Thursday, June 14, 2012

Kisah Adam....


Assalamualaikum...

Hi semua :-)

Adam sekarang dah darjah 5.... tahun depan darjah 6... UPSR!! Cepatnyer masa berlalu.... Adam pun dah nak sama tinggi dgn mama dia... sandal pun dah boleh share dgn mama.... tak lama lagi konfirm tinggi dari mama ye...

Eynda masih ingat pembelajaran Adam masa di tahap satu.... darjah 1-2 mula2 prestasi dia ok.... pastu turun naik turun naik.... masa darjah 3 terpaksa ambik guru tuisyen datang mengajar di rumah. Sebab masa tu tempat tuisyen jauh je rasanyer... eynda memang penakut bawak kete malam2... tuisyen waktu malam kat pusat tuisyen so terpaksa la ambik guru datang rumah.... Alhamdulillah guru tuisyen Adam masa darjah 3 sangat bagus cara pengajaran.... prestasi Adam semakin ok... tapi malangnyer guru tu dapat tawaran mengajar di MRSM... terpaksa berhenti mengajar Adam.... maka bermula la kesah pencarian guru tuisyen lain, takde yg sama macam guru tuisyen yg pertama... naik darjah 4 prestasi Adam menurun teruk.... kata guru2 biasa la tu... sebab pembelajaran tahap 1 & 2 tak sama cara.... tahap 2 lebih mencabar, biasanyer budak darjah 4 akan alami kejutan sekejap.... sekejap takpe... jangan berterus-terusan hehe.... susah hati mama & ayah Adam ni tau....

Last2 bila Adam naik darjah 5, kami buat keputusan... berhentikan khidmat guru tuisyen yg datang ke rumah & masukkan Adam ke pusat tuisyen .... walaupun tuisyen waktu malam, takpe la mama beranikan diri bawak kete malam2... alah bisa tegal biasa kan... baca doa banyak2 semoga dipermudahkan perjalanan....

Sejak adam masuk kelas tuisyen ni bertambah lah rutin harian mama dia... sebelum ni malam duduk kat rumah je tunggu masa nak tido... sekarang 3 kali seminggu bak kata orang Kedah kena la "kelupoq" keluar hantar adam.... nasib la time balik tuisyen ayah Adam yg ambik... tu pun kira ayah adam tambah satu rutin gak... "kelupoq" balik keje on time nak ambik adam kat tempat tuisyen.... 

Berbaloi jugak la pengorbanan kami mengatur masa.... nampak perubahan Adam sejak masuk pusat tuisyen... nampak lebih ceria masa belajar...kalau tuisyen dlm rumah asyik bosan je muka tu kan... kat pusat tuisyen belajar ramai2... mesti la ceria skit... cara pemikiran Adam pun semakin bagus.... semakin matang.... 

Alhamdulillah exam penggal pertama dia dapat tempat ke 12.... pertengahan tahun baru2 ni dapat nombor 10... dari 35 org pelajar.... masih ingat lagi.... sebelum ni dia selalu dapat top ten.... tapi top ten dari belakang! Nombor selalu 30 ...35...34.... Alhamdulillah semoga terus terang hati ......

Eynda dah kasi semangat kat Adam.... hujung tahun ni dapatkan top 5 pulak!! Walaupun Adam bukan pelajar kelas "A".... Insyallah kalau rajin belajar, terang hati, berdisiplin, bersemangat utk maju.... Adam pasti boleh...

Adam kata misi utama Adam sekarang adalah utk bersaing dgn top 3... tiga2 pelajar perempuan... wahhhhh cayalah Adam hehehe.... mama doakan.... biar slow2 maju ke depan.... janji konsisten.... macam mama dgn misi menguruskan badan jugak... biar slow2... janji turun & konsisten...cewahhh... tetiba lari topik hehe...

Go Adam Go!!





Jauh lagi perjalanan hidup Adam.... semoga mama & ayah dapat membimbing Adam ke arah kehidupan yg diberkati Allah....





19 comments:

msredcheesecake said...

goo Adam... yang penting dia ada minat nak belajar...

kakcik said...

InsyaAllah Adam pasti boleh.

Adam ni sebaya dengan anak bongsu kakcik. Si Bongsu kakcik tu, tak tahu nak kata macam mana pencapaiannya - sangat sederhana...

Me said...

tetiba baca n3 nie rasa sayu je... besarkan pengorbana parents.. teringat parents saya... isk isk isk (al fatihah)

noradzlina.kamdani said...

boy mmg mcm tu kak..mdh turun naik..dia kene banyak bg galakan he he he...

Farah Zamri said...

jgn risau sgt kak,selalu budak lelaki ni cepat pick up.
diorang ni belajar sikit2 je tapi lekat dalam otak terus.
hihi.
moga Adam terus sukses!belajar rajin-rajin.
moga jadi anak yg pintar dan soleh selalu :)

Aisumi Chan Kawa'i said...

aminnn~ go adam goo!

♥MAMASYAZA♥ said...

sama jugak cam ratu, slalu sgt top ten dari belakang, balik bagitau dgn rasa tak bersalah pulak tu. tapi siratu ni susah ckit, kalo pegi tuisyen kena cikgu yg garang, terus tersentap takmo pegi tuisyen. terpaksa la maknya sendiri jadik cikgu tuisyen. syukur nampak byk perubahan utk exam kali ni

Jiejah @ Iza said...

go adam go ..

eynda
terperanjat tiba² muncul entry kat blog eynda .
lepas ni rajin²kan diri yer .


wahhhh suruh org,sendiri malas hahaha

ira_kecik said...

gud job adam, semoga terus lagu sukses.

Kak eynda tetiba je ira boleh bukak blog kak eynda sbb sblm nie try bukak x boleh kena ada permision dulu. Nie dah boleh bukak rasa seronok sgt sbb boleh baca tulisan kak eynda lagi.

Gorjes Ke?? said...

kak eynda, nombor berapa x penting..jumlah A yang di kumpul tu penting

cik iman said...

ehh!!kak eynda dah kembali...=)

Chik Na said...

adam sebaya dengan Faiz :D... sama la tahun lepas prestari Faiz pun merudum ... sebagai ibu kita selalu berkorban utk kebaikkan anak kan... sanggup buat apa saja walaupun penat macamana pun... insyaallah adam pasti berjaya

rahayu said...

akak puji cara eynda didik anak.Mereka ni jangan dipaksa tapi jangan dilupa..Biasalah budak lelaki kan jangan dibanding dengan budak perempuan ..tapi memang nampak peningkatan pada adam...good job

ratu siput said...

org kata budak lelaki mmg lambat kak...nanti bila dia semakin dewasa baru dia tunjuk taring.sbb ratu pun ada pengalaman camtu.anak ratu pun sama.skang dh darjah 3.mmg takde push dia pape.tuisyen pun lum lagi.darjah 4 rasa baru nak start tuisyen.cam anak ratu lg la jenis mudah lupa.time ajar dia igt.pastu dia cam dibawa2 angin gitu.

Sofie Shariff said...

Hi Eynda...
Lama dah tak tinggalkan cap jari di sini...

♥ ROS ♥ said...

Chaiyuk adam.. Harap usaha kita berbaloi kan.. Yg tu yg paling gembirakan kita..hihihi

inazamri said...

semoga adam terus bersemangat.Akak pulak risaukan dgn anak bongsu akak..sejak naik darjah 2 last year subjek BM tak penah lulus.Tapi sains & maths selalu markah mesti 90 ke atas. BM tak lulus so keseluruhan adalah gagal la dia.Naik darjah 3 thn ni paper 1 BM je lulus.mmg akak risau sgt.

ViviLim@Mrs.Nurulazmi said...

wish u the best of luck! go adam go! =0)

NONIE ROSSI AZIZ said...

enyda hantaq tuisyen area mana? bikit jelutong ke? ingat nak hantar si anak dara nonie..sejak darjah 4 ni merundum teruk result exam dia..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails