Tuesday, December 17, 2013

Sabah Part 3 ~ Kinabalu Park.... Gayang Seafood Restaurant ~



Assalamualaikum.....

Day 2 di Sabah....





Kami breakfast di hotel saje....

Lepas tu jalan-jalan tengok pemandangan luar hotel sebelum ke Kinabalu Park...





Terasa kecik sekejap bila berdiri tepi pokok keladi ni...





Cruise tu boleh sewa kalau tak silap ada tulis dlm buku info hotel kat bilik.... mcm pekej la siap ada makan minum...ala-ala cruise kat putrajaya kot.... yg putrajaya tu pun tak pernah naik hehe...





Dengan mertua.......


Berpandukan GPS dlm kete kami bertolak ke Kinabalu Park.... on the way ke sana lalu depan rumah terbalik.... hubby patah balik sebab terlajak.... tapi sebab ramai sangat beratur nak beli tiket, kami teruskan aje perjalanan ke Kinabalu Park..... pastu lalu jugak atas jambatan Tamparuli.... tak sempat pegi jambatan gantung Tamparuli....




Jauh betul Kota Kinabalu nak ke Kinabalu Park..... dah hampir sampai eynda boleh nampak Gunung Kinabalu dari dalam kerete... teruja walaupun tak nampak sangat puncaknyer.... tapi betul la cakap hubby... kita kena mendongak utk tengok puncak Kinabalu.... tinggi betoi.... pastu awan tebal tutup gunung.... apa pun tak nampak huhu....kami sampai kat situ pun hampir tengahari...maklum la bawak rombongan kan... kalau kami anak beranak je mungkin cepat skit....janji sampai jugakkkkk....





Dah sampai....nak masuk kena beli tiket.... lupa tanya hubby brape kena bayar.... teruja punya pasal , lupa sudaaaa :-D




Kat dalam kawasan tu boleh bawak kerete.... nak jalan kaki pun boleh.... ada trail.... tapi sebab bawak ibu-ibu ni kita naik kerete aje la.... sampai jugak area Timpohon tapi tak turun snap gambar pun...pastu lepak2 tempat ni yg menghadap puncak kinabalu....


Cuaca sangat cantik... tapi sayang puncak kinabalu sampai ke sudah eynda tak nampak huhu.... lama tunggu tau... nak kena datang lagi ni.... duduk terus kat chalet dlm kinabalu park kan...
























Comel tak? hehehe....





Alhamdulillah...sejuk hati tengok mama & mertua eynda ni.... 





Kami ada simpan hajat kat sini.... simpan aje la hehehehe....





Dah lapar jom la makan dulu....





Nasi goreng cina......





Hannah nak fries.....





Menu pilihan eynda.......




Santai kat sini.... cuaca sejuk tetiba sampai ke tulang...best...






Peel lama ...... dulu masa pi Monaco dia letak "foosa" dalam tu...



Bergambar di result climbathon kinabalu.... fuhhh cemana diaorg buat kan.... nak daki pun pikir banyak kali ni hahahah...














Dalam banyak-banyak reason takleh daki kinabalu, reason eynda yg nombor 13! Tak tahan sejukkkkk.... penat...paras tinggi....boleh gitu?? 




Rambut "mr beckham" ciptaan mama Adam....haihhh tunggu bukak sekolah la baru pi gunting rambut ye...


Dah nak balik pun cuba nasib tunggu puncak kinabalu tunjuk diri.... takde jugakkkk... kabus makin tebal.... makin sejuk.... kami beli t-shirt kat kedai cenderahati.... solat jamak siap2 kat situ.... air paip kat situ sejukkkkk macam ais..... best!!


Kabus makin menebal.... hajat nak terus ke Kundasang tapi berat hati coz dah 4pm.... tak biasa dgn jalan kat situ...sebelum malam moh le kita turun ke tanah rata balik....






Tak nampak jalan huhu.... turun genting pun ok dari ni.... terpaksa la co-pilot ni tolong bagitau... depan ada apa.... depan tu ada lori... depan tu ada kete arah bertentang memotong.... depan tu ada anjing...hohoho.... tetiba ada sekor anjing tu.... dari tepi jalan lari ke arah kerete kami.... dia pulak nak langgar kami... menyalak-nyalak dia... hubby terpaksa elak...nasib takde kerete arah bertentangan.... seriau jugak kot2 terlanggar anjing tu.... nasib baik Adam tengok dia kata anjing tu ok je....





Dah nak sampai tanah rata...hujan pulak.... mula2 lebat betoi.... bayangkan kabus tebal campur hujan lebat.... apa pun tak nampak.... dugaannnn...Alhamdulillah dipermudahkan...



Dgn bantuan GPS kami cari Gayang Seafood Restaurant..... 





Turun dari kete macam tak percaya...ehhhh.... puncak kinabalu!! Jauh pun takpe la....nampak jugakkk....sengih panjang eynda heheheh....


Jom dinner... seafoooddddddd..... *dalam kepala nampak udang udang udang *














ABC macam icekimo...gebu je ais kat dalam...




Siput apa ni.... cicah sos pedas tak terhingga tu.... sedap...




Taugeh hijau kot nama dia...selalu gak beli masak kat rumah dulu2....





Siput apa ntah....




Udang udang udang.... yummyyyyy....






Paling laku sebab tu sempat snap yg dlm pinggan je.... softshell crab!



Udang lipan?? Makan je la hehe...




Dah habis makan diaorg hidang jelly kelapa pulak...free!





Total yg dibayar malam tu.... tapi Alhamdulillah berbaloi habis kami makan...sedap pun sedap...walaupun masakan simple je.... paling mahal tu udang lipan la... tapi eynda prefer udang biasa tu lagi...


Lepas perut kenyang balik le kita ke hotel.... malam sudaaaa...mau tidur.... Esok tu kita ke pulau pula baaa....






9 comments:

Alin Marlini said...

sabah mmg byk seafood sedap...

tp bab siput tu...hehehehe

izzeyda said...

Sdapnya seafood.. ok la dpt jgk tgk gunung kinabalu w/pn dari kejauhan.. hehehe..

acik idah said...

Tebal betul kabus dia kan...

Tak pe la sis.. nanti ada rezeki datang lagi boleh naik ke puncak pula yer... :D

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Puncak kinabalu tak nak tunjuk diri tu sebab dia nak suruh Eynda datang lagi tu... :)

Alhamdulillah akak pergi awal tahun itu hari jadi cuaca panas so nampak jelas puncak gunung tu... lepas tu terus pergi Kundasang.. beli sayur fresh bangat :)

:: Cik Viva :: said...

Bestnya dapat pg sana, baru je td kami plan nk g sabah tapi nak g kundasang bulan depan. Harap2 tercapai lah..hehe

Khai♥Rin : anies said...

kak..kita bergambar di tempat yg sm laa...tp sy x merayau2 kt dlm tu...cuma cuci2 mata je

Kasih Salina said...

nampak gayanya kak eynda kena pergi lagi tu nak tengok puncak kinabalu..geram n terliur tengok makanan2 tu..

Rozilah Emoy said...

Brapa org yea?

Rozilah Emoy said...

Brapa org yea?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails