Monday, February 27, 2012

Health Screening February 2012.

     
Utk rujukan masa akan datang.



Tinggi : 160.5cm
Berat : 65.0kg (gullppp)

BMI : 25.2 (overweight)

Blood presurre : 130/85 (normal)
Blood Sugar : 5.8 (after breakfast - Ideal)


Tahap BMI yg sihat adalah antara 18.5 - 23.

Berat badan ideal eynda adalah 57.5kg... perlu turunkan lagi 7.5kg.... atau lagi 5kg minimum utk dapatkan BMI 23.3............



Kena lari 10km hari2 nih!!





Sendiri cakap :

Tekanan darah & sugar dah tip top...Alhamdulillah... tahun lepas sebelum puasa tekanan darah pernah naik hingga tahap border line... asyik rasa melayang aje.... alhamdulillah dah ok sekarang...kena kontrol tahap stress jugak... jangan terlalu berpikir over2 especially benda2 negatif....

Sugar pun actually agak terkejut result 5.8 walaupun selepas breakfast...... tapi eynda dah lama tak breakfast nasi lemak atau goreng2 ye... pagi tu kebetulan breakfast eynda hanya milo 1 mug & buah oren 3 bijik....

Bab berat badan ni susah nak komen.... seksaaaaa sangat.... memang la ukurlilit dah kurang banyak tapi berat tu plateu ajek.... habis tu kalau ukurlilit susut, berat tak berganjak....still dikira overweight jugak la.... sungguh tak puas hati ni.... tak puas hati kat kiraan BMI tu hehehe... eynda rasa kalau eynda berat 57.5kg tu SEKARANG, boleh tinggal sekeping je kot.... sebab sekarang pun ada orang ingat eynda dlm 60kg!

Takpe la takmau stress2 sangat pasal BMI ni.... kalau la boleh tahu berat muscle, mungkin eynda akan senang hati skit.... dan eynda teringin sangat nak check level kolestrol.... insyaallah satu hari nanti...

Yang penting eynda teruskan cara hidup sihat & aktif ni hingga ke hujung nyawa... Insyaallah....







** Health screening dibuat ketika car boot sales di Cahaya SPK sabtu, 25/2/2012.





7 comments:

Amiizaa2001 said...

caiyok enyda:)
jaga makan, jaga semua insyaallah mesti boleh...eynda tetap cung! :)

lela nasir said...

kak enyda...kawan saya pun sedang bersungguh hendak turunkan berat badan dgn cara sihat..good for her,within 2 weeks,byk turun..from 75+ kg ..to 65kg..pemakanan yang dijaga...do check her out :) sebagai inspirasi kita semua ..http://shilashower.blogspot.com/

|| NaFiRaa || said...

x nampak overweight pon~ hehehe..
slim je~

eynda said...

mieja...insyaallah...tq muahhhsss...

eynda said...

lela...thanks for the link... dia guna herbalife rupanyer.... dulu pernah ambik...memang cepat turun berat badan... tapi stop sebab tak suka upline yg suka push beli produk melebihi had penggunaan sebulan...lari le bajet cam tu... sekarang jaga makan cara tanpa apa-apa produk slimming...sebab tu lambat kot nak kurus :-D

eynda said...

Nafira.... haah kan...ecehh :-p

Tifa said...

Jgn risau....sikit sikit tu yg lebih maintain drpd turun mendadak.....good luck

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails