Friday, February 3, 2012

Eynda, Fitness & Bla bla bla....


"It's OK to brag....Fitness is a part of your life...Be proud of your hardwork!"
~ mapmyrun ~



Dah lama ek tak citer pasal diet.... mungkin ada yg baca entry dulu-duluuuuuuuuu....masa eynda gigih berelliptical.... masa tu berat dari 61kg-63kg boleh turun hingga 57kg...hebat sungguh.... lepas tu dah mula masuk fasa PEMALAS.... malas exercise... makan tido makan tido malas buat keje tido pening kepala tido, tak banyak pergerakan.... sedar2 pertengahan 2010 tu diaaaaa... gambar pertama tu!! Ingat ye kawan-kawan.... jangan jadi macam eynda time tu.... menyesal giler sekarang.... ntah kenapa eynda stop exercise *tongkatdagurenungceilingrumah*

Eynda ada pernah citer eynda ambik pekej slimming di London Weight Management lepas tu kan... sempat pegi 4 sesi je kot... lepas tu sibuk nak pindah rumah... so terbengkalai proses pecah lemak kat LWM hingga la sekarang, sejak pindah hidup makin sibuk, weekend pun banyak agenda bersama jiran2...takde masa nak manja2kan diri di LWM... ntah bila nak sambung... nanti dah sambung balik eynda citer ye... sorry takleh bagi review pasal LWM coz buat keje tak habis hihi....

Lepas tu pindah SPK, bermula hidup baru...dari rumah kondo ke semi-d dua tingkat... so boleh paham la kalau malas gak rumah jadi macam zoo nanti hehehehe..... 6 bulan pertama pindah eynda banyak tumpukan pembersihan rumah... mop lantai pagi petang sebab pasir berhabuk maklum la rumah baru siap... rumah ni pulak banyak cermin so semua lap sendiri berpeluh-peluh macam mandi...

Awal 2011 eynda dapat geng utk exercise... memandangkan Hannah dah masuk kindy, senang la eynda ambik peluang berexercise.... pagi2 lepas hantar Hannah ke kindy, eynda & geng fast walked naik bukit cahaya SPK iaitu kawasan tanah lot banglo di SPK... naik turun ambik masa 40-45 minit jugak la....dari situ dah rasa seluar semakin longgar cewahhh....dlm 2 bulan kot aktiviti fast walked kat situ....
Bulan March 2011 gym di SPK clubhouse dibuka... peluang keemasan utk eynda teruskan perjuangan....hingga la sekarang...walaupun on & off pegi gym...sekarang eynda pelbagaikan aktiviti eynda...hiking di FRIM (baru 2 kali tehihihi)...fast walk di bukit cahaya...kalau ada peluang dgn hubby berdua kami boleh jogging ;-).... petang2 kalau free eynda bawak Hannah ke playground yg mana tepinyer padang bola sepak... so jogging keliling padang bola 20-30 minit.... Alhamdulillah kali ni semangat eynda lagi kuat berbanding 2-3 tahun lepas....

Bab diet?? Diet bukan bererti tidak makan ye.... eynda makan macam biasa jugak.... tapi eynda hadkan pengambilan nasi sehari sekali aje... pagi b4 pegi gym eynda minum kopi & makan pisang sebijik.... lunch nasi macam biasa.... malam eynda dinner awal...roti ke... yong tau foo... eynda tak diet sangat la hehehe....

Walaupun eynda rasa berat eynda tu masih BERAT.... kekadang rasa down jugak coz exercise gigih2... berat tak turun pun....tapi jom baca ni :-

Focus on Fat Loss, Not Weight Loss

When you talk about losing weight, what you usually mean is slimming down. But slimming down doesn't always mean losing weight. It may sound odd, but it's possible to get thinner without actually seeing a change in your weight. This happens when you lose body fat while gaining muscle. Your weight may stay the same, even as you lose inches, a sign that you're moving in the right direction. But, if the scale doesn't change, you may not even be aware that you're getting real results. Knowing the difference between losing weight and losing body fat can change how you get results and may even change how you look at your own body.


Ok dah baca?? So eynda syok2 sendiri inilah yg berlaku kat eynda.... coz eynda diri sendiri boleh rasa banyak perubahan....eynda dah tukar saiz jeans lebih kecik... itu dah satu berita baik kan? Eynda dah kurang tumpu kat berat badan, eynda lebih fokus kepada inches yg susut (walaupun tak pernah ukur)... kalau berat turun satu hari nanti itu satu bonus utk eynda la kan....

Eynda selalu tulis status di FB...eynda di gym...eynda lari brape KM, brape minit...pegi sana sini hiking, jogging.... makan apa...apa takmau makan.... semua eynda tulis di FB...mungkin ada setengah orang rasa anoyying baca status2 eynda kan heheheh.... actually status2 tu la bagi lebih semangat kat eynda utk terus amalkan gaya hidup sihat.... eynda sedang menyokong diri eynda sendiri disamping kawan2 fb yg ramai jugak bagi sokongan kat eynda....trima kasih semua... kekadang aktiviti2 macam ni kita tak boleh buat sorang2... takut nanti kita cepat putus asa...

So apa eynda buat? Eynda suka berkawan & bersembang dgn kawan2 yg turut amalkan gaya hidup sihat.... eynda tulis ala-ala bercakap sorang diri pasal workout & diet di fb... eynda beli majalah2 workout & diet seperti SHAPE malaysia/luar negara & RAPI....eynda sentiasa buka website workout/diet...eynda subscribe newsletters dari website2 ni utk dapatkan ilmu....eynda sentiasa rewardkan diri dgn bershopping di kedai jual outfit sukan ;-)

Kenapa nak jaga body? Dulu2 dah pernah citer.... Selain utk family, utk kepuasan diri sendiri jugak...bila workout kita jadi cergas, senang nak buat rutin harian...... dan eynda teringat kata2 seorang guru aerobik... kalau kita rajin workout, tak payah susah2 makan jamu dah hehehe... eynda setuju dgn kata-kata dia... kalau nak tahu kenapa.... workout ye opsss....utk yg berkahwin sahaja ;-) Eynda sangat suka pakai baju cantik2... walaupun anak2 pernah cakap baju eynda keluar jalan2 macam baju tido huwaaaaa.... tapi yg penting eynda nak baju yg eynda berkenan, seluar yg eynda suka, ada size utk eynda... coz eynda taknak dah bergenang air mata bila masuk kedai pakaian keluar dgn sedih coz susahhhhh sangat nak cari size utk eynda ( 8-9 tahun lepas).... eynda jugak perlu jaga kesihatan eynda coz arwah abah pernah buat bypass injap jantung 4 sekaligus di IJN & mama eynda jugak sedang berjaga-jaga dgn tahap paras gula dlm badan dia.... so kalau ada yg perli2 eynda terlalu nak jaga itu ini.... inilah semua reason kenapa eynda nak kurus & sihat.... tak kesah apa org kata sebab yg dapat reward nanti eynda jugak hehehe.... tapi eynda belum sampai tahap obses... biar lambat janji selamat ;-)

10-11 tahun lepas jalan atas treadmill speed 4 pun setakat 15 minit je mampu... sekarang bangga sebab boleh jogging 5km di bukit cahaya shah alam dlm masa 57 minit, kurang sejam tu heheh...ok la beginner kan.... kalau atas treadmill 5km=50-60 minit gak cuma di bukit cahaya jalan bukit bukau lagi mencabar! Dan yg penting harus tahu, eynda di zaman sekolah memang tak layak langsung masuk sukan sekolah...memang tak suka bila ada sukan... asyik ponteng je... jadi pompom girl nak la... sape sangka sekarang workout...running/jogging/hiking dah jadi sebahagian dari rutin hidup eynda *wink*

Ok la membebel panjang lebar pulak... hajat tadi nak letak quote dari mapmyrun tu aje kekekeke....semoga entry ni dapat beri semangat utk kawan-kawan lain mengamalkan gaya hidup sihat dan kita sama-sama sokong satu sama lain ye... yg penting kita sihat & fit.... kurus itu satu bonus ;-)








22 comments:

adarnadzmie said...

cayalah eynda... moga terus berjuang tuk turunkan berat badan..hehe

Tifa said...

Good luck ! Weight to sekadar measurement jer, yang penting kita dah mengamalkan cara hidup yang sihat . Biar lambat tapi ada improvement , jangan ambil jalan mudah , nanti jadi macam tifa , masuk spital 2 minggu, insaffff.

reyna ibrahim said...

teruja...teruja.....teruja membaca semangat kak linda.....!

mama maman said...

teruskan usaha eynda.. insyaallah berjaya...:)

zailamohamad said...

good job eynda..teruskan..aku pon naik semangat bila baca entry ni tau!!

aku bab makan boleh control lagi tapi bab nak workout..ya allah malasnyaaa

zailamohamad said...

good job eynda..teruskan..aku pon naik semangat bila baca entry ni tau!!

aku bab makan boleh control lagi tapi bab nak workout..ya allah malasnyaaa

zailamohamad said...

good job eynda..teruskan..aku pon naik semangat bila baca entry ni tau!!

aku bab makan boleh control lagi tapi bab nak workout..ya allah malasnyaaa

Lia said...

wahh.. kena ambik tips2 dari kak eynda sama ni.. hehee

Erani Zuhran Mohd Nor said...

Tahniah... good job la... leh buat sendiri lagi. Bila pulak nak ucap tahniah pada diri sendiri ni!!

Aisumi Chan Kawa'i said...

wahhh~ tahniah kakk! salute akk! ^__^

mummy2k said...

bagusnye akak...sila jadi idola saya..hehehehe

yangyuyu said...

ni leh buat inspirasi ni

mrs adam said...

baguslah entry ni memberi semangat tuk saya diet jugak.opss bukan diet tapi fat loss.hee

Bui Junaidi said...

WAH,TAHNIAH2..KALAU HATI KUAT MESTI BOLEH BUAT APA JER KAN..*__*

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

CAIYOKKKK KAK EYNDA..

SAYA pun pernah mengalami macam kak eynda cakap tu...berat tak turun2...kalau turun pun 2-3 kg jer...tapi peha makin kurus, seluar makin loggar...itulah yang dicari...hehe

Sweet Girlz said...
This comment has been removed by the author.
si tuan putri kiUt said...

lepas ni boleh try clearstart 30 detox & SLIM plak.... :D

Cik Firus said...

all the best sis :)

btw sy nk suggest satu product kat sis..boleh tengok kat sini http://yanaalias.blogspot.com/2012/02/slim-diet-2.html

Bitt (double IS) said...

ape pon yg akak buat....wish u happy :) sebab org yg akan happy sama adalah hubby dan anak2 ;)

NeenaAnuar said...

terbaekk lah kak! keep it up yeaa! ;D

Cik Adek Manes said...

nak hamek semangat kak eynda..

perenggan last tuelebey kurang same je.. hihihi.. time sekulah, seubjek paling menyampah adalah pendidikan jasmani.. siap banned cekgu PJK lagi.. tak ske punye pasal..

KhaiRin - anies said...

sbnr nyer berat bdn x penting, yg penting kite fit...naik tangga panjat 6 tingkat releks je..tu yg bgs nyer

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails