Wednesday, December 5, 2012

Restoran Pucuk Ubi, Kampung Sungai Kayu Ara.


Assalamualaikum....



Minggu minggu minggu minggu yg lepas eynda pegi rumah abg ipar kat sg penchala... diaorg ajak dinner kat satu tempat... makan mee kolok!!

Biras eynda orang Sarawak.... mee kolok ni menu orang Sarawak la... kebetulan biras dapat tahu ada satu restoran yg menyajikan makanan2 Sarawak... ajak kitaorg makan kat situ...

1st time makan mee kolok ni :-)




Sarawak Home Cooking.... masuk restoran tu rasa macam ada kat Sarawak... ehhh macam la dah pernah sampai ke Sarawak eynda ni.... tapi deco dalaman semua datang dari Sarawak....





Ni hasil gambar dari photographer yg malas bangun dari kerusi dia hahaha... sape lagi tuan belog la.... dah gambar sengetttt...





Tadaaaa.... Mee Kolok Daging.... ada mee kolok seafood... mee kolok ayam... kami semua makan mee kolok daging sebab biras & abg ipar yg rekemen....

Eynda ada tanya apa beza mee kolok kat restoran ni dgn yg ada kat Sarawak... abg ipar kata yg kat restoran ni bagi dia lagi sedap... biras pulak kata kat Sarawak ada macam2 cara masakan mee kolok ni so rasa pun lain2... tapi paling sedap mee kolok daging la...

Pendapat eynda pulak... mee kolok ni sedap, ok... not bad... mee dia ala-ala maggi & wantan mee ... cara masakan tersendiri... diaorg letak bawang goreng homemade so supnyer bergabung dgn bawang goreng tu, hasilnyer yummy sangat...diaorg hidang dgn cili jeruk... boleh mintak cili padi potong2 campur kicap...lagi terangkat!!


Restoran ni kat area kampung Sungai Kayu Ara.... eynda nak citer pun tak tau tempat ni cemana... kalau pegi area ni jalannyer sempit sikit... bangunan2 kedai... ramai buruh2 kontraktor stay area situ... betul la biras & abang ipar kata terlalu ramai buruh/lelaki sampai susah nak cari wanita kat area tu... malam tu eynda hanya nampak sorang wanita je tu pun pekerja dlm kedai henpon... yg lain majoriti lelaki!! So perempuan2 kalau nak datang makan kat restoran ni sila la beramai-ramai.... lebih selamat...oh!! Dah tentu bila masuk restoran pucuk ubi ni ada pekerja wanita :-)

Nak citer cemana nak ke sana pun tak reti hehehe... nasib baik terjumpa link ni :



Dalam FB tu ada map nak ke restoran :-)












12 comments:

Ya ALya said...

pernah dgr mee kolok ni,tapi belum pernah makan lagi.....

mama maman aka yana said...

mcm menyelerakan.. mama blm lg merasa masakan sarawak nih.. hehehe

Lynn Hamzah said...

kalau ada kesempatan leh la pergi sana try makan mee kolok nie...

Adekniza said...

Kita makan mee kolok ni kt kuching...


Sedap.. sedap...

Ietams said...

penah mkn mee kolok ni kat luching.
boleh tahan la rasanye tu..

zailamohamad said...

tak pernah try lagi mee kolok..tp nampak macam sedap!!!!

Kasih Salina said...

salam kak..jeles nya tgk mee kolok akak mkn nih..dah lama sy tak makan nih..biasanya kalo blk kuching baru la dapat makan..

Uncle Lee said...

Hello Eynda, nice blog pics. I have always loved Sarawak, and used to travel there often in the late 70s, 80s on business.
And suka tu Sarawak laksa, mee kolok, sedap best tu.

Thats a beautiful Sarawak picture you have on the wall...very artistic decor.
You have a nice day and keep a song in your heart.
Lee.

rohayu osman said...

tak pernah try mee kolok nie... teringin jugak nak try.. nampak macam sedp...

LydSunshine said...

mee kolok je ke yg dia jual kat situ? Apa menu lain? Saya penah pegi restoren Tiara Jacqualine kat Sunway. Not bad la makanan sarawak tapi bukan selera tekak saya jugak.

syafisyifa' said...

wah xpnah rasa lg mee kolok.insyaallah kalau tjumpa mee ni nk cubalah... :)

iietamalek said...

tak prnah try, boleh cuba nanti.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails