Thursday, November 22, 2012

Taiping Night Safari.


Assalamualaikum....



Masa balik kampung minggu lepas kami pegi night safari kat Taiping. Dari Sungai Petani rasanyer sejam setengah gak kot.... 1st time pegi zoo di waktu malam.....






Masa sampai parking dah hampir penuh..... kaunter tiket baru dibuka.... bayaran utk kami berempat berjumlah RM52.





Meneliti peta zoo.... hubby plan utk jalan kaki aje dalam zoo... eynda tak kisah tapi cuak gak la sebab agak gelap... berbanding night zoo di Singapore, hubby kata lagi meriah....mula2 beratur nak naik tram..... pastu pujuk2 anak2 diaorg setuju jalan kaki.... beberapa langkah aje , sampai kat area tersorok sikit dah gelap... Hannah dah susah hati... patah balik nak beratur naik tram... tu diaaaa.... dah beratur panjang!! Try pujuk2 Hannah lagi.... ayah pegang tangan...mama pegang tangan hannah... abang adam jadi guard kat belakang!! Kekekeek saje usik adam..... last2 Hannah setuju beranikan diri jalan dalam samar2 cahaya lampu....




Bagusnya berjalan kaki baru nampak haiwan2 dengan lebih dekat.... kalau naik tram duduk dlm tram aje nak nampak apa kan... tram sentiasa bergerak....baru berbaloi bayar mahal-mahal :-)

Paling seronok bila dapat rakamkan singa2 yg sangat dekat dgn kami.... lagi seronok bila tetiba ada sekor singa tu "menikus" lari ke arah kami.... nasib baik kandang tinggi.... dah menikus dia mundar mandir pulak depan kami... owwhhh baru perasan dia fokus dekat Hannah yg sama level dgn dia duduk sebelum tu.... Hannah pulak bawak foosa pastu mulut pok pek pok pek....Nanti eynda try upload video kat blog.... kat fb eynda dah upload....hampir 2 jam jugak la kami jalan2 kat dalam zoo tu.... rasanyer ada lagi yg tak sempat nak tengok... macam sesat pulak kekadang rasa sebab lampu tak banyak.... bagus jugak... hilang sikit fobia eynda berjalan dlm gelap...makin lama makin ramai berjalan kaki, baru la meriah... mungkin diaorg pun tak larat nak beratur utk naik tram.... 






Posing sebelum balik sg petani.....





Abang Adam letih ke.... duduk dgn ayah kat exit... sebab tu la gambar dia takde masa Hannah posing2 tu...

Night Safari tutup 12am.... masa kami balik dekat2 10pm tengok parking dah lengang sangat2.... ehhh orang balik awal pulak... pastu baru terpikir... kalau naik tram sekali pusing zoo je kejap je habis... so yg balik awal tu yg naik tram kot hehehe... jangan marah *wink*




15 comments:

rostina76 said...

salam eynda...wah!!bestnye p nite zoo taiping. kami pernah p zoo taiping tapi time siang & pernah experienced nite zoo singapore (thn 2009 kot) tapi naik tram. mmg giler punya pjg beratuq time tu. rasa mcm dah give up tapi bertahan sbb fikir bkn selau blh dtg kan. hehe!!!yg plg penting bdk2 happy kan, tapi betulla ckp eynda, naik tram ni xclear sgt pastu kejap je rasa abis pusing satu zoo. rasa mcm xberbaloi beratuq pjg2 sbb kjp je round. pepepun bestle u al dah cuti, kami blm start cuti sekolah lg @sini :(

Kasih Salina said...

salam kak..saya tak pernah lagi sampai zoo taiping..

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Eynda..mmg best g zoo Taiping..tp pernah g sekali jer bwk anak2,xder la penat sgt berjln..sbb kwsnnya xla luas sgtkn:)



p/s:Klu berminat dgn pemanggang ajaib..harga promosi di blog saya.Terima kasih

fazian.batrisyia said...

Pergi zoo ni best jugak layankan anak2 tgk haiwan2...selalu tgk kat tv jek kan...bila diaorg dpt tgk betul2....baru syok...sy last g zoo thn 2008 kot...zoo singapore..

Kak yon said...

salam eynda..
tak pernah pergi zoo taiping.macam best je.ada masa nanti nak ajak cucu2 pergi..

♥MAMASYAZA♥ said...

akak blom penah ke zoo taiping sebelah mlm, nak try jugakla kalo berkesempatan

Rozita said...

owh..kami pergi hujung tahun lepas. mmg jem nak tunggu tram..punya le panjang barisan, tp tunggu jugak sbb seram nak jln dlm gelap. masa tu kami stay kat panorama otel jer..

singapore night safari pun not bad. sy lebih suka...lepas tu lepak2 sambil makan ais krim..emmm..semua kenangan indah..

eyndayusoff said...

rostina.... kami pernah naik sekali je tram masa pegi zoo taiping satu masa dulu... rasa tak best sebab kejap je dah pusing satu zoo tapi tak enjoy... sebab tu banyak kali masuk zoo pun kami jalan kaki jugak... biar la berpeluh basah baju kekekek...

eyndayusoff said...

Kasih salina... bila2 boleh la pegi :-)

eyndayusoff said...

azatie.... haah takde la besar mana pun zoo tu :-)

eyndayusoff said...

fazian... bagus bawak anak2 pegi zoo ni atleast diaorg kenal gak binatang kan... dah le katak pun payah jumpa dah sekarang kat kawasan perumahan hehehe...

eyndayusoff said...

salam kak yon... boleh la bawak family pegi bila2 free :-)

eyndayusoff said...

mamasyaza...jalan kaki tau... baru suspen hehehe..

eyndayusoff said...

Rozita... haah gelap kan... redah jugak hehe... best zoo Singapore... next time nak pi night safari diaorg...

syafisyifa' said...

Hihi saya tak pernah sampai lg zoo ni...insyaallah bila lapang.besnya kak eynda&family jln2...:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails