Friday, October 19, 2012

Day 2 @ Monaco ~ Day Time : At Your Own Leisure....


Assalamualaikum......


Lepas breakfast di hotel, kami keluar berjalan-jalan sambil membawa peta.... memang sah pelancong kan hehe....

Day 2 siang hari adalah masa utk kami pandai2 sendiri cari tempat nak tuju.... malam nanti ada Gala Dinner & Kids Party.... so siang kami decide utk pegi Muzium Akuarium & Palace....Jauhhhhh perjalanan kami hari ke2 tu....berbaloi pegi gym...kalau tak mesti semput nak jalan jauh2 .... 



Kat sana sentiasa ada yg offer utk bantu snap gambar family... owhhh sungguh terharu... kalau tidak mesti gambar tak cukup lengkap.... 






Area kedai-kedai berdekatan hotel... stop kejap sebab anak2 teruja tengok satu kedai yg jual toys... tapi kedai tu sentiasa tutup huhu.... tepi tu ada restoran makanan jepun.... tapi yg eynda nampak pengunjungnyer pakai formal aje... pakai suits...pakai dress glemer.... nak masuk bawak anak2 ni segan le... pastu tengok menu melekat kat cermin... harga sebijik sushi aje dah 5 euro pergghhh...hampir RM20 sebijik tu....




Teruskan perjalanan.... kiri kanan kiri kanan... anak2 itik follow ayah itik...mak itik kat belakang sekali... tup tup kena patah balik.... silap jalan daaaa....





Nampak terang cuaca tapi suhu dalam 22c je... sejuk nyaman :-)





Senang bila anak dah besar, makin banyak gambar mama posing dgn ayah :-)





Nak pusing2 Monaco tanpa jalan kaki boleh la naik train ni.... ketingggggggg... driver bunyikan bell bila sampai dekat eynda :-D




Masa kami jalan2, baby ni kat depan kami... dgn atuk dia kot takpun pengasuh... rasanyer baru dapat kaki... terkedek-kedek dia jalan... tetiba dia perasan Hannah kat belakang.... asyik tengok Hannah je sampai nak turun tangga tu pun dok sengih2 kat Hannah...cute! 






Gerai-gerai yg jual pizza, pasta & snack... masa patah balik kami singgah minum... tapi malam datang situ banyak tutup ... kat sana kebanyakkan kedai tutup seawal 7pm.... yg masih beroperasi restoran2 fine dining huhu.... sebab tu laaaa susah nak cari makan kat sana...




Padat dengan bangunan.... tapi masih rasa tak sesak....





Kalau masa F1 kawasan lapang ni tempat parking kete F1 & geng2 nyer.... jalan tepi belah kiri tu adalah area race bermula.... 





Swimming pool awam rasanyer.... hari tu ada nampak sorang lady ni pakai bathrobe bersunglasses...jalan kaki naik atas yatch mewah kat situ.... mesti baru balik dari swimming... hidup yg sangat mewah ...





Kita nak ke Musee Oceanographique & Palais Princier....





Kat sana trend penduduk bawak keluar dog jalan2.... sebagai satu exercise jugak kan.... dog pun tak stress terkurung dalam rumah... yg bagusnya dog2 kat sana sangat behave....diam jek... tak menyalak kat orang.... muka semua manja-manja... masa berjalan kena la fokus sebab kat sana dog macam2 jenis ... yg besar setinggi pinggang eynda pun ada... yg sekecik-kecik kucing pun ada...lagi kecik pun ada.... yg kecik2 ni selalu terkejut gak kita sebab nampak tuan je tup tup kat bawah nampak dog tengah berjalan mundar mandir.... ada jugak yg lepaskan dog tak berikat... berdebar jugak la kan tapi so far ok... takde yg ganggu orang...dalam hotel pun ada! Dibenarkan di area hotel tapi bukan di restoran.... Pernah sekali masuk mcd ada yg bawak sherperd dog teman makan... kesian asyik kena tampar dgn tuan dia hehe... tampar manja la bukan tampar buli.... tampar macam suruh behave gitu.... 





 Ok kita nak naik atassssss sana ye.... jom...






Satu yg eynda impress kat sana adalah cara pemanduan kat sana.... sangat2 berhemah! Diaorg kat sana bawak kete2 hebat.... ferrari... bentley... cooper... smart car.... bawak macam pemandu F1 plak tu... maklum la jalan diaorg semua laluan F1 kan.... tapi bila sampai zebra crossing mesti diaorg cepat slow down kete.... sepanjang 5 hari kat sana takde lagi yg laju & brek mengejut kat situ... atau yg lagi nampak org nak cross lagi dia nak pecut kete...ego!! Takde ok.... semua menghormati pejalan kaki.... so elderly...budak2... nak cross jalan sentiasa selamat...lambat pun takpe... driver2 tunggu dgn sabar... 




Nak sewa basikal pun boleh....




Line merah putih kat jalan menandakan laluan F1 kalau ada race....




Ok jom start naik tangga.....fuhhhhh....







Nasib baik cuaca sejuk.... jalan lama mana pun... setinggi mana pun.... nyaman je... keluar peluh skit2 pastu sejuk bila peluh mengering :-)





Kat sana lebih bagus pakai flat shoes sebab banyak berjalan.... tapi orang2 kat sana sangat la bergaya siang malam.... diaorg jalan2 pakai heels relaks je... 




Akhirnya dah sampai ke puncak.... rehat jap... ada garden kat situ.....



Nanti eynda sambung entry Musee Oceanographique& Palais Princier ye....





6 comments:

alyyani said...

setuju bila eynda cakap, kalau pegi 1-1 tempat time cuaca sejuk, jalan jauh mana pun tak terasa penat sangat. breezy je nampak suasan kat sana. a truly great experience i supposed for you and your family. tak sabar baca lagi :)

syafisyifa' said...

Besnya...nnt sambung cerita taw

Alin Marlini said...

awesome..awesome & awesome..hehehe

ALoNa CintamaniszLite said...

seronok tgk pengalaman eynda jenjalan..

**kat malaysia ni aje yg ramainya tak reti nk berenti kat zebra crossing wlpn kat kawasan sekolah!!! giler tul. Dorang bkn bwk ferrari pun...bawak kete biasa2 aje..huhu. Kalo bwk ferrari tentu lagi ler berlagak kot, kan??

Maslina said...

chik na pun selalu pakai flat shoe bila pergi jalan-jalan macam ni... kalau tak jenuh la hubby kena urut kaki nanti...cantik sungguh Monaco!!! bila la berpeluang p sana..

Kasih Salina said...

tu dia, mahai nya harga sushi seketui..cantik gambar2 akak nih..suhu 22 celcius tp nampak cam panas..macam nyaman jer cuaca camtu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails