Saturday, July 28, 2012

Dalam Ros Ada Buah....

Assalamualaikum...

Selamat berhujung minggu semua....




Semalam eynda buat agar-agar....

Actually ini baruuuuu kali ke2 eynda buat agar2 guna agar2 bertali tu.... 1st time eynda buat sebelum ni kerasnyaaaa.... hehe... air tak cukup la tu... pas tu gula tambah sikit....sikit...sikit.... tak tau nak bagi manis sampai tahap mana...hasilnyer tawar hehe....nak buat pun berdebar-debar takut silap.... Adam suka sangat makan agar2 ros... so mama dia kena la terrer buat agar2 ros kan... agar2 lain dia taknak haiyaaaa.....

Semalam eynda buat 2 bekas... satu hanya agar2 ros... satu lagi eynda saje2 jadi kreatif la konon... tabur buah peach & nenas dlm agar2....kali ni macam konfiden je ye...




Jeng jeng jeng.........



Hasil bila dipotong......



Nanti!! Jangan komen apa-apa lagi.... kali ni air sukatan ok... lain kali boleh lembutkan lagi kalau nak...tapi lembut sangat nanti takut takleh potong kecik2 pulak kan.... gula konfiden je guna sukatan satu cawan.... sape tak seronok tengok hasil kerastangan menjadi kan....

Lepas berbuka adam kata nak agar2 so eynda potongkan yg takde buah2.... 

"Mamaaaa... adam rasa macam agar2 air kosong..." (Sila bayang air muka eynda time ni hehehe)

Uikkkk.... takkan tak cukup manis lagi kot.... bila eynda rasa...alamak.... lepas ni sukat 2 cawan gula la kot... manis kurang terasa... tapi bagus la , kalau manis sangat tak baik utk kesihatan (mode pakar pemakanan)... Rasa pulak yg ada buah.... owwhhh kalau nak letak buah elok la kurang gula pun.... sebab buah tu dah terasa manis kan....

Moral of the story, dalam hidup ni kita sentiasa belajar perkara baru...antara sedar atau separuh sedar atau di luar kesedaran.... macam eynda ni... kena belajar lagi buat agar2 ros sampai puas hati... padahal agar2 je kan... cehhhh.... benda paling senang nak buat pun kena praktis berkali-kali hehehe.... 

Resepi takyah la eynda tulis kat sini... google aje konfirm dapat resepi ;-)










23 comments:

yuzi musa said...

Takper eynda... Kali ketiga misti dah perfect agar2 tu...

Eny Yusnizar said...

hahaha kena try & error.. tapi agar agar tu boleh dicairkan balik dalam periuk kalau keras atau tawar... mak saya selalu buat hehehe..

nn lylyn said...

terliur tgk ^^ berbuka lama lagi

♥MAMASYAZA♥ said...

terliur tgk

saniah said...

tak de hal lah eynda klau buat berkali kali pun...nk belajar bg perfect kann
Akak yg dah tua ni pun masih tak pandai nk buat agar agar..;-)

noradzlina.kamdani said...

haah kak, betul mcm ckp Eny Yusnizar..boleh cairkan semula n akk modify la gula tu. good luck.

ummisara said...

cik putih,

akak pun suka agaq agaq rose (agaq-2 krnduri kawin i panggil) kekekek

meh jemput umah baru akak kat myrecipecottage.blogspot.com

ummisara a.k.a edelweiss of helpless when she smiles

Sue Lynnda said...

rupa agar2 tuh memang looks yummy lah kak...:)

☆♥L@dy @yU♥☆ said...

sedap!!!
telan ayaq lioq dah ni hahahaha

Sharinginfoz said...

tengah fikir nak makan apa untuk berbuka nanti

syalinda johari said...

kalau tengok gambaq agar2 tu mmg sedappppppppnyaaaaaaaa...nak try buat jugak la bubuh buah2 gitu...kreatif sungguh..hehehe

Rozita said...

nampak sedap jer

ibh_sue said...

Kak eynda, ok la tu. Nampak sedap tau :)

Mass said...

wah..cantiknya agar2 eynda...nampak kemas dan sedap la..
biasala..kalau jarang buat..adalah slack sana sini..heheh
xpe...kita cuba lagi ;D

p/s:sy pun aritu ada try buat puding roti & triffle....memg adala x jd..pastu buat lg kali kedua...okla..ada peningkatan..
pokoknya..kena selalu try buat utk dpt rasa dan rupa yg plg sempurna..heheh

Fadzli Amir said...

Salam kenal....selamat berpuasa...sedapnya.....terliur di tghari buta..!!

imhana said...

nanti lps2 ni sure lagi ok.tp rupa mmg cam sedap..nak try gak la nanti.

|| NaFiRaa || said...

hehehe.. mungkin sebab tak leh rasakan.. tu yang tak cukup gula tuh.. tapi agar2 yang ade buah tuh sgt menggiurkan~

LydSunshine said...

Sedap agar2 rose. Yg macam umah org kawen tu. Pink2 je warna dia.

Azian Elias said...

sejuk je kat tekak kann

Alin Marlini said...

Hubby Alin pun suka buat agar2 kak..agar2 merah..hehehe

Java Harmony said...

Hi Eynda...mampir di blog anda yang hangat ini...artikelnya juga bagus2...lebih dari sekedar diary biasa...

ratna said...

Masak2 ni selalu kena belajar dr kesilapan & kekurangan kan kak..

Bitt (doubeIS) said...

well done! cantik agar2 tu kak :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails