Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

~ Komuniti Eynda's Diary ~

Friday, January 18, 2013

Hiking @ Bukit Gasing Forest Park, Petaling Jaya.


Assalamualaikum....


Sabtu sabtu sabtu yg lepas eynda ajak hubby & anak2 hiking.... rinduuuuu nak hiking sebab asyik takde masa je beriadah kat luar lately.... datang musim terjah shopping mall je kebelakangan ni....what to do kebetulan banyak benda nak kena beli tambah2 lagi anak nak masuk sekolah kan...weekend je la yg sempat buat semua pun...

Destinasi kami adalah Bukit Gasing Forest Park di Petaling Jaya.... tahu SMK La Salle, PJ?? Tahu Restoran Daun Pisang Raju?? Haaaa betul2 masuk lorong ke tempat2 tu.... terussss sampai hujung ada t junction... cari le parking2 kat situ & jalan menghala sebelah kanan dari landmark tu.... nanti jumpa la jalan masuk ke tempat hiking....

Asalnyer kami guna GPS tapi apa daaaa.... sampai tempat mana ntah hahahah... last sekali google blog orang yg dah sampai bukit gasing tu.... senang citer... tu la benefitnya ada blog/baca blog ;-)





Sangat sesuai la bawak kids.... route ada banyak tapi sebab 1st time kami guna route yg agak senang... siap boleh slow jog kat denai macam ni.... 

Hati-hati sebab ada yg bawak dogs.... ada jugak dog yg tak bertali & manja2 gitu adoiiii.... sentiasa la berpaling ke belakang mana tau tetiba dah ada dog kat tepi betis kita hhmmm.... tapi kebanyakkannya tak menyalak kat orang tak tentu hala la... cuma manja terlebih....





Jalan jalan jalan...sampai dah ke puncak????

Ehhhh kalau diteruskan ke depan tu macam dah turun dari situ.... rehat jap.... panjat menara pandang tu jap.... sape gayat?? hehe...





Amboiiii.... pandai pulak semua guna ink putih hehe.... kat atas tu ada sorang photographer mat salleh tengah tunggu masa nak snap gambar2 burung kot.... kita org bising kat atas tu mesti dia stress takde burung nak hinggap pokok2 terdekat hahaha...





Tak gayat minah ni.... siap nak berdiri atas tempat duduk... mama & ayah yg terkejut pucat hilang darah jap haihhh....





Saje buli Adam hiking ahahahah.... tahun ni tahun hidup sihat!!





Dari menara pandang dapat dipandang satu lagi puncak....tak brape nampak la pulak dlm gambar... atas tu ada kuil... dipercayai route ke situ lagi susah...kot...





Jom sambung jalan.... ala-ala jungle trekking pun ada.... takde la hiking yg mencabar... hubby tak keluar peluh punnnn....





Jogging je la!





Wahhhhh.... 30 minit baru nak sampai jalan keluar!!





Tak brape takut sebab banyak papan tanda.... tak sesat la kot.... lagipun ramai yg hiking.... mostly chinese ok... salute la... so far jumpa dua couple melayu.... & satu family melayu yg bawak anak2 macam kami.... yg selebihnya bangsa lain... dan ramaiiiii bawak anak2 kecik... yg kecik dari Hannah pun ada.... kagum sebab diaorg pun ajar anak2 hidup lasak macam kami ecececehhhh...





30 minit ke???? 5 minit dah sampai jalan keluar hahahahah..... kena tipuuuu.... jom patah balik!! Macam tak puas je hiking cam ni... FRIM lagi best....mungkin kena try route lain next time...





Kami pun patah balik.... Hannah cakap yeayyyyy....abang Adam cakap alaaaaa....hahahah.... Hannah nampak gaya memang suka outdoors activities.... Adam suka jugak tapi mulut pun banyak cakap hehehe.... Hannah siap nyanyi2...lompat2 je turun tangga hiking tu.... Adam tu banyak mulut komplen pun dia jugak yg paling depan sampaikan mama & ayah jerit suruh tengok2 mama ayah kat belakang... nanti sesat haaa tak tawuuuu....





Tangga pun dah cantik terbina... bukan macam semulajadi dah... so agak senang bagi eynda...haihhh Hannah kata senang takkan mama nak kata susah :-p





Ok dah sampai semula tempat mula2 masuk ke hutan.... nak pegi lagi nanti kan Adam?? hehehe...



Pastu singgah PJ old town brunch makan roti sardin walllaahhhhh.... adam makan nasi terus tapi takleh nak habis sebab letih....

Sebelum balik singgah sini tapau pasembor & cendol pulakkk....






Tapi bagi eynda pasembor hanya kat Penang yg sedap ditekak eynda...huwaaaa... ada sape2 boleh courier pasembor gurney drive?? :-D






Berjalan ke parking lot.... ayah singgah masuk guardian.... Hannah posing ala-ala rapper kat mural ni hhmmmm....

Pastu balik....best!!


























12 comments:

izzeyda said...

Macam best ja wat aktiviti lasak macam nih.. Lasak ke??? Hehehe.. Apapun ok la untuk aktiviti ujung minggu.. Macam mana nak pos pasembor gurney drive, jauh sangat.. Basi la tera nak sampai.. Hahaha..

ibuhebat said...

cantiknya... tak tau pun kewujudan park ni sebelum ni :)

syalinda johari said...

bestnya tempat ni..dah lama tak beriadah dan berekreasi kat tempat2 mcm ni, kami asik pi mall jaaa pusing2 window shopping...sesekali masuk utan tgk kehijauan alam best kann...

saniah said...

Best la eynda berpeluang buat aktvt dgn family...akak ni cik abg dah jd malas sejak dia masuk 5 series ni..pdhal muda2 dulu 2...3x seminggu main bola..midlife crisis kot...hahahaa
Nnt akak pujuk dia lg...kot2 blh join eynda sefamily ber riadah...hannah pun kuat ya? Bagus2 :-D

Queen said...

oo...nik pun tak tau temat ni wujud.. nak kena ajak yabang neh =p

Ila Razali said...

pernah dgr kwn pi jogging kt bkt gasing. dlm pale otak, dok terbayang park biasa bukan bukit2. rupanya mmg betul2 bukit mcm kita dok pnjat zmn sekolah dolu :) best tuh.... lau ila yg panjat mahu esok tu terkangkang-kangkang kaki jalan.... hahaha. almaklumlah terlampau rajin bersenam. nnti nk merasa jgk ke sini..... tq for info :)

uNa said...

best ek tempat ni.dah lama tak buat aktiviti traking cenggini..

iietamalek said...

best nyer beiadah dengan family kan.

norh said...

kak, baru tadi petang p makan pasembuq gurney drive..he he

Amanda Suria said...

seronoknya kan....

Kak yon said...

lama betul akk tak kesini.tahun 70an tmpt akk lepak bersama geng.skrang dah cantik tempat ni..bolehlah dtg beriadah pulak..

cikgu omar said...

Sallam Puan Eynda,

Saw your Blog while collecting materials for Signages at Forest Parks.

Appreciate if you could spare some time on this Survey. Thanks for your help!

https://adobeformscentral.com/?f=YqU-V4gQBa%2ATFqRU2Vmc-Q

Related Posts with Thumbnails