Ya Allah...lapangkanlah dadaku, permudahkanlah urusanku, hilangkanlah kekeluan pada lidahku agar mereka mengerti... Ameenn...

Kita Kawan...

Friday, December 23, 2011

Singapore Part 7 ( Cable Car To Sentosa Island )

Hari ke4 di Singapore... lepas Singapore Flyer kami naik taxi ke cable car... pemandu taxi bawa kami ke Mount Faber.... tapi tak rasa macam tinggi pulak Mount Faber tu hihi....




Turun dari taxi, snap gambar dulu... wow... last naik cable car masa kat Pulau Langkawi 6 tahun lepas!!




Di situ ada restoran mewah rupanyer... waktu siang tu macam tak ramai pelanggan...

Klik sini utk info tentang Mount Faber : http://www.mountfaber.com.sg/

Hubby beli tiket pekej so lebih jimat.... ada banyak pekej so boleh pilih dikaunter tiket ye...harga termasuk pegi & balik.




Ok masa utk naik cable car... cable car ni tak berhenti ye so cepat2 la naik tapi jangan panik coz slow aje dia bergerak hehe....




Eynda & Hannah duduk membelakangi tempat yg dituju...



Adam macam gayat je mula-mula hehe...




Mount Faber to hentian ke2, bawah tu ada VIVO City iaitu shopping kompleks ye... tak payah turun kat sini cuma serahkan tiket di pintu cable car utk staff kat situ check....



Nak cross lautan pulak... agak seram... sebab tahu ada kes kemalangan di situ dulu yg menyebabkan cable car terjunam dlm laut...scary... doa semua selamat je time tu... tapi bagi eynda cable car kat Pulau Langkawi lagi scary... menjunam kan... yg ni kurang sikit...




Cross sebuah cruise......owwhhh gitu rupa kat atas cruise ye... :-D



Tiba di hentian akhir...Sentosa Island... disambut oleh seorang lelaki yg bagitahu kami, dia tour guide kami... owwhh pekej kami termasuk tour guide rupanyer hihi... bagus jugak teratur plan kami walaupun mula2 kena ikut time tour guide tu la... susah jugak sebab tour guide nak iring tempat lain, Hannah sibuk nak pegi tempat lain :-D

Sementara nak tunggu berkumpul semua pelancong kami masuk satu muzium kecik tentang cable car... teruja tengok cable car yg diperbuat dari lego ni....




Mula2 kami di bawa ke satu muzium tentang Singapore.... kisah asal usul la lebih kurang... yg ni kira free bila beli pekej kami tu... masuk dlm satu bilik utk lihat satu show ringkas...




Hannah restless sebab kat dlm tu macam suspen skit.... tapi nasib baik bila show bermula dia ok je... risau gak melalak... susah jugak bawak Hannah ni berjalan... belum cukup cerdik atau cool hehehe...




Keluar dari show kami dibawa ke satu tempat.. ikut je jalan yg sedia ada tu....sampai penghujung nanti akan jumpa tour guide kami :-)




Muzium tentang kehidupan dari dulu warganegara Singapore....



Adam hairan watak apa ni? Sedih jugak la budak2 zaman sekarang tak tahu tentang Chinese Opera... zaman eynda dulu balik kampung depan rumah maktok memang ada pentas opera ni... so ada pengalaman jugak la....



Jalan jalan jalan sampai ke dunia moden di Singapore.........




Satu bahagian tu ada sorang santa claus... Hannah nak terjah tak pikir apa dah... santa tu boleh duduk diam macam patung... serius eynda ingat patung coz yg lain2 yg kami tengok tadi semua patung seakan manusia cuma ada 2 org gadis macam model le kat dalam tu... tetiba nampak mata dia bergerak-gerak... badan keras tak bergerak... cuak eynda hahaha... terus panggil hannah ajak pegi tempat lain...dah le sunyi kan... tetiba lampu terpasang, santa tu gelak ho ho ho ho merry christmassss.... hehehe....dia panggil Adam & Hannah bergambar... haiihh...saje buat suspen tadi ye.... :-p




Keluar dari situ kami dibawa ke 4D cinema yg dah termasuk dlm pekej kami... tapi hubby & adam je masuk...show 15 minit aje...Hannah bising nak ke toilet.... nak gi toilet pun macam jauh je...




Lepas ke toilet kami patah balik tunggu hubby & adam keluar dari cineblast... tapi ada 2 tiket extra lagi la memandangkan eynda & hannah tak masuk sekali... nasib baik tak masuk... ada 3 show.. satu pirate movie... satu cowboy, main tembak2 yg hannah posing dlm gambar tu... tiket kami utk naik 4D ride! Ride tu agak extreme... eynda dah agak tak sesuai kalau bawak hannah masuk... tunggu Hannah besar macam Adam la baru sesuai bawak dia naik 4D ride... dan 2 tiket extra tu hubby & adam guna masuk lagi sekali naik ride tu...




Yeayyy nak naik bas... bila last naik bas? Tahun 2008 kot :-D




Tour guide kami sedang bagi taklimat.... sampai di Underwater world dia akan biarkan kami bawa hala tuju masing2 tapi dia pesan macam2 la kat kami supaya kami tak panik tak tau apa nak buat :-D




Sudah sampai di Underwater World........




Say "cheeseeeeee"........ kita boleh bagi stingray makan........ ada cara2 dia la...kalau silap takut putus jari :-D




Sotong kurita......... adik beradil Paul the Octopus hehehe...ye la tu :-D



Ketam dari Jepun... besar ni!




Kebetulan masuk dlm tunnel ikan2 sedang diberi makanan.... habis tukang bagi makan tu kena sondol dgn ikan2 hehehe...

Kami dipesan oleh tour guide, keep right aje masa tengok ikan2... jangan masuk souvenir shop dulu nanti akan terus kena exit... keep right nanti akan jumpa jalan ke pink dolphin show! Better cari tempat duduk awal coz tempat duduk hanya cukup utk 600 orang... kami tunggu situ 30 minit awal... takde la ramai sangat yg tengok...mungkin sebab weekdays atau ada yg tak tahu pasal show tu ke?




Tapi best tunggu awal coz kami boleh pilih tempat duduk paling dekat dgn tempat show nanti ;-)




Si comel tengah praktis.......





Show bermula......... bijak betul dua2 ekor ni........




Kami diberi penerangan cara penjagaan kebersihan .......



Comel!! Dekat je dgn kami :-)



Masa utk pink dolphin buat show....




Tak banyak sangat aksi2 dari binatang2 ni... maybe belum betul2 profesional kot... tapi tetap terhibur la.... susah nak tengok pink dolphin kan....




Aksi posing sebelum show berakhir...kejap je ni posing... nasib baik tengah fokus kamera kat pool... terus dapat snap aksi ni :-)




Dah habis show... yg teruja tengok binatang2 ni sentiasa dapat makanan....




Masuk balik dalam underwater world...... tempat boleh usap2 ikan... eynda ada usap stingray... tapak sulaiman...ikan buntal... dan ikan apa lagi sekor ....nama apa ntah ...besar jugak ikan tu...




Obor2... satu lagi jenis obor2 lagi kecik lagi menarik tapi eynda rakam dlm video aje... kalau free eynda upload kat blog...




Masuk tunnel lagi sekali..........




Time ni dah tak sesak so boleh tengok ikan dgn tenang :-D

Bagi eynda underwater world ni tak besar mana pun... Aquaria lagi besar kot... cuma kelebihannyer ada dolphin show... itu aje...


Souvenir shop... tak masuk pun :-D




On the way ke hentian bas... posing dulu......



Ada burung feveret hannah! Actually masa dolphin show ada sekor atas bumbung berdekatan tempat show... bising aje hehehe...

Hentian bas ada 2.. satu tanda kaler biru, satu tanda kaler merah... kalau nak pusing2 island sebelum naik cable car naik le yg biru... kalau terus nak naik cable car naik kaler merah... kami naik yg kaler merah.... sebelum naik cable car hubby & adam habiskan tiket cineblast yg eynda & hannah tak guna...




Tiba semula di Mount Faber........



Malam baru meriah kat Mount Faber coz ramai yg datang dinner. Tapi dinner mewah ye... nampak eksklusif aje...mesti mahal...kete yg datang situ pun hebat2 hehe...

Agak suspen malam tu sebab satu taxi pun takde!! Alamak macam mana nak balik hotel ni....mintak tolong staff kat situ carikan taxi... lama jugak nak dapatkan taxi... nasib baik ada satu taxi boleh datang ambik kami... rupanyer kebetulan petang tu MRT satu Singapore rosak.... pemandu taxi citer kebanyakan taxi occupied coz org Singapore ramai yg guna MRT utk pegi balik keje... so kat Orchard road aje dah ramai yg stucked berjam-jam....  nak balik ke hotel kami pun kena guna jalan jauh yg tak sesak... pemandu taxi kata selalunyer jarang taxi naik ke Mount Faber di waktu malam kecuali kalau ada pelanggan naik dari bawah.... so kami bernasib baik jugak sebab kebetulan dia ada di area bawah Mount Faber....kalau tidak hhmmm... tido kat situ kot hahaha.... so sape2 nak pegi lepas ni check betul2 la kalau nak balik waktu malam... kalau boleh drop aje kat hentian pertengahan iaitu VIVO City, shopping kompleks sure senang dapat taxi kan... kecuali MRT rosak lagi la hahaha....





5 comments:

sisdee said...

oo masa MRT rosak tu eynda masih kat spore ek..mmg kecoh gak 1 hari tu pasal kes ni :)

♥MAMASYAZA♥ said...

anak2 akak kalo dpt naik cable car,mmg depa happy sangat. kalo boleh nak naik 2 3 kali,depa tak tau si mak ni rs gayatsgt

yangyuyu said...

wow-banyaknya nice photos and nice view

farrah said...

mak aihhh pernah ada kes cable car jatuh?!?! takutnyaaaaaaaaaaaaaaaaaa aaaaaaaaaaa! confirm tak naik cable car ni huhuhu...

Salina said...

pergi ke sentosa island akak naik cable car & balik naik teksi? camtu ke kak..

Related Posts with Thumbnails