Wednesday, October 24, 2012

Day 4 @ Monaco... Jalan-jalan Lunch & Dinner...


Assalamualaikum....


Sambung citer semalam... day 4 lagi.... 



Lepak-lepak dalam bilik... anak2 tengok cartoon aje la...  





Lepas tu kami keluar jalan-jalan lagi.... takkan nak lepakkkk aje dlm bilik kan... rugi hehe... 





Cari restoran utk lunch...... 





Sape nak beli aeroplane?? Yg betul punya tau...bukan toys ye.... fuhhh... punya kaya negara tu sampai ada kedai jual kapal terbang... mesti ada pembeli kan... 






Kejap bukak button, kejap pakai button... mentang2 dah terrer kan...





Dah day 4 baru jumpa kedai barangan letrik ..... tu pun kat bawah tanah....tapi tak masuk pun...




Ini tunnel utk pejalan kaki yg takmau cross jalanraya....... sangat2 bersih... takde habuk atau kotoran atau sampah langsung... wood flooring lagik... sepanjang tunnel bercermin... kat Monaco memang banyak tempat bercermin.... sebab tu agaknyer diaorg sentiasa segak & kemas... sentiasa melihat cermin.... 





Bila dah ada cermin tu kan.... pantang jumpa! hehe... 





Jalan-jalan kat kawasan yatch pulak... hebat2 sungguh.... ada jugak yg utk disewa... sehari ada yg dicaj RM30K! Tak termasuk minyak lagi... minyak sekali isi RM7K!  Masa jalan2 ni ternampak dua kanak2 berlari-lari sambil kejar anak anjing.... rupanyer diaorg baru balik dari sekolah... anak anjing tu sambut kepulangan diaorg.... pastu anak2 kapal sambut pulak budak2 tu... naik atas bot... fuiyooo anak org kaya...



Malam pulak kami keluar lagi.... kira malam last la nak merayau-rayau kan... esok tu nak balik dah.... bila dah keluar dari hotel rupanyer hujan baru berhenti.... dlm bilik tak sedar langsung...




 Lakonan semata-mata.....





Dia pun nak beraksi macam abang Adam... 





Ada taman kat area situ.... berlatarbelakangkan casino ... 





Takde pemandangan yg tak cantik di Monaco....  





Hannah takmau keluar dari taman tu....  





Malam tu kami tak jumpa tempat makan yg sesuai.... semua khas utk fine dining.... malas nak bawak anak2 masuk tempat fine dining.... tahu je la budak2 bising nanti, ada yg tengok semacam je kan.... restoran pizza pasta & snack banyak tutup.... letih dah makan mcd hehehe....last2 kami dinner dgn aiskrim Haagen-Dazs kat bilik... tu pun sorok2 bawak masuk bilik.... hotel kat sana bukan cikai2... kalau kat Malaysia macam2 bau dah kat bilik hotel kan org tapau makanan... kat Monaco takde yg buat cam tu...  






Terjumpa butik Nike ni.... nasib baik tutup.... kalau bukak dah terjah.... 




So malam tu kami makan aiskrim aje utk dinner.... cian kan huhu.... kalau duduk sebulan kat Monaco konfirm body dah jadi body supermodel cepat je.... susah betul nak cari makanan kat sana.... actually life diaorg sangat simple.... waktu lunch akan nampak ramai di taman2 bunga.... duduk sambil makan sandwich.... tak payah cari restoran makan nasi berlauk cam kita kan hehehe.... takpe la taman bunga diaorg 1pm pun macam duduk dlm aircond :-p

Masa balik ke hotel nampak bas yang nak bawak geng2 company hubby yg nak ke fine dining dinner.... optional...kalau perlu, shuttle service sentiasa ada....ada yg bawak anak...tapi anak dia pakai suit ala-ala james bond dah... siap tuxedo fuhhh.... kita ni kalau ada gerai lagi best :-D

Nak citer pasal iron.... alang-alang dekat nak habis dah citer Monaco ni kan... ditakdirkan eynda iron kebanyakkan baju dulu sebelum ke Monaco... dgn harapan kat Monaco boleh mintak iron utk iron skit2 dlm bilik hotel.... rupanya takde service iron utk bilik2 ye..... kalau nak iron sila panggil housekeeping, collect baju , diaorg ironkan... dah tentu kena caj.... malam Gala Dinner tu terpaksa laaaaa hantar jugak sebab baju semua berkedut.... suit hubby, dress eynda... baju adam & Hannah....  total 7 helai... Pressing aje... cajnyer RM400!!!! *crycry*

Pendek citer nak hidup kat Monaco ni hidup kita jugak kena la hebat kan.... setakat 5 hari kat sana boleh la tahan... lepas seminggu??? Nangesssss....














8 comments:

ArELeEz said...

ujan emas di negeri org, ujan batu di negeri sendirik.. baik lg negeri ................. err.. sila sambung, ek! ;P

Lynn Hamzah said...

huhuhuhu...jenuh juga tu...rm400 caj utk iron baju jer...

rostina76 said...

salam eynda....banyak berjalan, luas pemandangan. paling suka bab tunnel dorg tu. huishh!!!bersih mgalahkan floor rumah kita ekk.tapi betul la tu, g melancong kjp2 @negara org boleh la kan klu lama2 mmg xtahan. nasib baik kita tersadai @ negara yg ala2 msia. syukur le.

Tihara said...

as salam

ape khabar eynda..dah lama tak jenguk sini..kdg2 nampak eynda kat fb segan nak tego, since jarang layan fb..btw ske baca travelouge eynda ni :)

Fazila said...

salam eynda....
dah kurus ler... sharing ler :)
zie nie bdn mcm belon kejap turun kg kejap naik.... sekrg nie tgh naik huhuhu

ana said...

eynda....lawa picture2 ni....teruja tgk...

duk cari pic eynda p dinner...yg eynda mention pasal dress tu....mesti cantik...nak la tgk...ehe

Mizz ErMa said...

wah, best3..hehe da lama xtravel..travel nih mmg penat tp enjoy sgt2 kan..=D

ALoNa CintamaniszLite said...

seronok bc pengalaman eynda gi monaco ni...timakasih sbb sudi share.
Kat sana tempat orang mewah2...nk iron baju pun kena duit...rm400 lak tu..adoii..

Takde pun gambar enyda gi dinner malam tu??

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails