Friday, November 25, 2011

Homemade Tandoori Chicken........


Dah lama eynda tak makan tandoori chicken...maklumla kalau pegi kedai mamak asyik makan nasik kandar je kan.... satu hari eynda dapat idea utk buat tandoori sendiri kat rumah...maklum jugak baru pandai bakar ayam sekor2 dlm oven kat rumah :-p


Tadaaaaa..... bahagianyer hati dapat hidangkan tandoori dari air tangan sendiri....


Mari eynda share resepi ye...sangat mudah...



Beli instant tandoori paste ini... uihhh takde maknanyer eynda nak cipta paste tandoori sendiri! Mesti ada yg cakap ek eleh....ingat hebat buat paste sendiri kan ahahaha....takde la eynda cuma guna paste ini aje...pandai2 la rasa paste tu kalau tak cukup masin tambah le garam tapi jangan tambah gula pulak nanti tak sedap la kot....atau boleh guna Cukup Rasa Maggi tu utk tambah perisa....eynda tak tambah apa-apa dah coz nanti perah limau, makan dgn hirisan bawang & roti dah cukup berasa bagi eynda...nanti la kalau eynda dapat resepi paste tandoori eynda try & share kat sini ye.... u all boleh beli brand lain kalau ada... eynda guna paste ni sebab eynda nampak peket ni dulu kat rack hypermarket tu....yg penting si tukang perap gaul tu eynda...air tangan eynda ;-)
 
 

Perapkan paste tadi dgn dua sudu besar plain yogurt ye kawan-kawan....jangan la guna yogurt yg berperisa...melainkan nak ayam nanti rasa stroberi atau mango atau kiwi! :-)


Eynda perap dlm 2 jam gitu... ikut cara kat peket paste tandoori tu paling nak sedap perap semalaman.... oh ye....eynda belah back bone ayam ye... belah habis-habisan...backbone tu dari montot sampai belakang leher ayam...so terbukak ternganga la ayam tu ... perapkan sekali isi dlm... sebenarnyer cara ni nak bagi ayam cepat masak coz selalu bakar ayam kena lama2 ...bahagian tulang tu ambik masa skit....


Cukup 2 jam perap eynda keluarkan ayam dari fridge....panaskan oven dlm 10 minit, kepanasan 250c, api atas bawah berkipas (bergantung pada oven masing2)....

Lepas 10 minit tu baru masukkan ayam...eynda letak atas dulang yg sedia ada dlm oven aje....bahagian backbone tu sebelah bawah dulang....bakar guna kepanasan 250c tu dlm 20 minit....ini petua utk dapat luaran yg rangup....

Lepas 20 minit eynda tukar kepanasan ke 150c....ini petua utk dapatkan isi yg lembut tidak terlalu kering....ala-ala ayam bakar nasi arab....biar lagi 1 jam 15 minit....pastu check la ayam tu...cucuk2 dgn garpu kalau keluar clear juice tu maknanyer ayam dah masak... kalau masih keluar darah, belum masak la...cucuk kat bahagian isi tebal ye....

Dah siap ayam potong2 & hidang dgn roti apa yg u all suka... eynda tak dapat cari roti nan masa tu so eynda guna wrapper ni je...sedap jugak serta berkhasiat! :-)

Alaaaa...jangan la cakap tak hebat la guna roti instant.... janji eynda panaskan atas frying pan dgn air tangan sendiri tau ahahahaha.....




26 comments:

adarnadzmie said...

sedapnya eynda... nnt leh cuba ni..hehe

ameris said...

kreatif jugak eynda ni.

Nigina said...

huhuhu sedapnya.. terliur ....

Wiyah said...

sedapnyer...good idea & walaupon instant at least still ada effort utk masak sendiri kan,,ok bleh try nanti ;-)

ratusiput said...

teruja tgk oven kak eynda tu.ehehe.em kalau menda2 cmni ratu ske sbb salah satu juadah yg simple sedap kenyang dan tak amik masa lama nak buat.ble jd salah satu juadah utk dihidangkan pd tetamu ni...

Shibam Jelita said...

ok what, janji sedap

zailamohamad said...

Zaila suka makan ayam tandoori kat Maisha, tapi tengok cara Eynda buat macam senang je..nak trylah buat..thanks for sharing!

Munnafendy said...

seronoknyaaaa lau ada oven besar gedabak camtu kak =P

eynda said...

Adarnadzmie.... boleh...boleh... :-)

eynda said...

ameris...alhamdulillah :-)

eynda said...

nigina...boleh try buat ;-)

eynda said...

wiyah...yess..atleast kita tahu bahan2 yg kita guna :-)

eynda said...

Ratu...haah..sekarang malam2 kami lebih suka lite2 dinner...

eynda said...

shibam...ye betul hehe...

eynda said...

zaila...maybe sendiri bikin ni tak sama macam kat luar la... tapi sekali sekala buat sendiri ok gak... nak terus pegi restoran belum tentu boleh kan plus anak2 yg kekadang ada peel ni...makan kat rumah lagi heaven :-)

eynda said...

Munna...ni pun baruuuu dapat...dulu oven tecik je...nak masuk ayam sekor pun tak muat kekekeke...alhamdulillah :-)

~najwa~ said...

bestnya kak!! oven pun besar, hehe

Mr. Z and Mrs. Z said...

rjin btol kk eynda nih masak :)

Anne said...

harus try nih...:)

RedBerry said...

Waaahhh siap tunjuk camna nak buat tuh... boleh try nih :D

tifa said...

Waaa bestnya . Nanti Tifa nak cari jugaklah :)

Pretty Ryna said...

akak..menarik la menu ni..sesuai sgt ngan tekak ryna....nak ciplak lah resepi akak ni.... :)

yanie anuar said...

sedapnya..i follow

mummy2k said...

nampak sedapla kak..leh try ni...

Alin Marlini said...

hehehe..Kak Eynda sama ngan Alin..cuba resepi dengan instant paste..hehehe..give me 5!

Mama Gee said...

nak puji hebatt jugak...walaupun guna roti instant je...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails