorkeling dgn ayah.... ada sekali tu leka sangat dia snorkeling.... kami cari tak jumpa! Nasib baik dia tau kami cari dia... lambai2 tangan dari bawah jeti sana nuuunnn...haihhh....





Pantai cantik tapi sayang tak terjaga sangat sebab macam2 ragam manusia datang... 




Nasib kami memang baik la.... dari jeti lagi eynda nampak tempat duduk ni kosong.... masa lalu dgn hubby kat situ nampak ada 2 lelaki duduk... alamak... melepasss... patah balik nampak satu geng budak lelaki lain pulak duduk situ ...melepas jugakkk.... last2 kami decided utk sewa tikar je la.... duduk mana2 yg teduh... walaupun kesian kat ibu2 tu nak kena duduk bersila...nak bangun nanti susah.... tetiba masa eynda bawak ibu2 cari tempat yg teduh eynda nampak tempat ni kosong!! Alhamdulillah selesa kami....TQ Allah...





 Hannah dah "coklat" hehe...






Berendam sampai takmau dah ye...





Masa utk balik setelah 4 jam kat pulau.... 





Eynda snap ni dari atas jeti.... 





Masa balik kedudukan dlm bot cam ni pulak.... masa datang duduk melintang kan...





Adam duduk depan sekali.... masa nak balik ombak kuat skit... fuhhhh.... pegang kuat-kuat nanti melambung hehehe.... redah aje....


Actually malam tu eynda & hubby plan nak bawak mertua & mama pegi Restoran Kampung Nelayan... gigih kami ni dalam bilik google cari alamat & GPS.... GPS tak betul la pulak.... last2 guna google maps henpon eynda coz Celcom 3G adalah sangat superrbbb di Sabah!

Kononnya 10 minit je dari hotel..... bila sampai tempat yg dituju menurut google maps... ehhh depan condo mana pulak ni? hahahaha.... turun tanya pak guard.... rupanya kena terus lagi.... jauh lagi bahhhhh..... dah le jalan kecik...gelap.... mungkin ada jalan lain jugak.... tapi jadi was-was pulak nak teruskan ke sana.... so patah balik ke pekan.... takpe la takde rezeki nak makan seafood lagi.... banyak restoran seafood di Sabah tapi susah nak tau halal ke tak.... penat la google guna henpon ....

On the way balik ke pekan tu... plannyer makan kat Restoran Kak Nong aje la... tetiba eynda ternampak satu restoran seafood.... hubby u-turn balik & kami dinner kat situ... Alhamdulillah dapat gak eynda makan udang kekekeke....


Walaupun tunggu makanan siap agak lambat....lapar ni....





Udang sweet sour...





Sayur campur dgn nasi...





Yang ni sedap! Udang butter nestum...





Brokoli dgn cendawan shitake.......





Makanan boleh tahan sedap.... cuma tak banyak pilihan & bukan la kedai seafood yg fresh... macam Gayang Seafood Restaurant tu semua segar dari akuarium... so rasa pun berbeza.... apa-apa pun Alhamdulillah kenyang perut...





Ni kedainya.... kalau bawak laju memang terlajak coz simpang nak masuk ke kedai kita tak perasan pun plus takde lampu jalan kat simpang tu....


Balik hotel je lepas tu.... sebelum balik ke bilik bawak Hannah pusing2 hotel tengok lampu.... yg lelain naik ke bilik dah...






Nak krismas ni hiasan pun berlampu-lampu la....



Pastu hantar Hannah ke bilik mertua.... eynda balik bilik...sebelum tido packing baju siap2....esok tu nak check-out dah.... kejap je kan huhu...









15 comments:

Lynn Hamzah said...

seronok betul mandi kat pulau manukan tu...lynn teringin nak bawa anak-anak ke pulau manukan tu...pernah pergi dgn anak yg sulung jer...

Zee Suhaini said...

memang cantik kak laut kat sabah ni..air laut tenang jer nampak..takde la keruh ke ape..
syoknya kalo dapat pi situ..entah biler la tu..
hannah kiut la..comey..

seafood sama murah..tengok aje pon dah terliur ni..

Khai♥Rin : anies said...

oleh krn pergi dgn org tua, kami x dan nk g pulau tu huhuhuhu

Eyriqazz said...

yup, sayang sangat ..pantai cantik tapi banyak sampah sarap...

:: Cik Viva :: said...

Cantiknya pulau tu..gambar pun cantik2..best2..

joijoi80 said...

naik bot ke pulau manukan okey lg..saya pernag pergi masa tahun 2009..tp sayangnya x dapat bawa anak..
rasanya naik bot pergi pangkor laut resort lg seram..bot kecil..ombak kuat..huhuhu

eynda said...

Lynn Hamzah... nanti2 boleh la bawak anak2 ;-)

eynda said...

Zee suhaini....haah memang sabah best! :-)

eynda said...

KhaiRin Anies..ni kami pegi pun dgn org berumur... redah aje hehe..

eynda said...

Eyriqazz...kannnn.... kena perbaiki bab tu...

eynda said...

cikviva... Alhamdulillah... tq :-)

eynda said...

joijoi80.... yg ni pun eynda rasa seram...apatah lagi ke pangkor tu huhu...

izzeyda said...

bestnya Sabah.. ntah bila la dpt jejak kaki ke sana.. apapn suka tgk air laut dia jernih ngn cantik gitu..dapat tgk ikan dgn jelas dr atas jeti..

eynda said...

izzeyda...InsyaAllah nanti sampai la tu ;-)

Bitt (double IS) said...

cantik pantai tu...semua gambar pon cantik la kak eynda :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails