Friday, July 27, 2012

Ikhlas Dari Hati....


Assalamualaikum....

Salam Jumaat semua... semoga Jumaat ini membawa keberkatan utk kita semua...











Kita sebagai manusia tak pernah lari dari kesilapan.... kadang kala kita ego... kita tak pernah puas hati dgn apa yg ada pada orang lain... kita sentiasa cari kesalahan orang lain... kita lupa diri... kita riak... kita sombong... kadang kala kita rasa kita saja yg betul... kadang kala kita bersangka buruk terhadap orang lain... kita cepat melatah.... semua tu ada pada kita kan.... tak mengaku?? Eynda dgn rendah hati mengaku.... hati memang susah kita nak kontrol... kadang kala hati akan terdetik dgn sendiri.... cepat2 la beristigfar... Astagfirullahala'zim... mohon ampun kepada Allah....

Kadang kala kita leka dgn bisikan hati & nafsu.... kita terperangkap di dalam zone keselesaan kita... terus-terusan la kita lalai.... tapi Allah sentiasa sayangkan umat-Nya.... Allah sentiasa memberi ruang utk kita berubah... utk kita bertaubat.... andai kata kita sudah temui pintu yg membawa kita ke arah perubahan yg lebih baik... maka terima la dgn lapang dada... sangat la rugi andai kita tidak memandang walau sebelah mata jika pintu itu di depan kita....

Maafkan la eynda.... seandainya selama eynda menulis blog, selama kita kenal walau di alam maya... mahu pun ada pembaca blog ini yg kenal eynda di alam realiti.... maafkan eynda jika eynda ada buat salah dan silap... atau terkasar bahasa... atau penulisan eynda ada yg seakan riak atau menunjuk... Insyaallah eynda akan terus perbaiki cara penyampaian eynda... 

Eynda juga maafkan sesiapa saje yg mungkin pernah mengecewakan eynda... mengecilkan hati eynda... mungkin jugak eynda yg silap kan... maka tercetuslah perasaan tidak senang atau tidak selesa dgn diri eynda....

Agak terkilan bila persahabatan yg dibina dgn keikhlasan diakhiri dgn perbalahan.... Itu adalah ujian dari Allah swt utk menguji tahap kesabaran & sejujur mana persahabatan kita.... Andai kita lemah maka terputuslah tali persahabatan... malah lagi buruk, terputus tali silaturrahim antara sesama sedara muslim... Ya Allah... trima kasih kerana membuka mata hatiku utk memohon maaf dan memaafkan......

Maafkanlah.........jangan biar perasaan marah/dendam itu berpanjangan.... percayalah... setelah kita memohon maaf dan memaafkan... hidup kita akan lebih tenang.... Syukur....












5 comments:

ibh_sue said...

Semua kita selalu melakukan kesilapan. Semoga persahabatn dialam maya ni akan terus berkekalan... Sue pun mintak maaf ya kot2 ada tersinggung perasaan akk melalui komen2 sue di blog dan fb. (^_^)

KhaiRin : anies said...

kalau dlm family pun ada perbalahan, inikan pula dlm persahabatan... anggaplah kak sbg sebahagian drpd ujian hidup

Nur Sakura said...

eynda.. sy nagku mmg kdg2 itu berlaku pada saya.. huhuhu buruk sangka pada org... huhuhu slmt berpuasa ye....

TK said...

Slamat berpuasa eynda...semoga ramadhan kali ini lbh bermakna...

syafisyifa' said...

kak eynda...terima kasih sbb dtg komen blog saya...berbunga2 hati kak eynda dtg komen kat blog saya yg ntah apa2 tu...hehe

semua manusia pernah buat kesilapan...insyaallah mudah2han kita semua tak terputus tali silaturrahim...bagi yg salah tu kita saling memaafkan...kalau ada yg masih tak memaafkan, kita bg mereka masa...insyaallah satu masa akan terlerai mana yang kusut...bila fikir balik berbalah sesama kita pun tak ke mana sbb dunia sementara...salam sayang buat kak eynda sekeluarga

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails