Monday, December 16, 2013

Sabah Part 2 ~ The Journey ~


Assalamualaikum.....


6hb Disember yg lepas eynda sekeluarga ke Sabah utk bercuti.... percutian kali ini amat berbeza pengalaman sebab bawak mertua & mama eynda.... kami bawak jugak helper mertua utk membantu masa percutian.... best la dia dapat jugak tumpang bercuti kan hehe.... helper mertua ni kami dah anggap macam keluarga jugak....

Syukur kami dapat teksi starex hyundai ni sebab total yg nak pegi Sabah 7 orang... dah tentu teksi biasa tak muat...kena ambik 2 teksi.... terhutang budi dekat jiran kebetulan starex ni depan kete dia masa dia on the road...jiran la yg tolong ambikkan contact number starex ni....




Seawal 7 pagi kami dah ready utk bertolak ke KLIA.... flight kami bertolak 10.30 pagi so elok2 la sampai KLIA tak kelam kabut sempat lagi breakfast di Marrybrown...






Hannah nak duduk dgn kakak Nuril (helper) & atok....





Adam kena duduk dgn eynda & mama eynda.... maklum la dua2 berebut nak duduk tepi tingkap... Hannah dapat satu tingkap... Adam dapat satu tingkap... Adil dah hehe..





Tempat duduk satu row ada 6 je.... cian hubby sorang2 duduk belakang kerusi eynda hehe...





Alhamdulillah flight selama 2 jam.... mendarat dgn selamat....





Di airport kete sewa kami dah sedia menanti.... Alhamdulillah dapat kete brand new.... kami sewa Innova...





Sebelum check-in cari tempat lunch dulu.... Alhamdulillah depan hotel seberang jalan ada banyak restoran.... Restoran Kak Nong pilihan kami....





Recommended ye.... masakan semua sedap2.... eynda pilih lauk ni makan dgn nasi putih...apa nama ntah... ada chicken... ada butter sauce... salut telur masin lagik... wallahhhh....





Dah sampai hotel.... jom teman hubby check-in.... posing jap :-D





Rombongan mak kiah kami hehe....





Day 1 ni tak pegi mana pun.... relaks dlm bilik...tido jap.... bawak ibu-ibu usia emas ni biarlah diaorg berehat dulu.... eynda & hubby teman anak2 mandi laut depan hotel dulu....





Seronok tak terkata....





Pantai hotel ni kecik je... tapi janji pantai hehe...





Saat2 nak sunset..... ramai orang tunggu tepi pantai kat satu lagi bahagian coz nampak tepat2 matahari terbenam...siap bawak tripod... nak snap gambar sunset.... rugi la patut eynda ambik video kan... 





Anak2 nak mandi kat pool pulak....





Konon2 terapung la tu....

Ada satu citer.... sorang budak ni nak terbuang air kecil tengah mandi2 kat pool tu... dia bagitau la kat mak dia... mak dia sebelah eynda je... apa mak dia jawab?

"Kencing je kat dlm pool tu...."

Whatttt??? 

Eynda terkedu....rasanya budak tu selesai dlm pool jugak coz lepas tu dia sambung mandi elok je.... dah nak balik bilik baru eynda bagitau hubby.... nak citer awal2 mak budak tu tepi eynda je kan... hubby kata kalau bagitau awal2 konfirm mak budak tu dia perli2 hahaha...

Ada ke yg buat gitu selalu??

Jangan tau... tak baik.... naya je pengguna yg lain huhuhu.... ambik ikhtibar ye....





Gambar selepas sunset....




Kat Sabah maghrib pukul 6.05 masa kami kat sana.... agak janggal sebab time tu kat Malaysia Adam masih bermain kat luar rumah.... di Malaysia masih cerah.... Subuh pulak 4.50am.... tapi actually eynda suka sebab eynda boleh tido awal & bangun awal.... 6am matahari dah naik.... eynda dah takleh tido.... hari bermula sungguh awal di Sabah... i likeeee :-)


Malam tu kami keluar dinner di sebuah restoran Thai satu bangunan dgn Restoran Kak Nong.... boleh tahan la biasa2 je kesedapan masakannyer...... 

Pastu terus balik ke hotel.... tido.... konon nak tengok tv la kan.... letak je kepala atas bantal zzzzzzzzzzzzzz.... 

Owhhh ye bilik eynda kat tingkat 10... bilik anak2 & ibu-ibu kat tingkat 4.... bukan satu level yg sama.... fuhhhh 1st time jauh dari anak2 masa bercuti.... ready je kot2 tengah malam Hannah melalak cari eynda.... tak rupanya.... tak sedar anak2 dah besar huhuhu....











12 comments:

ayu Ismail said...

Lama tak nampak eynda kat blog..semakin lawa akak tgk hehe

syalinda johari said...

wahh syoknyerr bercuti2 kann..
kak eynda sangat glowing2 sangat cantek...

julie shahril said...

kak eynda..masa gi sana cuaca elok tak? saya nak gi end of this month...takut hujan..

izzeyda said...

Cantiknya gambar selepas sunset.. ishh xsangka ye slps saya blk dr sarawak, kak eynda plak ke sabah.. tarikh dekat2 jer.. entry psl sarawak pun xabis2 lg ni sbb gmbr byk sgt.. hahaha..

ana said...

haha...ada plak suruh nyanyi kat situ..tak sopan sungguh...anak2 sy kalau nak kencing..dari dalam kolam tu jerit..mama...nak kencing...terus lari p ke bilik air....ish ish..takde etika sungguh mak ayah yg suruh kencing dalam kolam....:p

byk beli ikan bilis eynda? sy suka gak g sabah...tp masuk hari ke 3 dah tak leh hadap makan kat sna...hehe....

ibh_sue said...

Cantik nya pemandangan tu kak. Cepat sambung lg ya kak. Rindu nak blogwalking mcm dl :)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Seronok bercuti satu famili ni Eynda.. akak dah lama tak gi Sabah.. kakak ipar ada disana.. Makanan seafood memang murah disanakan :)

Kasih Salina said...

Sangat menarik ye kak ke sabah ni, rindu nak ke sana lg sbg percutian bajet dlm negeri.
Tak mampu jauh ke luar negara, dalam Malaysia apa kurangnya...cuma kena bijak bermain bajet...dlm hal bajet membajet ni suami saya lah ketua nya kikikiki...

imm said...

salam kenal kak eynda,,
bestnye jalan2 gi sabah..da lame pasang impian nak g sane hihi..
saye follow blog akak ye..sudi2 lah jenguk blog saye juge..
http://cikanem.blogspot.com
thanx

Alin Marlini said...

hana tak lepaskan barbie dia ek kak eynda...hehehehe

:: Cik Viva :: said...

comel je hana tu..kak eynda pon comel jugak..hehe. Bestnya dapat bawak family g holiday..tapi mmg ramai org ckap sabah ni best..especially seafood..

Khai♥Rin : anies said...

sempat ye kak mandi manda kt pool...sy plak ms dtg tu ujan je...so tgk je la pool tu ;-)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails