Friday, October 19, 2012

Day 2 ~ Musee Oceanographique, Monaco.



Assalamualaikum......


Setelah naik ntah brape anak tangga.... kami pun sampai ke Musee Oceanographique , muzium hidupan laut & akuarium...ala-ala Aquaria KLCC tu la...perjalanan dari hotel hermitage dianggarkan hampir 1km...






Beratur nak beli tiket.......





Harga tiket....Adult , Children, remaja, pelajar....




Cantik kan........ 






Akuarium ni besar!




Mana ikan? 





Tempat breeding tiram....... 





Susah nak jumpa tapak sulaiman macam ni....... 





Kiut je squid ni.... 





Tempat breeding Nemo! Punya la banyak Nemo dalam tu.... ini wallpaper laptop eynda sekarang ;-)






Ikan2 yg bahaya......... 






Tiram.....



Banyak lagi hidupan laut dalam akuarium tapi jenuh la nak snap semua kan hehe....pastu kami naik ke tingkat atas...ada muzium hidupan laut pulak....




Percaya atau tidak... gambar tu adalah lukisan.... nampak macam real je depan mata....





Contact lense ke apa ntah hihi....





Bahagian atas ni agak panas berbahang coz kat area bawah tu diaorg pasang unggun api...






Nampak tak sebelah kiri gambar kat area bawah ada unggun api... kat bawah tu agak suspen la sebab ada patung2 manusia yg macam real & nampak misteri...




 Gambar macam ni wajib ada ahahaha....




Cantik betul muzium ni...... selalu tengok dalam gambar2 je... sekarang dah depan mata.... 




Peminat muzium.... kalau boleh semua muzium satu dunia dia nak ajak pegi.... dia peminat sejarah.... 





Thumbprint kot.... 





Kami naik pulak ke bahagian atas bumbung....... terujanyaaaaa........terang benderang tapi sejuk! 





Kat bawah tu sekolah rasanyer........cikgu dia punya la vouge hehe.... 





Pinjam spek mata ayah sebab silau...... 





Cehhhh! Gaya pegang henpon kononnyer tengah update FB/instagram la kan.... padahal tunggu balik hotel baru ada wifi free hihi... 




Makcik posing jangan tak posing... 




Bayar 1 euro boleh la guna teropong tu.... Adam leka sampai tak sedar ayah dia posing kat belakang.... sekeping cukup la... yg lain tak sanggup nak tepek ahahahaha.... 




Anak2 dah komplen lapar.... kat atas bumbung tu ada cafe.... jenguk2 menu ada mussels with fries.... so order 2 set, eynda & hubby makan mussels sorang semangkuk besar, mussels tu rebus je dgn bawang putih & herbs.... anak2 dapat le 2 set fries yg pinggannyer sangat besar.... kenyang kami sampai malam.... 






Total bayaran lunch kami tadi... 





Dah habis round Musee Oceanographique kita nak ke Palais Pricier pulak.... Hannah nak posing dgn baby giant.... baby giant tak pakai apa-apa... Adam suruh edit area yg sepatutnya hahahaha....


Mari kita ke palace pulak... entry seterusnya ye ;-)













6 comments:

kasihredha said...

Cantiknya ikan2 tu...
View pun Cantik juga...suka
Bila le agaknya dpt jejak kaki ke sana juga.

Chik Att said...

Saya suka tengok ikan , tengok laut .....belek ikan dalam akuarium .....rasa tenang sgt. Jadi kat mana ada ikan saya memang teringin nak pegi......

syafisyifa' said...

Kak eynda...unik betul hidupan air dlm akuarium tu..

izzah said...

Bestnyer k.eynda brjalan2 mkn angin...kusyuk tgk pic2 akak semua...xpuas tengok...paling geram tgk hannah yg comel berposing tu...:-)

Kasih Salina said...

tu dia..bapak beso nya aquarium tu..bestnya..happy la hannah & adam yer..

lynda said...

mcm dlm movie a night at the museum. cantek!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails