Monday, December 5, 2011

Pengalaman Jangkitan HFMD!





Di atas ini adalah gambar terbaru anak-anak... Alhamdulillah diaorg dah sembuh sepenuhnyer....

Macam mana nak mula bercerita pun tak tahu.... 

Semuanyer bermula pada 19hb November.... petang tu Hannah cakap mulut dia sakit.... bila eynda suruh bukak mulut nampak 2 ulcer kecik kat atas lelangit  dia... malam tu jugak kami ke klinik sebab  tahu ulcer sakit & akan sebabkan demam.... bila jumpa doktor, doktor kata hanya ulcer biasa..kalau demam pun viral aje....

Hari ahad Hannah dah start demam... kami perasan ulcer naik di bahagian dalam pipi kanan pulak... Hannah dah tak boleh nak makan...kesian betul tengok keadaan Hannah...lapar tapi takleh makan... nasib baik boleh minum tapi sikit2 aje....memang paksa Hannah minum air kononnyer supaya ulcer cepat sembuh...kami sangka panas dlm badan aje...

Hari demi hari ulcer Hannah naik berganti tempat... bawah lidah sebesar 2cm... tepi bahagian dalam pipi kiri...last sekali atas lidah... Hannah dah takleh bercakap...satu malam tu eynda sampai menangis sorang2 dlm bilik air sebab 3 hari tak dengar suara Hannah yg sebelum ni memang bising satu rumah dgn suara dia aje...rindu sangat suara Hannah :-(

Hari selasa (day 4) bawak Hannah jumpa doktor sekali lagi... baru la disahkan HFMD! Doktor tulis surat rekomen Hannah masuk hospital kalau dlm masa beberapa jam lagi dia belum makan & minum....terus eynda gigih pujuk Hannah...janji minum air pun takpe...actually Hannah masih boleh makan tapi contohnyer kalau pagi dia boleh makan, lepas tu seharian dia takkan makan...doktor kata memang NO CURE utk HFMD... cuma diberikan paracetamol sebagai tahan sakit & gel utk numbkan ulcer... doktor pesan jaga pemakanan, makan yg lembut & sejuk...minum air banyak tapi tanpa ice cube...jaga suhu badan jangan terlalu panas tinggi...oleh kerana Hannah boleh makan & minum, doktor cakap tak payah masuk hospital coz masuk hospital hanya utk drip air...paling sedih satu malam masa ulcer bawah lidah dia tumbuh... brape jam eynda berjaga tengah malam sebab jaga Hannah yg takleh tido asyik menggelupur sakit :-(

Tepat seminggu Hannah sihat...tetiba adam pulak naik ulcer!! Kali ni agak terbukti HFMD sebab naik red spots atas tapak tangan & atas tapak kaki Adam....aduhhh dugaan lagi... nasib baik Adam demam tinggi sehari aje... cuma ulcer dia walaupun bawah lidah aje 3 tempat tapi besar2.... sedihnyer tengok... tambah2 dia dah besar & boleh bagitahu kesakitan dia... Tapi atleast eynda boleh handle Adam coz dia dah besar...berbanding Hannah yg hanya boleh menangis aje...Hari2 bagi kata semangat kat adam supaya dia tabah dgn kesakitan yg dia hadapi...kalau datang sakit tu meraung jugak la... kita yg dewasa pun belum tentu boleh hadapi kan...

Tepat seminggu jugak Adam sembuh... Alhamdulillah rasa hilang beban atas kepala eynda....Allah saje yg Maha Mengetahui betapa sedihnyer hati seorang mama bila anak2 kesakitan takleh makan minum....tak putus2 berdoa supaya mereka cepat sembuh... walaupun ada dikalangan anak2 jiran yg sembuh agak cepat tak sampai seminggu...eynda redha anak2 eynda ditakdirkan lambat sembuh... janji sekarang dah ok....

Eynda ada snap gambar ulcer anak2 tapi ada di fb... eynda tak selesa nak tepek kat dlm blog...itu pun ulcer yg dah hampir sembuh.....

Dari mana asal usul jangkitan kat anak2.... eynda takmau komen apa-apa... apa yg berlaku sepanjang anak2 sakit, eynda simpan dalam hati sahaja.... yg tahu biar tahu... yg tak tahu tak payah la diberitahu.... tapi eynda percaya pada kata-kata "setiap yg berlaku pasti ada hikmahnya" Ye... memang eynda nampak jelas hikmah dugaan dari Allah swt ini...Alhamdulillah eynda sentiasa diberi petunjuk....eynda redha....

Cuma utk kawan2...satu yg eynda nak share sangat di sini... kalau la ada anak2 sesiapa yg bakal/sedang  dijangkiti HFMD, jangan la terlalu nampak terhina... dipulaukan...dituduh pembawa....sape tak takut anak2 terjangkit kan... memang sengsara betul HFMD ni... tapi segalanyer datang dari Allah....anggap saje satu dugaan...yg penting kita usaha supaya anak2 sembuh seperti sediakala....kalau kita berada dlm kawasan dah tercemar dgn HFMD, berharap saje pada kemampuan antibodi masing2... doktor sendiri cakap HFMD yg terkawal Insyaallah tak membahayakan.....cuma kerjasama mak bapak di rumah kuarantinkan anak2 yg sakit seketika utk elakkan jangkitan berleluasa....sedangkan HIV pun ada iklan penerangan cara HIV dijangkiti kan... ajak orang supaya jgn terlalu psiko... inikan pulak HFMD yg disamakan seperti chicken pox tu... So jadilah manusia yg bijak & jangan terlalu panik...

Alhamdulillah.... Alhamdulillah... Terima kasih Ya Allah kerana aku diuji sebegini....







15 comments:

~najwa~ said...

Kak,Hfmd ni common sebenarnya,especially bagi kanak2 yang dok nursery/kindergarden.


Emm,tak patutla kalau Ada org yg hina/pulau budak yg kena hfmd ni.

Zur said...

kak,

zu faham sangat perasaan akak, tersentuh zu bg, rasa nak mengalir airmata. Zu teringat masa Muqri demam teruk, asyik muntah, x lalu makan. Tak dgr suara, asyik tidur je, zu pun mcm akak, zu meraung masa mandi sbb rindu sgt dgn kenakalan dan suara Muqri. Bila dia dh ok skit and mintak nasi, bercucur airmata zu sambil suap dia. Anugerah Allah, kak, sakit pun satu ujian, Dia test nak tgk sekuat mana kita. Tapi kita ibu...walaupun lembut hati tapi kita kuat semangat.

Syabas kak, sebab sabar dan menjaga anak-anak akak dgn baik. Semoga Allah membyr kepenatan dan keletihan akak berjaga mlm dgn pahala berganda. Amin :)

sisdee said...

alhmdulillah semua dah sihat..

tak pe eynda..disebalik tu semua hikmah yg nmpk adalah Allh nk uji eynda ni sbar atau tak...tbukti mmg eynda sabar..

apa pun sakit dtg dari Allah..so kita redha apapun Allah kasi dan kita usaha tuk sembuh..

take care eynda!

Mizz ErMa said...

alhamdulillah..nasib baek semuanya selamat..=)

zarin said...

faham sgt perasaan eynda sbb dulu masa umur 2 tahun hasya pernah kena HMFD ni. memang sedih sgt tengok anak kita tkleh mkn n minum kan! apa2pun alhamdulillah adam dan hannah dah sihat

Bitt (double IS) said...

owhhh...alhamdulillah semuanya dah ok...double IS pon pernah kena dulu...yg boleh ckp lega bila derang dah sihat...macam saya suka pikir dan selesaikan dr mana dpt sesuatu penyakit tu supaya lebih berhati2...pengajaran utk double IS ape2 benda kalau nak makan atau usik mulut or anggota badan kena sentiasa cuci tangan...even kalo derang flu sekali pon saya tak kasi derang keluar rumah...hehehehe

akiratoriza said...

Adam, anak sy pun penah kene penyakit nih time tu umur dia baru 1 taun lebih.. memang kesian tgk dia, kitorang berkampung kat spital hampir 1 minggu gak.. Dugaan telah mematangkan kita n pengalaman yg kita dpat amat berharga dikemudian hari nanti..

ibuhebat said...

Kalau dok kat nursery memang risiko terdedah dgn macam2 penyakit.. kita sebagai mak memang tak sampai hati nak hantar anak2 ke nursery..

Alhamdulillah anak2 eynda dah sembuh sepenuhnya..

Oh ya, nak jemput join GA jugak sebenarnya.. jom!
http://hebatkan.blogspot.com/2011/12/giveaway-1st-anniversary-blog-ibu.html

Irfa said...

salam eynda..
baru terperasan awak follow blog sbb rasanya awak tak penah tinggal komen kan kat blog saya ?

sgt susah hati bila anak2 tak sihat

Ermayum said...

alhamdulillah mereka dah sihat

Qaseeh Tolia said...

Anak saya pun tiga org skali hari tu..ambik ubat 3 sets tak leh campur n share ..tapi saya detect awal..so blh control and dlm 2-3 hari dah heal..makan aiskrim je siang dan malam..setuju dgn najwa ia penyakit yg common.paeditrician pun ckp gitu.. sila tabah la yer

Bui Junaidi said...

anak sedara bui pun pernah kena penyakit ni..kesian dia,dr gemuk jd kurus..syukur sekarang dh pulih sepenuhnya

tifa said...

Salute Eynda sebab sangat tabah

SYANI said...

Sabar la Kak Eynda.. Yang penting anak2 kak Eynda dah sihat... Orang yang tak kena memang la suka mengata. Cuba kalau depa yang kena, baru la rasa macam yang kita rasa..

QA's ~ mamapapa said...

salam.kak eynda..alhamdulillah dh sihat anak2 akak..sy follow akak tau..sudi2kn follow sy jgk,eh:))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails