Thursday, September 6, 2012

Syawal 2012 Part 6.......


Assalamualaikum......

Selamat petang semua.... 



Entry hari ni agak panjang & sarat dgn muatan gambar ye.... sebelum baca sila tarik nafas panjang-panjang.... ingat nak tapis2 lagi gambar tapi macam semua ni nak tepek gak... sabar je la :-D

Raya ke8 tiba masanyer kenduri di rumah kakak ipar eynda.... oleh kerana eynda tido kat rumah mama eynda , dekat je dlm 5-10 minit sampai rumah kak ipar, bangun pagi tu lepas breakfast bersiap-siap le nak ke kenduri....



Beg bunga-bunga ni hasil keje keras kami petang sebelum tu... ada bunga telur, bungkusan coklat & kuih bahulu.... letak dalam raga yg ada hiasan bunga2... anak2 sedara le jadi mangsa "si gadis bunga telur" hehe.... 




Kami sampai dalam 12pm, lauk kenduri dah ready, tetamu belum ramai... apa lagi... jom makan dulu.... nanti dah ramai orang malu2 pulak kan... 




Tema kenduri adalah purple..... baju eynda pun lebih kurang kaler canopy tu kekekeke... serius! :-D 




Sebelum makan mari kita posing dulu.... duduk dengan anak2 sedara.... ni baru bertiga... lepas snap ni penuh meja jenuh himpit2... apasal la semua nak duduk semeja dgn aunty niii ahahaha.... 




Ni pinggan nasi eynda... opppsss.... harap maklum... citer ni sebelum eynda ambik ALSDII ye hehehe.... tapi serius sedap sangat la nasi kenduri ni... terbayang-bayang lagi lauk pauknyer....eynda takde diet2 pun seminggu raya kat kampung.... pagi nasi, tengahari nasi, malam nasi.... hambekkkk... memang patut pun balik SPK kena kontrol makan :-p 




Siap ada DJ okeh.... suara salah sorang tu masa bercakap ala-ala suara Jamal Jamaludin Sinar FM tu.... masa orang semua dah balik diaorg hiburkan kami2 dgn lagu hindustan... sorang suara lelaki... sorang suara pompuan... lawak betoi la... 




Small world.... jumpa salah sorang forumner/fbian di majlis tu.... sebab dia pun keje di tempat yg sama dgn kakak ipar & hubby kak ipar.... dah lama tahu... ni baru laaaa sempat jumpa.... cantik orangnyer depan mata :-)  




Haippp.... nganga nganga... nanti apa masuk dlm mulut?? 




Dlm 2pm rombongan pengantin sampai..... cantiknya baju pengantin perempuan.... red carpet lagik ye....




Bila pengantin masuk dalam rumah, pengantin duduk kat satu tempat khas.... takde sanding2... cuma guna utk tempat bergambar je.... macam eynda dulu jugak la... ewahhhh nak jugak citer tu.... pas tu tengah orang sibuk2 posing ada sorang anak dara melalak!! Hannah le sape lagi.... "nak ambik gambar dgn princessss..." Alaaaa... orang lupa kat Hannah le.... kan dah lain macam je gambar Hannah dgn pengantin ni :-D 




Mama eynda pun datang dgn makcik eynda & dua pupu eynda.... 




Tengah buat2 sibuk kan.... ke hulu ke hilir tetiba kena jadi bidan terjun la pulak.... lalu tepi sape ntah... "haaaa...ni suruh linda pi duduk makan dgn pengantin..." Alamak!! Takde dlm skrip pun ni.... cemana boleh kena duduk kat meja pengantin pulak...? Nasib baik biras pun sama nasib.... maka dgn blurnyer duduk la kami kat meja pengantin tu .... suruh ahli rombongan pengantin perempuan penuhkan meja, diaorg bagi laluan la pulak... alasan meja diaorg ramai budak kecik so nak ngasuh budak2 makan.... hhmmm...plan melarikan diri tak berkesan.... hubby eynda & hubby biras tersengih-sengih dah ni... Apaaaaa?? Bini kami nak kena makan nasi lagiii??? Amboiii.... masing2 kecut perut ni... takut bini makan banyak :-D 




Pengantin dah start makan.... kami berdua dok tengok kiri kanan lagi... takde sape ke nak ambik alih ni?? Masih berusaha ok... hehe... 




Plan gagal lagi.... maka dgn malu2 kami pun sentuh makanan atas meja... nasi lagi.... pas tu siap staff caterer tu tolong letakkan lauk dlm pinggan kami... ikan tiga rasa.... udang besarrrrr.... yeaaayyy dapat jugak makan udang besar hehe.... tak makan sangat nasi tu... 2-3 suap kecik2 je... ratah lauk je... sama la biras pun... dalam hati eynda cakap, nak tunggu perut kosong sebab nak makan laksa pulak... aisehhhh.... jadi kenyataan tau... memang petang tu makan laksa pulak :-D 




Gambar family wajib ada.... 




Mereka2 adalah cucu2 atok biah... tolak sorang tu kawan pengantin... sorang lagi tu anak bongsu atok biah yg muda setahun dari eynda yg masih belum2 kawin sampai kami semua tertunggu-tunggu ni...bila lagi? :-D 




Adam kena tugasan bawak beg bunga telur dari dalam rumah ke meja luar.... posing jap sebelum sambung keje... 




Posing dgn bibik mertua.... bertuah dia dapat keluarga macam kami... kami layan macam family jugak.... janji buat keje & ikhlas.... kalau atok biah datang rumah eynda, eynda jadi MEM besar la kejap ahahaha.... tapi eynda bukan jenis paksa2 cuci itu ini... janji dia tahu apa dia perlu buat.... 




Kerusi pengantin kosong so apalagi.... mereka2 yg suka posing tu terus la buat apa yg patut... hubby sendiri pun tepuk dahi... nasib la dapat bini macam ni ye.... 




Di mana ada pengantin, di situ ada Hannah ye... 




Tak percaya?? Sila lihat lagi.... ada Hannah.... 




Dan lagi... ada hannah jugak... uikkk mama dia pun ada la kekekeke.... 




Ntah bila masa la Hannah ni tetiba jadi pengapit princess....ikut je belakang princess... princess naik tingkat atas rumah pun dia masih kat belakang princess... kacau betul... 




Antara barang hantaran dari pihak pengantin perempuan... 




See.... ngekor je dia mana princess pegi... princess duduk kat meja makan sembang2 dia pun join.... jenuh eynda pesan kat Hannah... jangan angkat kain princess tinggi2 sangat... maluuuuu.... :-D 




Dah ramai tetamu balik... tiba masa duduk lepak2 jap.... ada pulak photographer kat depan tu.... Pas tu sempat lagi dia cakap... "dua2 nampak macam hepi jek??".... ehhh... mesti la kan hehehe... kami pun pengantin (lama) gak :-D 




Sesi karaoke pun bermula.... masa tetamu ramai tadi diaorg malu nak nyanyi... suara mantappp... Hannah tukang sorak kat depan tu... Abang ipar yg sulung asyik usik eynda jekkk... "ni linda nak nyanyi ni... hangpa bagi la mikrofon kat dia.... kesian dia nak nyanyi...." aihhh... macam nak nyorok dlm bilik je hehehe.... Eynda memang tak suka nyanyi2.... sebab tau sora tak sedap.... hi-key tadak... buat malu je nanti... Tetiba hannah pulak datang kat mama dia... "mama nyanyi laaa... Hannah nak dengar..." Aiyoooo takmau la Hannah.... cuaca dah mendung...jangan diturunkan hujan nanti ahahaha.... Tapi kan... Adam selalu konfius suara eynda dgn suara penyanyi dlm radio kalau eynda tengah drive.... cemana tu??? Lalalalala..... jangan la kata eynda perasan ye... joking joking aje.... chill *peace no war*




Pas tu anak2 sedara lelaki termasuk la Adam teringin pulak nak try tengkolok pengantin.... ewahhh macam zaman kesultanan melayu melaka aje....cehhh...




Tetiba ada peminat nak bergambar!!! Sebab Adam "prince" katanyer... sabar je la :-D 




Petang tu kami2 aje... ada lagi sesi bergambar.... al-konon yg ni semua girlssssssssss.... jap lagi semua boysssssssss.... padahal.... boysssssss semua dah hilang! Ada yg tengah makan ntah kali ke berapa.... ada yg tengok tv... ada yg dah sampai london... apalagi... zzzzzzzzz la hahahah... nampak sangat selalu girlssssss yg bersemangat lebih bila bab posing kan hihi... 




Nak jugak posing duo dgn pengantin.... padahal time ni eynda dah letih sangat... bukan letih apa pun... letih sebab sibuk posing kot heheh... tengok la muka.... pengantin lagi fresh dari eynda.... rasa macam mata pun dah lari sorang utara sorang selatan.... nakkk jugak posing kann... oleh kerana letih, lepas2 tu memang tak pegang kamera dah.... takut posing di luar kesedaran kekekeke....ya ampunnnn....

Lepas maghrib kami balik rumah mama eynda.... malam tu jugak abang2 ipar lain pulang ke KL... kami balik esok tu coz hubby nak berehat.... 

Puas hati betul enjoy wedding family cam ni sebab rasa diri pun bersusah payah bantu dari awal sampai habis wedding... cehhh padahal sikit je tolong.... buat2 sibuk tu banyak la ahahaha....

So lepas ni wedding sape pulak?? Paksu?? Farhan?? Yana?? *wink*













23 comments:

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

mmg byk gbrnye kiki.. kenduri2 nie seronok jumpa rmai org

Ena's Palace said...

amboiii k.enyda..posing sakan yer...lebih dr pengantin

Bitt (double IS) said...

adam prince charming! hensem!

Cikgu Vina said...

khatam jugak baca.haha

Crew Fathi said...

Walaikumsalam.. Wah.. Meriah.. ^_^

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

Sukanye tgk pic hannah nganga tue.. Heeee

Aku-Enot said...

Puas jugak nak membaca. Mata ni dari mula cite sampai ke tamat statik depan pc...Apa-apa pun cite2 yang menarik dan gambar yang menarik..:-)

Permata Hati said...

hensem dan cantik dua beradik tu :)
oh ya, Selamat Hari Raya! Jom lah singgah blog kami, simanja2u.com dan follow untuk lihat update terbaru daripada kami. :)

Nigina said...

Puaslah baca dan tgk gambar yang lawa..suka tgk eynda pakai warna purple...cantik..pengantin pun cantik...teruja tgk adam.pakai tanjak...hensem

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

salam aidilfitri eyndaa

wah seronok ya berposing sakann


kenapa malu-malu nk mkan kt meje pengantin..kalau sy melompat sukaa psl kt meja pengantin bnyk lauk sedapppp ~ tee hee

Azhariah Zuber said...

semua pic cantik eynda

eynda said...

Baby (mama amana & arief), haah jumpa ramai orang...meriah :-)

eynda said...

Ena's Palace, tahu takpe... over kan...iskk... :-D

eynda said...

Bitt, thanks... tak pernah tengok dia pakai cam tu hehe..

eynda said...

Vina, alhamdulillah....tq sudi baca panjang2 :-)

eynda said...

Crew Fathi, haah meriah :-)

eynda said...

ceroi.... pandai2 je dia nganga hehe...

eynda said...

Aku-enot, trima kasih sudi baca :-)

eynda said...

Permata hati... tq... Selamat hari raya... Insyaallah nanti eynda jenguk ur blog...

eynda said...

Nigina... lepas ni kena beli baju pepel banyak2 la hehe..

eynda said...

Rina... Selamat hari raya jugak... malu2 sebab masa tu baru dlm 2 jam lepas makan nasi...lagipun baru kenal sebelah pengantin perempuan...malu le hehe... malu memanjang kan :-p

eynda said...

Azhariah... trima kasih :-)

syafisyifa' said...

Kak eynda...lawanya baju&tudung kak eynda.
Baju, tudung n semua yg pengantin perempuan tu pakai cantik la...suka saya tgk...
Kelakar sgt hannah nangis nk bgambar dgn princess...comelll la hannah!
Abg adam ensem pakai tanjak tuuu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails