Wednesday, February 22, 2012

Pengajaran Minggu Ini....

1) Setiap malam eynda akan masuk bilik tidur @ 10pm, dlm 10.30pm-11pm eynda akan tertidur ... keesokkan paginyer eynda akan rasa cergas, mood ceria & tidak mengantuk di siang hari....

Kesalahan minggu ni : tengok movie CUN 10pm-12am..... teringin sangat nak tengok...tidur lewat malam tu... kesannyer bangun esok pagi tu eynda rasa tak fresh... buat apa pun tak kena... asyik nak marah orang... nak buat omellet pun pegang telur boleh jatuh atas lantai!



2) Setiap waktu lunch eynda akan ambik nasi...... bagi eynda nasi penting utk beri tenaga setelah pagi hari eynda gigih di gym.... lagipun eynda akan rasa puas hati & kenyang sepanjang hari so malam eynda akan makan yg ringan2 saje....

Kesalahan minggu ni : Konon2 lunch nak makan lite-lite... makan sandwich aje.... body kata sandwich tak cukup kenyang ye.... akhirnyer di petang hari eynda terpaksa makan nasi yg bagi eynda agak heavy menjelang waktu malam....




** Seboleh-bolehnyer cuba tido 6-8 jam sehari utk mendapat hari yg berkualiti keesokkan hari...

** Pengalaman sendiri.... diet NO nasi berat naik berkilo-kilo (without workout) dan body fat meningkat, workout, makan nasi, esok pagi tu berat turun sekilo....body fat menurun.... body masing2 berbeza.... dan eynda pilih utk makan nasi & workout ;-)






5 comments:

Tifa said...

Sama la kita, klu x ambil nasi, lagi banyak tifa makan jajan. So ambil nasi dlm quantity yang perlu.

eynda said...

Tifa... tu la... eynda lunch nasi sukatan 1 cawan pun dah cukup kenyang & jarang nak jajan2...

farrah said...

i need nasi too!

mun said...

mun pon sama kene amik nasi jugak takleh skip..tp amik dalam kuantiti yang sikit lah...kalau tak amik nasi mulalah makan benda merapu secara banyak...

Me said...

eden pun... makan nasi n workout. berat badan lebih konsisten n n takkan naik mendadak insyallah.. lebih baik dr diet tak makan nasi. jom cycling eynda ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails