Sunday, February 5, 2012

Sambutan Maulidur Rasul di Cahaya SPK.........

Salam Maulidur Rasul buat muslimin & muslimat.......

" Sesungguhnya orang yg paling dekat denganku pada hari kiamat adalah orang yang paling banyak berselawat kepadaku"

(An-Nasa' & Ibnu Hibban)



Alhamdulillah hari ni eynda sekeluarga berkesempatan menghadiri sambutan maulidur rasul di surau Cahaya SPK . Walaupun tiba di surau agak lewat heheheh.... tau aje la nak siapkan anak2...nak siapkan diri sendiri :-p

Walaupun ramai yg pegi bercuti, tapi sambutan berjalan lancar & penuh surau jugak la tadi dgn qariah2 SPK....




Seperti biasa acara2 di surau eynda lebih selesa berjubah.... alhamdulillah dah boleh pakai inner syria yg melekap kat dahi ehemmmm...




Masa eynda sampai dah dalam setengah jam bermula acara, sempat jugak la ikut berselawat.... sogokkan Hannah dgn games kat henpon supaya dia tak cepat boring...



Hannah with Hannah hehehe... alhamdulillah hari ni Hannah baik aje sampai habis acara... selalunyer dia cepat bosan & lasak... today dia duduk lama jugak la dgn eynda sampai eynda pun boleh dengar ceramah dgn tenang....tapi last2 dia nangis gak kejap sebab dah lapar, hampir tengahari kan... bawak dia keluar dari surau jap....kat luar tu ramai kids tengah main... Hannah terus ok & sambung main.... eynda masuk balik dlm surau sambung dengar ceramah sampai habis.... Bak kata ustaz Jazlan... dia suka kalau anak2 datang surau walaupun diaorg ada macam2 peel.... tapi dia tak suka kalau orang dewasa datang surau tapi suka main2 hehehehe....




Ustaz Amir mengetuai acara berselawat hari ni.... Ustaz Amir salah sorang Qariah di surau Cahaya SPK :-)




Ustaz Jazlan sebagai pendakwah undangan datang bagi ceramah sempena Maulidur Rasul...... Alhamdulillah banyak ilmu baru yg eynda pelajari hari ni..... mungkin ada yg perasan kedua-dua orang ustaz ni selalu muncul di kaca TV....syukur rasa beruntung boleh dengar / jumpa mereka dgn lebih dekat.... baru2 ni Ustaz Zaharuddin pernah datang beri ceramah tapi eynda tak berkesempatan hadir di ceramah beliau.... Insyaallah lepas ni eynda nak cuba hadir setiap kali ada ceramah2 agama di surau... semoga Hannah semakin dapat sesuaikan diri dgn suasana di surau setiap kali eynda bawak dia bersama....
 
Lepas habis ceramah ada jamuan makan tengahari.... ada aqiqah seekor lembu... AJK & Muslimah bergotong royong masak utk sambutan hari ni.... Alhamdulillah kenyang hehe...
 
Lepas tu balik rumah dgn rasa tenang .....
 
Eynda kongsi salah satu ilmu yg eynda dapat tadi...kalau silap mohon maaf sebab eynda tak tulis nota...cuma save di otak saje :-D
 
Cara berdoa yg paling bagus....step by step...
 
1) Baca bismillahirrahmanirrahim
2) Doa utk kedua ibu bapa & ibu bapa mertua
3) Doa utk suami
4) Doa utk anak2
5) Doa apa saja yg kita hajatkan
6) Diakhiri dgn selawat ke atas nabi
 
Insyaallah doa kita dimakbulkan ;-)
 
 
 
 
 
 
 

10 comments:

nasazfrog... said...

bagus panduan untuk doa2 tersebut, tq sis sharing

KhaiRin : anies said...

bgs nyer komuniti kt situ

yanti isa said...

Salam Maulidur Rasul

♥MAMASYAZA♥ said...

salam maulidur rasul

Huda said...

iallah cuba diamalkan kak, tq for sharing..

~najwa~ said...

salam maulidurrasul kak..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

berkenan la jubah akak tu
lawaaaa

msredcheesecake said...

mertua saya pun ajar doa camtu.... sbl tu doa terus direct utk diri sendiri dulu... heee

sisdee said...

tq eynda sharing tu...

pki jek syria sbb eynda dah cantik pun..pki apapun ttp nmpk cantik :)

Alin Marlini said...

Kak Eynda..Alin selalu buat camtu tu tapi terbalik yang no.2 dan 3..selalu doa utk suami dulu baru mak bapak..hehehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails