Tuesday, April 16, 2013

Kisah Semalam....


Assalamualaikum.....


Lately rasa masa begitu cepat berlalu..... banyak benda nak buat tapi tak pernah sempat settle semua.... hidup dalam pelarian aje.... pelarian?? Maknanya buat semua keje dalam keadaan mengejar masa la hehe.....

Pagi semalam keluar dari rumah seawal 11.30am.... lunch dgn Hannah siap2 kat KFC... permintaan Hannah tu nak makan kat KFC.... dia makan fries, nuggets tapau bawak ke sekolah utk waktu rehat....

Dalam 12.45pm Hannah masuk ke sekolah.... eynda bergegas ke Perodua Service Centre di Glenmarie.... appointment utk service kete 1.30pm.... 

Sampai situ dlm 1.10pm.... solat dulu kat surau diaorg.... elok2 turun bawah ke ruang menunggu nama eynda dipanggil....





Boleh nampak kete sendiri tengah di service...





Ok... baru 15 minit kete masuk workshop, eynda dah boring....sila pandang ceiling.... wahhh ada deco kaler2 la.... (boring punya pasal)





Baca paper..... baca majalah.... majalah kete & majalah men's health je eynda tak ambik baca.... macam pelik pulak kan...





Masa utk tengok tv citer dari seberang sambil tersengguk-sengguk ngantuk....adoihhh.... katanyer 2 jam baru siap kete tu.... kan best kalau ada shuttle bawak pi subang parade ke.... empire ke....





Terusssss bangun jalan-jalan sebab eynda ngantuk terlampau..... tengok pemandangan luar bangunan.... nampak kete lalu lalang.... bagi mata kena terik matahari skit.... baru laaa lega.... sangat tak best sebab coffee machine tak berfungsi... out of stock huhuhu.... nasib baik ada vending machine.... beli minuman masam2 skit kasi fresh tubuh badan....akhirnya 3.30pm service selesai... dah boleh senyum ngehhhhheeheheh....


Tapi Adam pulak balik sekolah 4.30pm.... minggu ni ada apa ntah... 4 hari berturut-turut dia balik 4.30pm.... utk UPSR.... dapat surat pihak sekolah adam tinggal kat kelas.... kan mama dah tak tau nak tulis dalam blog adam balik sekolah lambat sebab apa....hhhmmm...





Cuci kete dulu la.... 





Makan petang dalam kete.... singgah beli pisang goreng.... pas tu baru teringat aiyoooo baru basuh kete.... terpaksa makan dgn gaya kontrol cun...takut bersepah dlm kete kan.... RM2 je punnn.... tak habis... sampai depan sekolah adam 4pm.... kena tunggu lagi 30 minit.... peluh2 dlm kete.... tak suka on enjin kete pasang ekon sebab sayang kete... sayang minyak jugak ahahahah.... sanggup bersauna :-D





Adam keluar je ajak dia pi lepak giant makan2 kat foodcourt.... mama belanja.... sebab nak ambik hati dia... dia nak ajak balik rumah sebab nak keluar main... adehhh adam...tak berbaloi nak balik... sampai giant pun dah 5pm... kalau balik rumah...sampai rumah pastu mama kena keluar pi ambik Hannah pulak.... mama letih jugak.... dia dgn makanan ok aje hahahah.... 





Dalam 5.45pm kami dah tercegat kat tempat parking sekolah Hannah.... Hannah keluar 6.30pm.... memang kena berebut awal... by 6pm parking dah susah cari.... kena parking jauhhhhhh....  relaks2 dlm kete jap.... dapat parking area teduh ok la... kena yg ngadap matahari jatuh.... masakkkkk... posing2 jap sebab dua2 dah letih... adam letih otak... mama letih otak sebab bawak kete & letih fizikal sebab ke sana ke mari non stop.... maka terhasil satu gambar sebelum keluar dari kete nak pi ambik Hannah dlm kawasan sekolah....

Nak balik rumah pun satu hal jammed .... sabar je la.... kekadang bawak kete macam dah takde perasaan hehehehe.... lega sampai rumah dalam 7pm.... home sweet home.... nasib baik ayah bagi kelonggaran kat adam ... minggu ni takyah tuisyen sebab dah pulun study sampai 4.30pm hari2 plus sabtu nanti ada kelas tambahan lagi kat sekolah.... kalau tidak, 8.15pm-8.30pm baru la kami jejak rumah huhuhu.....

Entry ni bukan tujuan nak berkeluh kesah..... letih2 eynda pun eynda selalu rasa puas hati sebab banyak benda eynda boleh buat walaupun tak banyak benda eynda boleh selesaikan.... cuma kekadang luahan hati tu perlu utk ringankan kepala.... tambah2 kalau ada yg sudi mendengar kan.... 

Dan biar orang tahu.... surirumah bukan utk diperlekehkan di zaman serba moden ni... bak kata sorang sahabat di FB... "mobile housewife" heheheh.... surirumah sekarang bukan setakat buat keje dlm rumah... bukan setakat sembang dgn jiran tepi pagar....surirumah sekarang sangat mencabar tugasannya.... 

Hidup Surirumah!! Yakin Boleh!! 

Hehehehe....Hari ni boleh relaks skit kot... (dalam kepala dah nampak waiting list keje)....




Sekian .... trima kasih sudi baca Eynda's Diary ;-)







10 comments:

Sidratul Muntaha said...

kadang - kadangkan kak
kita menulis bukan sekadar untuk mencoret memori
tpi more to KPI of life
mcm ayu jugak
bz keje
be handle ank2 yg sakit ulang alik spital
keje dgn rutin lab,repair mesin2 and maintenance
belah malam siapkan tempahan cake or ayam bako dari customer..
tahu2 dah ujugn minggu.
huuh..
kehidupan ttp kehidupan..

rostina76 said...

salam eynda....heheh!!!!penatkan menunggu gap tu. btw ros akui bukan mudah jadi surirumah moden especially @klang valley area. ros yg kat sini pun terkejar2 jugak apatah lagi kat sana. mmg blh bayangkan life u apatah lagi dgn godaan shopping complex yg berlambak2 di sekeliling pinggang. heheh!!!good luck

rostina76 said...

salam eynda....heheh!!!!penatkan menunggu gap tu. btw ros akui bukan mudah jadi surirumah moden especially @klang valley area. ros yg kat sini pun terkejar2 jugak apatah lagi kat sana. mmg blh bayangkan life u apatah lagi dgn godaan shopping complex yg berlambak2 di sekeliling pinggang. heheh!!!good luck

Lynn Hamzah said...

salam...dah lama x berkunjung kat sini...huhuhu...memang full activity eynda...dah macam kerja kat office plak...dari pagi hingga ke petang...

Khai♥Rin : anies said...

nmpk nyer akk kena la cari pusat service yg dkt dgn shopping mall pasni...krn x mo menunggu sy prefer hntr time weekdays..hntr pg, lunch br amik hehehe

Bitt (double IS) said...

ya betul! hidup surirumah! sangat memahami...kadang2 tak suka bila org anggap surirumah banyak masa...

Tihara said...

wahh memang supermak ni :)

Lee Kikwang said...

ke mana menghilangnya kak ana suzana ya?

ctsueraya said...

sis eynda...kagumm...hidup surirumah..betul jadik surirumah pun busy kan???tapi iols kalau dh kawen nanti teringin gak nak jadik surirumah power mcm sis eynda...hehe

fazianbatrisyia said...

Kalau bosan keje pernah jugak terlintas nak jadi housewife. tapi kakak sy x kasi. Bukan apa kadang2 tu mmg rasa give up nak keje bila selalu tension nak gi keje...seram tau dapat boss garang...Skrg ok...boss baik. Hidup boss...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails