Friday, December 30, 2011

Sony Nex C3K.



Memandangkan ramai yg bertanya di FB thru inbox tentang gambar2 eynda di Singapore... eynda buat la entry ni.. ingat nak diamkan aje walaupun ada eynda letak nota kat tepi tu... gambar2 dlm blog ni guna kamera bla bla bla.. boleh nampak penambahan jumlah gajet kan hihi...

So ini la kamera yg eynda bawak masa pegi Singapore... sebelum guna di Singapore, entry Aroma Ikan Bakar Jeram & Snowglobe @ Empire Subang pun guna kamera tu. Yg latest entry Red Wedding ;-)

Keterangan lanjut tentang kamera boleh baca di sini : http://www.sony.com.my/product/nex-c3k

Dari review eynda sendiri, eynda pun masih tak pandai guna kamera ni... tapi eynda suka akhirnyer eynda dapat kamera bersize compact tetapi hasil ala-ala DSLR... so senang simpan dlm handbag! :-) Actually gambar2 ok... kaler aje kekadang ada masa eynda tak puas hati...mungkin jugak sebab eynda belum betul2 explore bahagian setting...

Lagi satu gambar2 eynda ada yg eynda edit guna photoscape kalau eynda rasa tak puas hati dgn hasil raw dari kamera hehehehe.... photographer yg hebat2 di dunia ni pun ada edit2 hasil gambar diaorg jugak kan ... oleh itu berpikiran positif la wahai sahabat2... actually hanya dgn kamera henpon pun kita boleh hasilkan gambar yg cantik jika kita pandai mengambil shot2 yg menarik... nak lagi cantik edit jekkk... so takde alasan "cantik le gambar sebab kamera mahal.. i guna kamera cikai jek.." Nehi...nehi... coz eynda selalu jumpa orang yg ada kamera ribu riban tapi hasil gambar hhmmm...sampai takut eynda kalau tengok orang tu nak start ambik gambar hehehe....baik lari cepat!! :-p

Eeehhh lari topik tak? hehehe... ok eynda rasa berkaitan jugak sebab dari pengalaman, bila citer bab kamera ni eynda dapat macam2 feedback... ada yg positif ada yg negatif... so eynda perlu cakap pasal benda ni kan :-)

Hilang dah la angau eynda kat Sony NEX :-p Macam orang mengidam hari tu... nak sony nex tapi tak tau model mana satu janji ada NEX hahaha... teruk kan! So model ni hubby yg pilihhhhh.... sudah tentu la kan... duit hubby bukan duit eynda... Alhamdulillah tq hubby *wink*

Cuma hubby ada tanya... apa nak buat dgn nikon D5000, nikon S3000, lumix DMC FX68....?? Dia suggest eynda cuci2 kamera2 tu & let go kat Cash Converters! Boleh aje tapi eynda macam berat hati nak let go.. naper ntah.... rasa sayang walaupun ada yg lama tak guna...

Eynda harap lepas ni takde ngidam kamera lain dah kot utk jangkamasa yg panjang... takut jugak dgn penyakit "taklehtengokgajetterbarukonfirmngidamnakbeli" ni... ikut masing2 la kan... ada yg takleh tengok handbag design terbaru... ada yg takleh tengok design emas terbaru... design kete terbaru...apa2 saje yg terbaru la... kalau korang takde perasaan macam tu bagus la... simpan duit tu... dan kena paham kekadang orang yg ada "penyakit" ni bukan nak menunjuk... cuma sebahagian dari hobi... macam kecik2 dulu la... suka beli toys kan... cuma bila dewasa ni hobinyer makin melampau...makin mahal hehehe....itu je... be cool okeh everybody ;-)












26 comments:

Rinna said...

Wow bestnyaa patut laa gambar2 yang Eynda ambil cantik2.. :)

YY said...

betul tu kak eynda...kamera mahai ka murh yang penting fotografer harus kreatif cari shot yang menarik..yus sokong sangat dengan pendapat kak eynda di atas ni.. yus pun guna kamera sony compactja..hasil dia..not bad juga..janji kita kena pandai edit..kannn

BabyIntan com said...

Thanks eynda ;)

norh said...

banyaknya kamera kak eynda..

ibh said...

Waa..kamera baruu..Hehehehe.Kak!..sue setuju tu..sbb sue pun guna hp ja..edit skit2..tapi tak ler sue kata gambo sue cun2..Ngeeee..

Salina said...

oooo..patut la gambar akak cantik2.setuju sgt2 pendapat akak, ada org camera bukan main mahal reganya tp bila tgk gambar dia langsung x menarik..tapi kak, pakai camera mahal ni lain feel nya..kalo pakai camera compact biasa jer, menjeling jer org duk nengok kita.macam la kita ni jakun sangat.hihi..apa2 hal pun ukur baju dibadan sendiri..kalo ada kemampuan tak salah walau apa pun dia nak beli kan..

eyndayusoff said...

Rinna... takde la cantik sangat.. kadang2 ada yg eynda snap cepat2 so hasil belakang kira hehe...

eyndayusoff said...

Yus... betoi3x.. yg penting cara kita ambik gambar...

eyndayusoff said...

Babyintan..sama2 :-)

eyndayusoff said...

norh... no komen hahaha...

eyndayusoff said...

ibh@su... ok je akak tengok gambar2 su... akak pun kekadang guna henpon dari awal berblogging lagi ;-)

eyndayusoff said...

salina... bila jadi trend guna dslr sebab tu org tengok semacam je kalau kita bawak compact ye tak hehe...

yangyuyu said...

semua photog edit gambar kak-dont worry:)

eyndayusoff said...

yangyuyu... tu la.. bila org puji2 kekadang rasa segan so baik berterus terang ada foto yg diedit hehe... tapi tak semua jugak..tengok faktor cahaya kan :-)

Pen Biru said...

Kamera idaman sy ni.Entri psl kamera ni pun sy pnh buat dulu,msa dia mula2kluar.Tp btol la,kamera hny alat sj,klau kita pndai snap n edit,kmera cikai pn gmbr bleh cantik.

E-Marlin said...

salam sis,
saya pun baru nak tanya sis eynda pakai kamera apa...sbb gambar lawo sgt, terang gitu. x sangka tetiba sis dh buat entry psl ni dh... hehehe.

ratna said...

Kak..nampak cool camera ni...

zailamohamad said...

hebat juga Eynda pasal gadget2 kamera ni..Zaila tatau sangat

setuju..kn belajar edit2 juga..barulah gambar lawa kan;)

yanti isa said...

bestnya ada gadget kecik macam ni ..akak jugak la yg terpaksa gendong camera berat tu . Akak pun edit jugak kalau tak puas hati.

Cik Rose Cute said...

follow sini...

Anne said...

wow eynda!! best nye camera. sama la kita, anne pun suka bab2 gajet ni :) happy exploring your new gajet.

adarnadzmie said...

patutla gambar2 eynda cantik2 belaka... hehe..

syalinda johari said...

bestnya kamera baruuuu...hehehehee

Ijah EmoTemo said...

oh tidaaaak , kamera idaman :(( hahaha

NeenaAnuar said...

betoi2.. setuju ngan akak! setiap org ade citarasa masing2 nak perabih duit kat mana... saya adore akak yg suker kumpul gadget2.. saya tak minat gadget.. tapi en.teman does! so I tumpang dia punyer jek lah! ehehehe..

btw nice camera! and agree too with good cameras do not guarantee a good pictures! ;)

Cik Firus said...

kalo x tau nk wat ape dgn camera2 tu bagi je satu kat sy..dpt yg lumix tu pn ok gak..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails