Tuesday, October 23, 2012

Day 4 @ Monaco ~ Eze Village & Fragonard Perfume Factory.


Assalamualaikum....


Sebelum eynda start citer utk day 4, nak sambung skit info tentang penduduk Italy yg mungkin kita semua tak tahu.... diaorg ni sangat pentingkan makan tengahari.... dari starter...main course... penutup dgn dessert & coffee... kedai-kedai di Italy kebayakkannyer akan tutup waktu lunch...selalunyer tutup 1pm hingga 3pm.... masa on the way balik dari San Remo ke Monaco memang kami dapat lihat sepanjang jalan kedai2 ditutup waktu tengahari.... so no shopping la waktu lunch ye... yg bukak cuma restoran2 aje...

Ok sambung citer day 4, lepas breakfast di hotel kami tunggu bas utk bawa ke satu lagi tempat lawatan yg disponsored....tempat yg kami pegi ni memerlukan wanita-wanita pakai flat shoes aje hehe.... so baik dengar cakap!




Tunggu yg lelain datang lapor diri.... 





Dah sampai.... perjalanan tak sampai sejam.... nanti nak naik atas sana.... tapi sebelum tu singgah Fragonard Perfume Factory kat kaki bukit tu... 





Perfume factory.... malangnyer kat dalam takleh ambik gambar.... kami diberi taklimat tentang dari mana herba2 utk perfume diambil... dari Malaysia pun ada... dari Malaysia & Indonesia diaorg ambik "patchouli" ... pokok nilam... baunyer agak kuat macam rempah ratus....kemudian ditunjukkan cara2 mereka buat perfumes...sabun mandi... body lotion.... dan sebelum keluar dari situ kami dibawa ke bahagian shopping perfumes!! Mula2 diaorg bagi tester dulu... kami dapat 6 bauan.... semua wangi ok.... perfumes ni bukan la branded yg ada di negara kita... ia adalah brand tersendiri di France... tidak diimport... hanya boleh didapati di sana....kalau di San Remo eynda kurang berminat utk beli apa-apa, di kilang perfume ni masuk aje bahagian jual perfume eynda dah jadi tak keruan.... kalau boleh semua nak beli huhu.... tapi banker kasi bajet daaaaa.... so takde la borong semua.... 


Antara yg dirembat.... kredit utk anak sedara sebab tagkan gambar ni.... eynda malas nak snap gambar2 perfume lain yg eynda beli.... yg ni utk anak2 sedara perempuan yg suka wangi-wangi :-)

Dah shopping, barang2 boleh simpan dlm bas.... tour guide bagi jaminan barang takkan hilang... even dia bagi jaminan takde pickpocket di area tu...

Kemudian ready utk naik ke Eze Village....masa ikut geng rombongan kami tertinggal kat belakang skit sebab kucing ni la...


Comel betoi! Nampak chubby kan... tapi bila dukung beratnyer macam sekilo dua je.... ringan la pulok....manja pulak tu.... 




Sambung perjalanan.... 





Tour guide bagi taklimat.... kami boleh berada di situ selama dua jam sebelum pulang ke hotel... 























Start mendaki dah.... lebih kurang macam kat Dolceacqua sehari sebelum tu la... cuma kali ni eynda ready dgn flat shoes so laju je naik atas ye hehehe... 





Separuh jalan... 





Suka betul la tempat2 macam ni....  






Hannah kata ini pintu rumah "Mavis".... padahnyer kalau tengok movie Hotel Transylvania sebelum datang Monaco.... tempat2 macam ni Hannah dah start berangan macam dlm citer tu...










Hampir sampai kemuncak.... laut nun sayup mata memandang.... Infinity.... 






Ehhh sexy la awak....




Kat atas tu ialah Le Jardin Exotique (exotic garden) ...banyak pokok2 kaktus...






Dah sampai kemuncak paling tinggi...tak perasan pun....




Tapi bila tengok ke bawah waaahhhh.... tinggi dah kami naik.... 





Masa ni eynda tengah ambik gambar hubby & anak2... tetiba ada sorang dari geng rombongan kami offer ambikkan gambar kami sekeluarga.... katanyer nanti mummy takde dlm gambar hehehe... baik hati betul... 






Pemandangan di bawah....




Nasib baik tak gayat... 





Hannah nak ambik gambar dgn "mak Mavis" hhmmm.... berangan aje.... 


















Rupanya kat atas tu ada hotel... masa kat atas kami nampak concierge angkat beg2 besar.... 




Dah puas menikmati keindahan kat situ kami pun pulang ke hotel..... tapi bila balik hotel hari masih awal.... kami keluar lunch pulak lepas tu....



Nanti citer lagi ye.... terpaksa citer berperingkat-peringkat.... panjang sangat citer :-D








7 comments:

norh said...

saya nak start berangan ke italy la bila baca entry2 italy kak eynda ni.. :)

Sharinginfoz said...

seronok btl pi jalan2 kat itali ni

Chik Na said...

suka jln kat negara europe sbb kebanyakkan tempat pelancongan dijaga dgn baik dan bersih tak macam jalan negara belah middle east..tempat bersejarah tak dijaga dengan baik

linda said...

eynda...monaco mmg cantiklah...terima kasih di atas perkongsian :-)

reyna ibrahim said...

perhhh..cun giler..temmpat cun..orang orang dalam gambar pun cun..hehhe

ALoNa CintamaniszLite said...

bagus adam dan hannah ni...takde gaduh penat atau sakit kaki pun..

lynda said...

hannah pandai pose. bakal model ni =D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails