Monday, October 22, 2012

Day 3 @ Monaco ~ Italian Rivera Shopping Day (San Remo, Italy).


Assalamualaikum....



Eynda tepek skit gambar tempat buffet breakfast kat Hotel Hermitage.....


Berdekatan main lobby... deco sangat klasik.... 





Kami cuma boleh makan scramble egg.... bun... pastries yg takde sosej/ham.... cereals.... fruits...sayur-sayuran.... tu je.... tapi nasib baik la kat Malaysia pun kami dah biasa breakfast macam ni so takde rasa seksa sangat.... nasi ada... tapi nasi tu beras wangi yg diaorg masak dgn air yg banyak so nasi tu lembut je... eynda panggil nasi liat hehe....ada sup miso... salmon kukus... 





Ni part paling best.... di meja makan memang diaorg akan serve kopi kat kita... pastu boleh lagi nak tapau kopi kalau nak... brape cawan boleh pegang kat tangan?? Haaaa ambik je hehehe.... takde limit2.... bestnyaaaa.... lepas breakfast, tapau kopi simpan dlm fridge kat bilik...  



Lepas breakfast Day 3, kami berkumpul di luar hotel utk pegi ke San Remo, Italy.... Ini adalah antara sponsored activities yg diadakan oleh company hubby utk pekerja-pekerjanyer yg jadi tetamu ni.... ada 11 aktiviti, kami hanya boleh pilih 2....utk 2 hari je la... iaitu :

1) Eze Village & Fragonard Perfume Factory
2) Italian Rivera Shopping Day
3) Biking Tour around Cap Ferrat
4) Nice Village & Saint Paul-de-Vence
5) Countryside by ATV
6) French Rivera Villa Tour
7) Monaco City Tour
8) Mediterranean Cruise & Shopping in Cannes
9) Car rental
10) Sailing
11) SPA


Walaubagaimanapun ada aktiviti yg tak sesuai utk kanak-kanak bawah 12 tahun.... so kami pilih yg nombor 1 & 2....

Perjalanan ke San Remo ambik masa lebih kurang sejam.... yg bestnya nak masuk Italy takyah thru kastam....dulu2 ada tapi dah dimansuhkan.... dan bila nak keluar dari italy lori2 akan dicheck kastam sebab diaorg tak bagi peluang langsung utk penjualan barangan imitasi di sana.... ehhh eynda pun tak brape paham la tapi diaorg strict la pasal barangan imitasi.... maklum la banyak yg branded2 asal dari sana kan...




Tour guide beri taklimat & peta San Remo sebelum lepaskan kami jalan sendiri-sendiri....lupa nak citer.... balik dari Gala Dinner, masuk bilik ada seprais lagi... hubby dapat beg galas Ducatti, eynda dapat handbag LongChamp macam member depan tu pakai... tapi eynda punya kaler lain.... semua wifey dapat maklum la tulang belakang kejayaan hubby masing2 kan cewahhhh....





Ini antara lorong yg menjual less expensive punya barangan.... less2 pun ada yg eynda kira hampir RM300 duit Malaysia ye hehehe... kami tak shopping pun kat San Remo tu... tujuan kami nak tengok negara orang je... nak snap2 gambar buat kenangan...eynda rasa itu lagi penting dari shopping kot... lagipun kat situ banyak kedai baju...kasut... handbags... eynda tak larat/kureng  dah nak beli semua tu... 





Kat San Remo banyak Green House.... diaorang sangat menjaga environment..... ini adalah hasil tanaman di green house... dgn cuaca yg sejuk, tanaman kat sana sangat la segar!





 Cari sesuatu yg ada tulis San Remo :-p





 Silau mata sebab matahari tengah naik....





Eynda suka pokok2 kat sana.... Palm Tree kan.... besar2... tinggi2... kena dgn suasana....





Kat situ kita boleh bayar tiket, naik bot/feri kecik...diaorg bawak ke tengah laut skit utk tengok dolphin berenang.... tapi sayang takde masa utk itu... 





Singgah duduk sambil tengok map kejap.... 





Ini pokok2 depan hubby & anak2 duduk tadi... pokok limau! Diaorg tanam gitu je tepi2 jalan....dah masak ranum pun ada.... agak2 kalau dah ranum tu boleh sesuka hati petik tak? Kalau kat Monaco pun depan2 rumah kedai tepi jalan tanam pokok limau ni...





Rumah2 kat San Remo....











Walaupun Monaco & San Remo berdekatan tapi cara hidup sangat la berbeza.... boleh nampak la...  eynda taknak citer banyak2 cuma nak highlitekan tentang kebersihan aje.... kat San Remo jugak susahhhh nak cari toilet awam! Kalau nak senang kita kena masuk mana2 restoran... even Mcd.... beli makanan/minuman dulu baru boleh masuk toilet diaorg.... berkira ok!





Ini kawasan shopping barang mahal2.... nampak beza dgn lorong kurang mahal kan hehe...










 Aiseh tetiba teringat kat rumah la pulok... SPK di San Remo :-D




Lunch kami.... plain pizza... Pizza margherita... 






Lepas 3 jam kat sana, kami pun bertolak balik ke Monaco.....



On the way balik tu tour guide ajak lencong ke satu tempat yg takde dalam list aktiviti wohoooo....


Dolceacqua!


Kawasan perkampungan yg sangat cantik & bersih....





Banyak betul pokok zaitun.... 1st time eynda tengok depan mata...






Klasik kan bangunan kat belakang tu....





Angin bertiup kuat kat situ... tengok rambut Hannah :-)





Kita nak start mendaki bangunan klasik tadi.....





Sejuk sangat kat dalam tu... macam dipasang aircond... rupanyer memang sejuk udara la... udara sejuk terperangkap kat tengah bangunan dan jadikan suasana sangat nyaman.... 











Dah sampai kemuncak paling tinggi.... duduk kejap...






Masa utk turun semula....




Turun jangan tak turun.... eynda pakai heels 3 1/2 inches... mana nak tau stop kat tempat yg kena naik turun tangga cam ni hehehe... sabar je la... 






Ada orang tolong snap....tqqqqq... :-)





Orang sebelah tu kata henpon pink tu kacau daun je hihi...





Percaya atau tidak, gambar ini diambil dgn iphone eynda.... tapi ni edit skit... yg dlm instagram original...




 Jambatan belakang tu tempat kami bergambar awal2 sampai tu...






9hb oktober, birthday Adam... celebrate di San Remo, Italy wohoooo.... tapi yg bestnya sepanjang berada kat Monaco, kek seketoi pun tak jumpa org jual :-D

















Agak2 ini apa? Air sungai ok... sangat la jernih!




Selang beberapa minit jalan ni ada je geng2 kayuh beskal ala-ala Le Tour D Langkawi lalu.... diaorg praktis kot... patut le Italy terrer ek bab cycling....





 Waaaaaa... nice view kan... eynda rasa macam kat castle lama....




Dalam 3pm terus balik hotel.... letih sudaaaa....


Lepak kat lobby jap....... 





Letih haaaa...



Balik lepak kat bilik.... keluar dinner.... balik bilik tido.... esok pagi tu nak jalan-jalan lagi.....









9 comments:

ALoNa CintamaniszLite said...

wah...syok2...
cantek nya pemandangan tu..
best tul dpt tgk depan mata bangunan2 kat kampung tu...sukanya. Bertuah betul eynda dan keluarga...

Chik Na said...

bila sebut san remo, ingat pasta... :D

suka tgk gamba yg dicapture... semua pemandangan sangat cantik dan menarik

Nigina said...

cantik sungguh tpt ni.. cantik sgt view dia...

ISLAM DAN MELAYU said...

singgah sat

LydSunshine said...

San Remo macam jenama pasta. Heheh. so inilah rupa tempatnya San Remo tu ye. Amboi, Adam boleh celebrate bday kat Italy.

kasihredha said...

Eynda pergi dgn travel agency ke sendiri?
Cantik sgt pmandang yg Eynda ambik

kasihredha said...

Eynda pergi dgn travel agency ke sendiri?
Cantik sgt pmandang yg Eynda ambik

kasihredha said...

Eynda pergi dgn travel agency ke sendiri?
Cantik sgt pmandang yg Eynda ambik

ieda said...

bestnyaaaaaaaaaaaaaaa eynda !
dpt ke monacoooo
aloor ... ieda tumpang tgk pic jee lahh ;))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails