Saturday, March 9, 2013

Bila Allah Permudahkan....




Assalamualaikum....

Selamat berhujung minggu semua...






Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang....

Robbi Yassir Wala Tua'ssir,

Ya Allah , permudahkanlah... Janganlah Kau susahkan...



Disebutkan 2 kisah....

Pertama
==========


Ceh siap buat garisan....

Satu hari eynda hantar Hannah ke sekolah.... parking kat satu area...turunkan Hannah & hantar masuk sekolah... bila patah balik parking area dah sesak... depan belakang kete parking dekat dgn kete eynda... nak keluar dari situ agak payah utk org yg macam eynda ni....tak terrer bawak kete sangat daaa....dah berpeluh panik cemana ni... nak kena ambik adam pulak... depan belakang ni mesti tunggu anak keluar sekolah...mesti lambat.... tetiba pusing belakang nampak sorang wanita... macam dia paham... dia berdiri antara kete eynda & kete belakang... suruh eynda undurkan kete perlahan-lahan... hinggakan dia betul2 rapat antara 2 kete...akhirnyer eynda boleh keluar dari parking tu... eynda angkat tangan lambai kat dia tanda terima kasih sambil berikan senyuman.... senyum eynda tu berlanjutan sampai 10 minit rasanya.... tapi rasa terkilan sebab sepatutnya eynda turun dari kete pegi ucap terima kasih kat dia... tak pernah terserempak pulak sejak hari tu...



Kedua
=======

Eynda masuk satu basement car park.... nak beli sesuatu di satu grocery store.... parking terdekat semua full...nak parking jauh sikit asyik terlajak je... lagipun lebih selesa kalau dapat parking yg dekat dgn pintu masuk grocery store tu.... tetiba keluar dari grocery store tu sorang wanita.... berjalan tepi kete eynda yg tengah dok cari parking ni... melambai-lambai kat eynda sambil tunjuk kete dia kat mana.... owhhh dia nak bagi parking dia kat eynda... akhirnya eynda dapat jugak parking berdekatan grocery store...lebih selesa & selamat....



Eynda yakin mereka ini dihantar oleh Allah swt utk membantu eynda.... paling eynda terharu kedua-duanya eynda tak pernah kenal langsung.... betapa baiknya hati diaorg kan.... semoga kebaikan diaorg dibalas dgn kebaikan jugak... 



Terdetik jugak di hati eynda... yg tak kenal kita boleh maniskan senyuman... berikan bantuan... bagaimana pulak yg di depan mata? Yang selalu bertembung bertentang mata? Belum tentu maniskan wajah... belum tentu lihatkan kemesraan...belum tentu hulurkan bantuan... belum tentu???

Realiti hidup...... tengok ceiling...tanya diri sendiri....

















14 comments:

Azian Elias said...

ALHAMDULILAH..

betul tu Eynda..kengkadang neighbor akak cam tu. susah sangat nak tarik bibir tuk senyum..tak faham. padahal tak kena bayar pun..

Ya ALya said...

Hari2 ya nk g keja doa ni la yg mak ya n ya bacakan.....alhamdulillah semuanyer di permudahkn...

Syukur kak eynda dpt berjumpa dua insan yg hatinyer mulia....

saniah said...

Betul tu eynda....dgn org yg jmp sesekali tu pulak plg baik hati dgn kita kann...

yg penting...kita buat baik dgn org nnt akan ada org yg buat baik kat kita....kira eynda ni selalu berbuat baik dgn org la ni... :-)

Ila Razali said...

betul kan..... :) kdg2 bertembung dgn jiran pun muka masam jek... dah la nak bertembung pun kdg2....

moralnya, tak kisah lah orang nk senyum ke tak, janji kita mulakan senyuman. lantak depa la nak balas ke tak :) hihi

baby comel said...

betul tu kak, terfikir jgk kita. yg kita tak kenal mudah je senyum tu terukir di bibir. yang kenal, yg depan mata kadang2 ermmm.. xpelah, senyumlah kerana senyum tu terapi yg terbaik.
Thanks akak utk pengalaman ni. Follow sini ye

ana said...

Klu kita permudahkan org...suatu ketika..Allah akan permudahkan urusan kita..insyaAllah

syafisyifa' said...

assalamualaikum...
rindu pd blog kak eynda.

mudah2an hidup kak eynda dipermudahkan

Tihara said...

insha Allah kalau kita tolong orang, Allah akan mudahkan urusan kita.. :)

syalinda johari said...

kadang2, bantuan all swt tu tak disangka2-sangka...
dan semoga semua urusan kita dipermudahkan..saya ni pun ketaq semacam jaa kalau time nk keluar parking dalam keadaan kereta lain dikedudukan yang dekat2..kekekekee

Ietams said...

setuju k.eynda, org yg tak kenal lagi senang kita nak beramah mesra..
memang rase bersyukur bila semuanya di permudahkan tanpa kita sangka kan

Cho Zila said...

memohon padanya pasti dipermudahkan segalanyakan.. memang ada gak gitu tiba2jer dapat sesuatukan .. walaupun bukan nilai macam duitker apa tapi sangat dihargaikan...

azhariah zuber said...

betul2. org dekat kita susah senyum. ok kita pun nak tgk ceiling gak. hehe

azhariah zuber said...

betul2. org dekat kita susah senyum. ok kita pun nak tgk ceiling gak. hehe

QA's ~ mamapapa said...

it's all so truekn,kak :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails