Monday, December 19, 2011

Singapore Part 3 (Universal Studios Singapore)


Day 2 di Singapore...

Di Singapore ada banyak tempat2 menarik tau... Di Pulau Sentosa aje dah ada lebih kurang 31 tempat2 menarik... oleh kerana percutian agak singkat so terpaksa pilih2 tempat yg nak dituju.... actually takde betul2 plan mana nak tuju...ikut keadaan & yg penting anak2 seronok....

So day 2 kami terjah USS!! :-)



Alhamdulillah sampai di USS dlm 9.30am, kaunter tiket pun tak sesak... boleh beli tiket dgn tenang... dekat2 10am baru la sesak... dah tu nak masuk dlm USS pun beratur panjang... kami cool dulu.. jalan2 tengok pemandangan luar USS tu... by the time nak masuk after 10am tu takyah beratur teruk2 dah ;-)

Harga tiket boleh refer di sini : http://www.rwsentosa.com/language/en-US/Attractions/UniversalStudiosSingapore/Tickets




Kami di sini! :-)

Hannah takde gambar kat globe ni sebab dia takut benda2 berasap tu haiihhh....



Masuk2 je seiring dgn Kungfu Panda!! Sangat comels!! Adam kata nak snap gambar dgn panda tu...tapi panda tu macam laju je jalan pas tu ramai dah dok beratur nak snap gambar dgn panda.... tup tup Adam terkejut dapat gambar ni hehe... kelam kabut mama snap tau...


Tempat pertama kita pegi Madagascar....tempat yg Hannah tak sabar2 nak jejak....



Hannah dah excited!!



Satu family naik ride ni... agak suspen sebab tak pernah bawak Hannah masuk tempat2 macam ni... nasib baik dia suka dgn setting Madagascar ni... dan kami naik ride ni 2 kali! Hahaha.... sangat enjoy....



Far Far Away Kingdom... eynda & Hannah duduk kat luar je la... dah masuk kat dalam... kena pakai spek 3d ke 4d... sementara nak masuk dlm tu kena tunggu dlm ruang gelap... bunyi dengkuran Shrek yg lama tu buat Hannah restless... so terpaksa la exit hahaha... ayah & adam je enjoy kat dalam....



Juling mata dah tengok kedai jual barangan ni... sabar ye Hannah... kita tunggu ayah keluar dari istana Shrek...mama tak pegang duit Singapore hehehe... bagus gak.. kalau mama pegang kejap je habis duit! :-p



Tiba di Jurassic Park pulak...



Jom masuk dunia dinasour!



Petang skit tempat ni ramai kids main2 air..... semua basah... kami tak bawak baju extra utk anak2 so tak boleh la diaorg nak main2 air... walaupun banyak kedai jual tshirt kat situ kannnn hehe...



Terbang dgn burung zaman dinasour...


Waterworld........... Hannah boleh kata best!! Dgn bunyi bising pistol senapang bot bagai... api marak bom sana sini... Hannah kata best hehehe...



Macam2 minuman ada jual... yg ini buat eynda rasa haus sangat... teringin & beli & minum la ....



Owwhh yeaaaa... Hannah dapat Princess Fiona sebijik! Kami dapati Hannah rasa comfortable bila ada sesuatu utk dipegang... Dari rumah dia ada bawak patung Cinderella... cuak jugak kastam dok picit2 badan cinderella tu... mana tau ada benda lain.. huh moga dijauhkan... eiii suka pikir benda2 pelik skit... maklum la kekadang kuat berangan....


Nampak tak dinasour tu? Bekas minuman tu... tapi kami tak beli pun....


Hubby ajak adam naik roller coaster.... adam tak berani... mama lagi la tak berani kannn :-p



Tiba di dunia Mummy pulak....



Ramainyer orang bergambar dgn model 2 orang tu... diaorg ni suka mengusik... lepas2 sesi bergambar tu nanti diaorg akan halang perjalanan orang lain.. siap kejar2 tuuu...



Ada berani? Naik accelerator! Tapi kejap aje dia pusing laju...tak puas tak sempat nak pening hehe...



Bergambar kat luar aje... hubby & adam macam tak teringin pun nak naik ride kat dalam tu... mama lagi le tak teringin :-D



Kalau tak silap kena bayar utk bergambar dgn transformer biru tu... so kami cari jalan yg lebih jimat :-D



Sana sini ada pokok krismas.....



Berebut nak naik yellow cab......



Duduk tengah jalan pun takpe.... takde kete lalu pun...



Suka sangat gambar ni...



Lights Camera Action... dari filem2 arahan Steven Spielberg... macam biasa dah siap beratur nak masuk, eynda & hannah patah balik keluar kot exit... Hannah masih belum bersedia utk tengok benda2 yg suspen... melalak aje lebih... hubby & adam je masuk tengok... yg mana eynda & hannah tak jadi masuk mesti hubby & adam kata nasib baik Hannah tak masuk.. bla bla bla... kalau nak tahu ada apa kat dalam tu boleh cari dalam youtube... ada lautan... kapal besar... ribut taufan... bila guna spek 3D/4D memang nampak real!!



Silap la adam...patut posing pegang pistol :-D


Wahh!! Ada show la... suara mantappss!! Kami lunch kat restoran fast food belakang tu.......



Hubby & adam masuk tengok Monster Rock Concert... di mana semua yg main alat muzik adalah monster2 ye... hubby kata suara best2... memang tak bawak hannah masuk la sebab dah tau memang ada monster....



Tengah lunch ada show lagi... geng perempuan pulak... honestly suara geng lelaki tadi lagi best... yg girls ni suara tak brape mantap cuma diaorg lagi menarik je hehe...

Actually USS ni tak besar mana pun.... genting highland lagi besar bagi pendapat kami.... well USS pun under genting gak tapi kecik aje la... setakat tu je dah sampai jalan exit... baru 2-3 jam kat dalam tu... so kami pun pusing lagi satu round....



Kapal yg penguin2 dlm madagascar bawak hehe...



Yeaayyy ada show... tapi sempat tengok kejap je... dah nak habis... i like to move it move it!! Part paling best masa last tu lion buat posing macam dia buat show dlm zoo dia... hehe cute!!



Baru ternampak merry go round ni... susah ni nak tengok muka tuan belog tengah tak puas hati hahahaha.... Hannah teringin sangat nak naik gloria... dah le ada sekor je kat situ.... naik aje mamat tu datang suruh tukar tempat coz gloria dah rosak huwaaaa... kita ni kan bersifat keibuan harus le rasa kecewa takleh tunaikan hasrat anak kekekeek....



Alex the Lion........



Jom kita intai rumah Shrek!! Adam kata ada sebijik meja aje...



Operasi percubaan membuka pintu rumah Shrek....



Haaaa.... berani skodeng Shrek dalam toilet? heheheh...



Show paling best... gelak sampai sakit perut!! Terrer diaorg ni menari.... pas tu diaorg panggil volunteer utk tunjuk skill masing2... yg bestnyer panggil 5 orang, 5 orang tu cool habis!! Dari negara Malaysia, jepun, thai, australia & singapore... semua terrer menari gak... termasuk sorang budak baya adam... yg dari jepun tu tak reti menari street dance... habis dia berkungfu bagai hehehe... pecah perut gelak... yg dari thai pulak patut turn ke3 menari tapi nampak dia pucat macam takut2 so diaorg ni suruh dia menari last... rupanyer dia lagi terrer!!! Nampak je macam pucat2 hehe...best!best!



Hari yg eynda pegi takde watak2 yg menarik sangat... princess sorang pun takde... jumpa la wanita ini... dah siap bergambar baru hubby cakap itu watak pelacur hahaha...gulppp...ok whatever la hahaha....



Karekter apa ni ye...



Round kali pertama nak naik kete antik ni anggaran kena tunggu beratur 45 minit!! Hannah melalak nak naik jugak2... terpaksa pujuk.. kena pegi tempat lain dulu la.. 45 minit boleh buat macam2 lagi kan... nasib baik round USS kali ke2 hanya tunggu 5 minit... dapat le Hannah naik kete antik... tapi kete antik ni pusing tak jauh pun... tak sampai brape minit dah settle... hubby kata bayangkan tunggu 45 minit hanya utk pusing tak sampai 10 minit je kete antik tu .. nasib cerdik jugak kannn hehehe...



Ayah ajak adam naik Mummy punya ride... adam tak berani so ayah naik sorang2... tunggu la kami kat luar tu lepak2...



Hannah susah hati bila tahu ayah dia masuk jumpa Mummy hehehe... hubby kata nasib baik adam & mama tak naik (sah2 mama takkan naik any ride yg extreme!)... kalau naik mummy's ride tu mesti takleh tido malam!!



Keje shift malam ke bang??



Sebelum keluar dari USS terjumpa Charlie Chaplin!



Pastu ada koir nyanyi lagu2 krismas la...

Sempat jugak shopping sikit kat souvenir shop....



Bye bye USS...till we meet again... Insyaallah....



Di Singapore memang senang nak dapatkan taxi... Dun worry... coz pergerakan dari satu tempat ke satu tempat penduduk di situ banyak guna taxi & MRT... eynda rasa taxi lagi banyak dari kete biasa hehehe... rasa la... yg bestnyer merasa jugak naik pelbagai kete... takyah pi testdrive dah... kete toyota crown... toyota wish...hyundai...cevrolet...toyota prius... dan yg limo rate, Chrysler!!

Day 2 kami habiskan masa kat USS aje la... balik hotel tido... next morning nak pegi Zoo Singapore pulak ;-)





20 comments:

Hanis Azla said...

best kan USS... saya pun baru pergi early dec.. sampai skrg teringat2 lagi.. he..he..

alyyani said...

kira sehari bole cover semua ye. menarik2. perasan jugak hannah mesti ada something nak pegang buat dia rasa comfy, pandai hannah pilih nak princess fiona tuh :)

KhaiRin said...

seronok nyer...
asik bc cerita org tp empunya diri ntah bila la nk smpi USS

NorrazAriff said...

Seronok kan kak..... Saya pun baru jer blk dari sana...singgah blog saya utk Saksikan gelagat Naufal dgn dancer2 jalanan tue....so sweet.....

Mr PenyuBiru said...

nie yg tak sabar nak pergi ni.. bleh bawak air mineral,susu anak tak kat dalam tu?

eynda said...

Hanis Azla... haah best kan :-)

eynda said...

alyyani, haah kecik je USS tu... kalau sesak jadi lambat la coz nak naik apa2 ride ramai org... time kami pegi tak sesak sangat, ride banyak tunggu 5-15 minit... tapi ada jugak cam mummy & kete antik tu time sesak tunggu la 45 minit beratur...

eynda said...

KhaiRin...insyaallah nanti sampai la tu :-)

eynda said...

NorrazAriff.... nanti akak terjah baca ;-)

eynda said...

Mr PenyuBiru, kami bawak botol air barbie hannah yg ada mineral water...ok je...takde check masa nak masuk... susu anak tak sure pulak... kalau beraga-raga takleh kot... setakat botol simpan dlm handbag boleh lagi....

Liza Hashim said...

waaa bestnye tgk kak eynda satu family gi USS.. tgk kt blog akak jer dh mcm round satu USS.. by the way.. bila tgk gambar satu family tu.. adam mirip muka hubby akak and hannah lak, mmg mcm muka akak.. =)

cik iman said...

bestnye...masih dlm cubaan menggoda hb tuk g..huhuhuh...

zailamohamad said...

teringin nak pergi USS tapi kena tunggu anak2 besarlah dulu, baru syok jalan kan..hehe

ikin said...

Eynda pergi berapa haribulan ye. I pergi USS on 13 December 2011. For me, USS so2 je..yg paling best Transformer Ride..naper Eynda tak try..best gilerr Transformer Ride. Anyway, that day i ambil express pass to tak perlu beratur

eyndayusoff said...

Liza...ye ke..alhamdulillah... ramai jugak cakap cam tu hehe...

eyndayusoff said...

cik iman...goda jangan tak goda hihi...

eyndayusoff said...

zaila..betul3x... baya adam tu paling sesuai bawak pegi tempat macam tu...hannah ni masih takut2...

eyndayusoff said...

ikin...sama la eynda kat uss 13hb... hubby kata kalau dah biasa pegi tempat yg lagi best contoh macam kat Florida, sudah tentu nampak USS biasa2 aje... ramai yg pegi selain USS cakap cam tu... tapi bagi yg tak mampu nak pegi jauh yg ni rasa dah cukup bagus....tapi memang perasan kawasan agak kecik macam tak berbaloi jugak dgn harga tiket... apa-apa pun enjoy aje janji dgn org tersayang ;-)

Color of mylife said...

best uss nihh...tapi masih berkira nak pergi sebab bila tengok gambo ismeth memilih...kejup2 tak mau yg ada dinasour kejup2 ok...hahhahaha kak mlm situ taxi ok ka???

Diary Of One said...

eynda, napa x masuk transformer the ride? best wooo.... roller coaster biru tu best! nak naik lg.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails