Tuesday, April 16, 2013

Beef Stew.


Assalamualaikum.....


Hari ni sempat masak utk dinner yeayyyy....

Eynda buat beef stew....













Bahan-bahan:
================


3 pack daging utk stew (cari yg dah siap hiris...kalau rajin beli la seketul besar pun ok...balik rumah hiris sendiri).
Minyak utk menumis.
1 sudu besar tepung gandum ( atau tepung jagung)
4 kiub pati ayam (sebab cari kiub lembu takde huhu)
Dried oregano (sebab lupa beli dried rosemary)
Dried parsley
Blackpepper
Satu labu bawang besar (potong kiub)
2 batang celery (hiris)
2 batang carrot (potong dadu atau design suka hati)
4 biji ubi kentang (potong dadu atau design suka hati)
Air anggaran 1 liter


Cara masak:
=========

1) Gaul tepung gandum dgn daging. Eynda guna tepung gandum sebab pekatan dia kekal... selalu eynda guna tepung jagung pekatan kuah akan cepat cair... terpulang cara masing2 ye....

2) Tumis daging tadi dgn minyak.....kacau2 skit.... masukkan dried parsley....dried oregano... blackpepper... agak-agak je sukatan eynda ni....

3) Masukkan air dalam 700ml dulu atau agak2 la utk rebus skit daging tu ....

4) Hancurkan kiub2 pati ayam dlm bahan daging tadi.... rebus dgn api perlahan anggaran sejam.

5) Lepas sejam atau hingga daging lembut, masukkan carrot...ubi kentang... celery... bawang besar.... dan tambah air skit lagi dlm 300ml... teruskan memasak dgn api perlahan anggaran sejam jugak..... tutup periuk dgn tudung periuk kalau boleh....

6) Pastu rasa le terlebih masin ke... apa yg lebih apa yg kurang adjust sendiri ok....

7) Hidangkan dgn roti kesukaan masing2....atau makan la cara cemana pun :-)




Eynda google sebenarnya resepi ni...malangnya tak dapat nak detect website mana satu... kalau jumpa nanti eynda letak link kat entry ni...



10 comments:

Nafira usof said...

adehhh.. sedapnye~ terliur~

rostina76 said...

dap dap dap !!!!

Tihara said...

sedapnya eynda, pekat stew daging ni..terus ngidam ni :)

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Thanks for the resipi kak.

Fiza Rahman said...

Sedapnya. Thanks for the resipi kak.

IdaShazana said...

Rajinnya dia

Ida Zaini said...

eynda....sedapnya....terliur lahh malam nanti nak buat. tq for the resepi :)

farra8979 said...

cam menarik je kak eynda... nyum2..

fazianbatrisyia said...

sedap nampak...sesekali ada masa masak ni best jugak....kawan sy kata tong gas dia tahan bertahun sebab jarang masak...

zailamohamad said...

macam menarik ni:) nnati nak cubalah

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails