Thursday, June 6, 2013

Al-Kisah Fisioterapi .......


Assalamualaikum....


Update tentang bulging discs eynda...

Alhamdulillah so far dah kurang rasa sakit...kebas2 betis pun dah takde kecuali kalau long journey mcm balik kampung & jalan2 holiday ada la kebas sikit2...tapi sakit tu tetap ada anytime dia nak muncul hehehe...








Buat masa ni ini le rutin seminggu sekali eynda... buat fisioterapi electrotheraphy... google ye kalau nak tengok cemana fisio tu... utk back pain...

20 minit je utk setiap sesi.... setiap kali fisio cajnyer RM39.20...... mcm tak berbaloi pegi SDMC tu hihi.... tapi takpe la... anggap macam jalan-jalan.... lunch kat cafe hospital dulu.... masuk fisio... balik singgah le Subang Parade ... okkkk "fisioterapi" kat Subang Parade lagi mahal :-D

Baru berbaloi! :-D

Semua ada 6 sesi.... tinggal lagi 2 sesi..... di samping tu kat rumah eynda buat regangan sendiri kalau rasa lenguh2... dan banyakkkkkk berehat.... setiap hari mesti baring2 rehat atas katil dalam 30 minit- 1 jam utk perbetulkan tulang belakang tu....

Semalam dah start cycling depan tv...setelah lamaaaaa tak workout.... rasanya slow jog pun dah boleh tapi biar cycling dlm rumah dulu la... tu pun macam kayuh lenggang kangkung hehe... 10 minit....20 minit.... cukup la dulu...

Keje rumah pun Alhamdulillah boleh settle macam biasa.... cuma benda berat2 eynda mintak tolong sape2 buat la... 

Yang penting eynda rasa jangan meratap atau rasa lemah semangat .... kalau lemah semangat otomatik body kita pun rasa lemah kot... InsyaAllah.... 








11 comments:

Khai♥Rin : anies said...

bleh tahan jg harganya ye

btw salam isra' mi'raj..

~najwa~ said...

Yg kak eynda buat ni sama kot eh mcm yg saya buat electrophysiotherapy tu . Charge dia pn lebih kurg :)

nabila zaremi said...

saya pon kerap sakit belakang,paling sakit bila dah duduk 1/2 jam pastu nak bangun..sakit betul2 area pinggang tapi kat belakang..sampai mngeliat2..baru je jd lpas bersalin kat anak...

syalinda johari said...

okey jugak chargenya...take care kak eynda...

Kakzakie said...

Masih boleh fisio ok lagi dan boleh juga buat exercise lembut-lembut. Harap-harap beransur sembuh..

saniah said...

Yg mahal tu lesen therapist tu...sebarang org tak blh buat terapi utk pesakit...kena la buat dgn pakar :) takpe bayar lbh sikit asal kan bolh sembuh kan..cuma bila sampai jauh2 tu cuma buat 20min je ...mmg la rasa tak puas kan?
Moga eynda cepat sembuh k

Nafira usof said...

moga cepat sembuh~
:)

miazara ina said...

dasyat gak harga..klu berkali2x kena..kuatkan smgt kak eynda ..mg diberi ketabahan

JM said...

hi.. tadi i ade komen kt n3 sebelum2 ni.. i pesakit sama cam u. nnt u bace ye.. share pengalaman.. eheh

-shahima-

ibh_sue said...

Lama tak masuk sini. Hope cepat sembuh kak. Yg penting jangan lasak2 .. :)

lily lotus said...

take care sis!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails