Monday, January 21, 2013

RM100.


Assalamualaikum...


Hari Jumaat lepas sekolah Hannah buat majlis penyampaian bantuan persekolahan RM100 tu... dari pengalaman yg lepas utk sekolah Adam takde pun upacara apa-apa so agak teruja nak pegi ambik duit kat sekolah Hannah ni hehe...

Majlis start 2.30pm.... ucapan tu ucapan ni.... plan diaorg 3.30pm baru nak serahkan duit pada ibu bapa.... dan eynda ingat kita collect kat guru kelas di kelas masing2 la.... 

Rupanya utk pelajar tahun satu, ibu bapa kena naik pentas utk collect duit tu... pelajar tahun 2 & 3 ibu bapa collect kat kelas masing2.... tak boleh nak semua naik atas pentas sebab masa tak cukup....bayangkan kelas tahun 1 aje dah 10 kelas kan...





Oleh kerana eynda tiba awal kat sekolah tu, eynda pilih kerusi yg agak di hadapan... 3rd row dari kerusi VIP hehe.... bukan apa... senang nak tengok apa yg berlaku kat pentas tu plus senang nak fokus apa yg cuba disampaikan....





Pegi dgn Adam...suruh adam jaga tempat duduk, eynda pegi register kedatangan.... masa ni la tahu ibu bapa tahun satu nak kena naik pentas...





Dimulai bacaan doa...ucapan dari guru besar... kemudian ucapan dari Ketua Umno Shah Alam... mula-mula tertanya-tanya gak kenapa nak kena buat formal cam ni... sebab selalu kat sekolah Adam eynda beratur luar kelas, sampai giliran ambik je duit kekekek.... tapi takpe la... pengalaman jugak ni...

Bila dah formal macam ni ada la reporter dari TV3 datang.... ada keluar malam tu kat buletin utama.... nasib baik diaorg tak pilih eynda utk diinterview.... coz sangat tak suka... coz jenis tak reti bercakap hehe.... tapi eynda diinterview oleh reporter berita harian yg duduk kerusi belakang eynda masa tu.... terkena jugak... dan gambar bersama anak2 dgn duit RM100 pun diaorg ambik.... tapi tak keluar dlm paper rasanyer.... tak kisah la sebab eynda pun masa tu berjam-jam tunggu kan... sangat la comot! ahahahah.... 





Giliran eynda & Hannah naik pentas.... sebelum naik pentas Hannah dah peluk2 eynda... "Hannah maluuu"....ahhhh sudahhh... jangan dia buat peel atas pentas hehe... eynda buat tak layan je... sempat pesan, naik atas pentas Hannah kena salam uncle yg nak bagi duit tu... Hannah kena ambik tau...fuhhh... panik mama Hannah ok... coz Hannah ni time raya susah benar nak salam sape2... pas tu boleh pulak jawab " dah banyak dah..." kalau org nak bagi duit raya kat dia.... dibuatnyer dia jawab macam tu kat VIP tu tak ke haru hahahah.... nasib baikkkkk dia naik atas pentas, salam cium tangan & ambik duit tu dgn tenang.... Alhamdulillah....






Dah dapat duit tu kami balik terus sebab anak2 dah letih.... bayangkan dari tengahari tu .... dlm 4.15pm baru terima duit.... walaupun kata pengacara majlis, selesai pass duit tu ada sesi ambik gambar beramai-ramai.... tak perlu la kot.... ada la keluar dlm paper BH esok tu.... gambar beramai-ramai tapi dah tak nampak ramai...maybe dah ramai jugak yg balik... ataupun gambar tu dicrop jadi kecik kekekeke....

Alhamdulillah..... eynda ada plan utk duit anak2 ni....mungkin buat tabungan tambahan utk diaorg...




12 comments:

Me said...

hoh.. lega sangat tau.. n3 k.eynda nie mengingatkan eden utk pergi sekolah anak eden utk program yang sama... mujur esok... hahahha.. kalau tak kelam kabut eden.. terlupa sungguh2. tengok n3 akak nie terus teringat... Big TQ

Melor said...

salam , melor datang menziarah.

inazamri said...

esok giliran amik 100 kat sekolah anak pula.harapnye jgnlah ada sesi ceramah lama2.

azianierdawati said...

oh program ni bkn thn lps pun ada. tiap2 tahun ada ke?

Ila Razali said...

saya pun esok... sek tmn bkt subang. tapi utk drjh 2 dan 3 :)

♥MAMASYAZA♥ said...

dah dpt ekk, sekolah ami n sekolah siratu blom maklum apa2 pun lagi. masa dapat memula dulu, akak buat tabungan utk diaorg berdua

LydSunshine said...

Kena naik pentas ke? Hehehe. Nasib baik la Hannah tak ckp duit dia dah banyak mcm time raya. Heheh. kalo tak, pengsan la kak eynda kat situ.

miSsMawar... said...

oo... hari tu ada dengar pasal kes PM and TPM marah pasal buat majlis utk penyampaian bantuan sekolah nih... tertanya2 jugak which school.. hehehe... tp xtau la pulak whether it is true or not PM marah ke tak.. ;) biasalah nk dekat pilihanraya ni... hehehe.. ;P

Mass said...

eynda..saya amik kat presint 9 aritu...tp anak darjah 2...amik kat kelas je..memg lama gak nak menunggu..hhuuhu

IdaShazana said...

Tak ambil pun lagi. Tunggu reda sikit suasana, malas nak bersesak2

kasih Salina said...

bab kena dengar ceramah tu yg malasnya kan kak..biasa la tu,sesetengah tempat mungkin kena dengar cermah sebab ada reporter yg datang buat liputan..

QA's ~ mamapapa said...

alhamdulillah..rezeki hannah :))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails