Tuesday, December 20, 2011

Singapore Part 4 (Singapore Zoo)

Day 3 di Singapore....

Bangun pagi bersiap ke Singapore Zoo!! Pening jugak nak pilih antara Singapore Zoo atau Night Safari...akhirnyer kami pilih zoo aje la... zoo siang hari, cerah mata... anak2 pun cergas... Kalau malam takut si kecik tu moody, payah...


Dari hotel kami naik taxi.... jauh jugak la dlm 15 minit-20 minit kot perjalanan...lebih kurang la.... sampai aje breakfast dulu...kat luar zoo ada KFC....


Masuk2 aje zoo kami disambut oleh si kecil ni.... kecikkk sangat! Dan comel!! Ada banyak ekor atas pokok tu... macam manja jugak... jenguk je ke atas... betul2 atas kepala kita hehe... tak terkurung pun... pas tu kita jalan, dia ikut!! Nyesal eynda tak catit nama2 saintifik binatang2 kat situ utk rujukan....
Zoom sikit....
Kasi peluang kat hannah posing dgn gajah kalerpool.... gajah hidup pun ada hannah... :-D
Proboscis Monkey ni cuma ada kat borneo tapi boleh jumpa di Singapore Zoo.... berhidung besaaarrrr...


Burung kenyalang baru lepas breakfast.... sedang minum air....
White tiger! Terlalu putih hingga kamera eynda pun susah nak snap gambar diaorg hehehe....ye la kan :-p Ada sekor tu under treatment sebab ekor dia luka.... binatang kat sini semua besar2...semua macam cukup makan... dan semua dekat2 dgn kita.... :-)
Ballerina hippo hehe...comel sangat!! Yg ni anak... maknyer pun ada tapi dlm kolam kat atas skit....


Kasut sape ni? :-)


So sekarang kita dah tahu asal usul nama Kangaroo :-D


Nak naik tram pun boleh tapi kalau tak silap kena bayar tau...... kami jalan kaki aje...naik tram tak adventurous la... coz zoo Singapore ni banyak tempat tersembunyi...macam main hide & seek... dan kita sentiasa suspen!! Jumpa satu kandang mata kena betul2 fokus & jangan terkejut kalau binatang tu dekat je dgn kita hehehe... best!!


Gambar ni bukan silap tempat tepek... dah masuk dlm zoo Hannah melalak nak makan ice cream... memang ada jumpa stall jual ice cream awal2 masuk tapi takde yg dlm cup... dia melalak nak cup jugak2 & perisa coklat!! So kami patah balik keluar dari zoo & makan ice cream dulu *sigh*.... nasib baik boleh keluar masuk zoo tapi kena dapatkan cop kat pintu exit....lepas makan ice cream masuk dlm zoo balik...


Member tengah breakfast hehe... kawasan dia besar... ramai lagi member2 dia.... macam perkampungan pulak...


Lepas masuk zoo balik kami decide utk sewa stroller aje utk Hannah... plan nak suruh dia berjalan tapi kalau merengek nanti sure tak enjoy tengok binatang.... harga sewa tak sure coz hubby bayar...kena hantar balik by 5.30pm.... ada macam2 lagi... scooter..troli... kerusi roda...


Lihatlah ciptaan Allah swt...........


Ohohoho...yg ni tak termasuk dlm binatang peliharaan zoo kot... betul2 jumpa atas jalan!! Tumpang menetap di zoo kot :-p


Ada satu pondok...tangga tinggi... rupanyer kat atas tu boleh jadi gajah hehe...


Curam tangga tu...naik ok... turun agak gayat....


Baby African... eh bukan yg girl tu hehehe....


Posing sebelum turun tangga..........


Ni baru gajah real Hannah....tapi hannah lagi suka gajah kalerpool... kat Singapore Zoo ada sesi naik gajah kalau ada yg berminat...kami hanya tengok je... lupa plak ambik gambar.... maybe kena bayaran gak... Adam teringin nak naik gajah... ajak eynda...tapi Hannah tak approve mama dia naik gajah hehehe...


Dalam zoo ada tasik luas.........


Tunggu show.........


The drummer........ sebelum drummer ni naik, ada sorang lagi terpacak kat atas tu sambil perhati sape yg cool sape yg boleh jadi volunteer...eynda rasa diaorg boleh baca air muka orang la... yg takut2...yg tak cool... yg cool habis... sebab lepas tu diaorg panggil volunteer konfirm happening.... risau gak terpanggil eynda kan hehehe perasan jap....


Peacock Shen (dlm kungfu panda 2)... ye ke hehe...


Acara kopek2 kulit kelapa, pecah buah kelapa, minum air kelapa....dalam beberapa minit aje dah settle.... lawan dgn sorang volunteer yg ntah brape hari baru nak boleh kopek kulit kelapa hehehe....


Pengacara duduk sekejap... selang satu tangga tepi tempat duduk kami... tengok apa dia pegang! Masa dia keluar 1st time perkenalkan diri dia bawak satu beg galas... then dia letak beg galas tu atas tempat duduk paling depan... tepi tetamu ok... sekali sampai masa dia ambik beg tu keluarkan ular! Menjerit2 tetamu yg duduk tepi beg tu hahahaha....so lepas ni sape tengok show ni nanti hati2 hehehe....ehhh habis dah tak suspen hhmmmmm.... pas tu ada show ular berenang dlm kolam, ular lagi besar dari yg dia pegang... bayangkan dia buat2 cari ular tu kat tempat duduk tetamu!! Habis cuak!! Mana tau betul kan duduk bawah kita huwaaaaa.... tapi sebenarnyer keluar dari pintu diaorg la... alaaaa dah tak suspennnn..... ok delete dari memori u all hahahaha....


Show dah habis... jom sambung jalan2....


Dunia orang utan... comel je... hujan renyai2... dia duduk tempat berbumbung tapi siap letak tangan atas kepala takut basah kepala.........


Yang ni jumpa kain guni kat mana ntah.... tutup kepala dia dari hujan hehe...


Orang utan paling besar!!


Nampak real macam depan mata je orang utan ni kan... actually dipisahkan dgn cermin.... tapi nampak macam takde apa2 depan anak2 eynda & orang utan ni... ini yg menyeronokkan... binatang2 kat zoo dekat dgn kita tapi dipisahkan dgn cermin...so takde la kita nampak binatang2 dari jauh sayup mata memandang kannnn....


Mr. popper's penguins hehehehe.....


Berani la sebab patung aje hehehe...


Kena buli dgn Hannah........


Komodo dragon! Tapi eynda berharap utk tengok yg lagi besar...tapi ini je paling besar kat situ...


Memorial Ah Meng... Ah Meng meninggal tahun 2008 kalau tak silap di usia 48 tahun....


Jumpa si kancil....Hannah teruja nak pegang sebab kecil & cute!


Hannah panggil ini Foosa..... gara2 pegi USS tengok foosa madagascar hehe...
Lihat aksi hannah dlm 3 keping gambar kat bawah ni.........




Hannah tak takut langsung dgn binatang tu yg dia panggil foosa black n white hehe.... kami pulak risau sebab hubby kata binatang tu macam nak terjah Hannah je sebab hannah main acah2 dgn dia....
Pumbaa yg liat sangat nak masuk dlm cage.... terjerit-jerit staff2 tu halau masuk dlm cage...


Comelnyerrrrr......... miauuuuu....


Info tentang wildlife.........


Kami start journey dlm zoo lebih kurang jam 10.30am-11am... kami keluar dari zoo dekat2 6pm!! Luas zoo ni... banyak yg nak kena diterokai.... alhamdulillah hari yg kami pegi tu cuaca redup... hujan renyai sekejap... pokok semua tinggi2 & tutup bumi so tak panas sangat dlm zoo... elok2 kami nak keluar dari zoo hujan pun turun lebat... nasib baik tak plan masuk Night Safari...gigit jari aje nanti...


On the way ke toilet sebelum keluar dari zoo...nampak buaya besar ni.... boleh makan 2-3 orang sekaligus ni...

Puas hati la pegi Singapore Zoo.... sangat luas...actually kat tengah2 zoo masih ada construction utk buat tempat2 yg menarik...bakal siap tahun depan........

Beli souvenir skit, keluar dari zoo...minum2...balik hotel... tido... esok tu jalan mana pulak? Tungguuuu ;-)




5 comments:

Ijah EmoTemo said...

Dah lama tak pergi zoo ni hihihi tgk gmbr2 kak eynda best je! hehe

KhaiRin said...

hebat nyer zoo depa!

zailamohamad said...

nampak macam enjoy je anak-anak Eynda..happy je muka sorang2 tu;)

Color of mylife said...

banyak jugak aktiviti kat singapore nehh yer kak....best

Salina said...

macam2 jugak ada kat zoo singapore ni ye..berbaloi la jugak kalo pergi zoo ni..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails