Friday, December 23, 2011

Singapore Part 8 ( Last Day )

Day 5 di Singapore... masa untuk pulang ke Malaysia...alahai macam sedih pulak... tapi what to do... ini holiday... tiba masa kena pulang ke dunia realiti :-)

Oleh kerana semua bangun awal pagi, check-out 12pm kan.. so bersiap packing2 kami keluar breakfast dulu... haiihhh... malam sebelum tu baru kami tahu di Far East Plaza berdekatan hotel kami ada masakan halal... nasik!!! So pagi tu kami pegi cari la apa lagi kan... tak sampai 5 minit berjalan kaki dah sampai tempat tu grrrrr...kalau kami tahu takde la nak makan fast food aje kan... kat Orchard Road tak nampak pulak restoran mamak ... Tapi rasanyer restoran mamak ada kan...cuma bukan di Orchard Road....



Gembira tak terkira bila tengok cafe ni... rasa macam nak tambah cuti holiday lagi so boleh makan hari2 kat situ...




Ini nasik lemak..........




Ini nasi ayam... eynda, hubby & hannah makan nasi ayam... nasi ayam yg tak ada sup.... tapi sedap! Cepat kenyang ye tanpa sup :-)




Woohhh...brape hari hidup tanpa nasi?? Akhirnyaaaaaa.....


 Balik dari breakfast rehat kejap pas tu check out... flight kami 2.55pm, check out 12pm... banyak masa lepak kat airport. Lepas check-in luggage hubby bawak kami jalan-jalan ke terminal 2......



Macam biasa anak dara ni nak posing merata....




Naik train ke terminal 2 ... 1 minit je kot.... hihi...




Dah sampai di terminal 2..........




Patut le hubby bawak pi terminal 2 ... tempat anak2 dia suka....




Family zone.....




Banyak jugak angry bird terlepas kat airport........




Bestnyaaaaa... sunflowers!! Eynda pegang...ok bunga hidup hehe....




Ada orang leka tengok kapal terbang........




Kapal terbang lalu... ok make a wish!! Mana tahu satu hari nanti Adam yg bawak kapal terbang pulak kan *wink*




Ada cinema ok... tapi sila baca syarat kat situ...




Depan burger king ada benda ni... punnn Hannah nak posing... mama snap aje la...




Hubby bawak ke terminal 2 ni utk tunjuk tempat dia transit beberapa jam setiap kali ada urusan keje kat luar negara... hotel transit yg ada bilik kecik semua share 1 toilet hehe... ada gym... ada tempat tengok tv... ada movie theater... dan satu tempat yg banyak berjasa kat hubby sebab jual satu buku yg merubah hidup hubby sejak setahun lepas! So mari kita ambik gambar kenangan... bukan senang nak tengok kedai buku tu... kat Malaysia takde...




Welcome on board......




Leka tengok ikan.......




Adam in his own world...... ultraman ke... roblox ke...??




Flight 2.55pm... kena masuk departure hall atleast 20 minit sebelum on board... bergegas le kami ke terminal 1 balik... plan nak beli perfume terbantut takut tak sempat kan... masuk je departure hall... hhmm... mana kapal terbang ni... tetiba hujan lebat... ok dah tau mesti lambat ni... 3pm baru kapal terbang sampai....




Sabar menanti....... nasib baik Hannah tak restless tunggu lama sangat... dlm 3.30pm baru bertolak dari Singapore... cuaca agak tak elok... kat atas awan gelap tebal.. kapal terbang bergegar-gegar jugak... berdoa semoga takde apa berlaku je... Alhamdulillah tiba di LCCT dgn selamat... terus pulang ke rumah bawa kenangan manis di Singapore...

Sekian citer holiday di Singapore..... umur panjang insyaallah pegi lagi..... banyak perkara yg eynda belajar di sana.... sudah tentu bab makanan... kena hati2... negara mereka sangat bersih... takde langsung haiwan terbiar di mana-mana jalan atau restoran...... bangunan tempat tinggal diaorg sangat kemas sebab takde jemuran di balkoni, kata hubby mereka akan disaman jika menjemur pakaian di balkoni hmmmm.... berjalan kaki di sana tak buat badan melekit pun dari pengalaman kami la... sebab banyak pokok2 rimbun sepanjang kaki lima jalan... dan kondo tinggi2 buat kawasan jalan kaki jadi redup....kerana terlalu bersih, tapak kasut kami takde kotoran teruk langsung... walaupun basah jugak sebab hujan, yg melekat hanya batu2 kecil di celah kasut... amazing kan... dan kalau nampak perkara pelik2 jangan lupa eynda bukan berada di Malaysia hehehe....  bab shopping hhmmm... pemandu taxi pun heran kenapa orang Malaysia suka shopping kat Singapore... kata mereka barangan di Singapore mahal...well masing2 punya pendapat... eynda tak suka ganggu cara hidup orang... tapi time eynda pegi tu memang heaven la utk para penyopping coz harga runtuh tak terkataaa... nasib la eynda tak cenderung ke arah shopping barangan branded ni...maklum la nak Christmas kan... offer sana sini...

Semoga satu hari nanti eynda dapat ke negara lain pulak... nak sangat tengok cara hidup orang di negara lain... serius eynda bukan jenis holiday pekej dgn shopping... pekej eynda holiday, gambar, ilmu....... balik dari Singapore mata eynda lebih terbuka luas... so hubby... lepas ni kemana?? *wink*
Terima kasih kerana sudi baca dari part 1 sampai part 8 ;-)

9 comments:

zarin said...

bestnya jenjalan kat s'pore. itu hari zarin stay kat royal on scotts hotel, food kat hotel tu halal sebab owner dia sultan brunei. and byk pulak kedai makan halal around our hotel tu

yan said...

Seronok ye bila berjalan ke sana.. Kak yan pernah stay kat sana sebulan dua.. Mmg kelas. Bersih..

sisdee said...

cantiknya sunflower tu..segar jek :)

sana mmg mhl2 tapi rmi gak ke sana sbb sana smua ada..org sporean sndiri shopping kat jb nie..klu wkend kete dorang jek pnuh kat jb nie..tu yg jem kdg2 :(

farrah said...

eynda, sama la, saya pun tak minat holiday untuk shopping barangan branded, saya suka shopping local-made hehe or in other words, bargained shopping ;)

entry eynda ni buat saya rasa nak ke singapore. tak pernah holiday sana lagi, pernah masuk untuk urusan kerja je, sebab rasa takde apa kat singapore ni yang best untuk sightseeing...

IxoR@ said...

best baca entri Singapore akak ni...

hmmmm airport Changi cantik!

Sparkly Sharky said...

Salam Eynda,
I'm a silent reader of your blog.
Baru hari ni nak post a comment :-)

I pun baru balik cuti dari Spore, memang best kan?
Semua gambar you ambik so clear n cantik.

My daughter pun ada take picture at the koi fish pond at Changi.

Ya ALya said...

salam...alhamdulillah,selesai sudah,dari part 1-8 ya baca....best n menarik.....

lily lotus said...

kat airport jer dah ada memacam nak hilangkan boring tunggu flight, berbaloi beutl

Salina said...

cantik2 la gambar yang akak ambik..geram tengok sunflower tu..kan best kalo kat malaysia ada camni gak..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails