Sunday, August 21, 2011

Kisah Ramadhan 2011...



Eynda tak banyak citer pasal Ramadhan 2011 kan....berbeza dgn tahun2 lepas... hari2 ada je citer...hari2 ada je update menu berbuka & sahur... tahun ni ntah kenapa eynda takde mood nak update pasal makanan & persiapan raya ... jadi utk meringkaskan citer, eynda buat catatan yg menggabungkan kisah Ramadhan tahun ini..

Minggu pertama puasa

Hari pertama puasa eynda masak.... tapi rasa letih sangat sebab 1st day puasa so eynda ambik keputusan utk beli aje makanan kat bazaar hari2 seterusnyer...bila masak rasa letih berkungfu kat dapur... bila ke bazaar kena redah kesesakan la pulak kan... pas tu yg eynda perasan tahun ni makanan kat bazaar tak brape sedap & agak mahal.. sebab tahun2 sebelum ni tapau utk satu family lengkap dgn minuman & kuih muih tak lebih dari RM40 sehari... tahun ni setiap hari paling murah RM44!! Bayangkan seminggu aje dah brape RM habiskan... pas tu makanan tak menepati citarasa....belajar dari pengalaman....minggu pertama kami ambik peluang utk berbuka di Sahara Tent, Plaza Shah Alam di hari minggu... 


Minggu kedua puasa

Eynda dah start memasak balik... eynda rasa lagi berbaloi sebab hubby & anak2 boleh makan bertambah... nampak diaorg makan lebih berselera... kalau beli lauk pauk luar, nasi masak tak pernah habis... kalau eynda masak, nasi 3-4 cup boleh habis hehehe...bukan nak kata eynda masak sedap... nanti org cakap eynda berlagak pulak... tapi Alhamdulillah la sebab tak berlaku pembaziran....minggu ni kami berbuka di Pizza Hut One Utama sambil shopping serba sedikit utk persiapan raya. Eynda sekeluarga ada hadiri majlis berbuka puasa dgn anak2 ASNAF anjuran salah seorang penduduk Cahaya SPK yg diadakan di surau kami...seronok tengok anak2 kecil baya Hannah...comel2...


Minggu ketiga puasa

Eynda masih memasak...minggu ni Adam request nasi lemak 2 kali dlm seminggu... ikut aje selera anak berpuasa walaupun plan nak masak macam2 menu....kalau tapau nasi lemak, dia mesti nak 2-3 tapau... satu tapau dah RM4.50 kot... baik la mama dia yg masak kan.. boleh makan 2 pinggan... siap boleh bersahur dgn nasi lemak lagi...kos tak tinggi pun hehe...minggu ni kami berbuka di Nasi Kandar Pelita, Plaza Shah Alam... mula2 pegi ambik baju melayu yg hubby tempah kat PKNS...sangat2 sesak dgn manusia kat PKNS! Hajat nak tengok tudung2 terbantut sebab sesak sangat... so kami jenguk SACC pulak... takde yg berkenan hhmmm.... terus ke Plaza Shah Alam, berbuka dgn nasi kandar wallahhhh... setiap tahun kami mesti berbuka di restoran nasi kandar.... sangat2 meriah tau...meja full!! Sape cepat dia dapat hehehe... riuh rendah...lepas berbuka shopping2 skit. Kebetulan ada persembahan dari Ziana Zain & Amy Search kat situ...ada majlis berbuka bersama anak2 yatim rasanyer sebab anak2 yatim pun ada tengok persembahan last nite... siap berkompang iringin anak2 yatim tau... Amy Search nyanyi lagu2 zaman rock dia dulu... Rozana...Isabella... lagi satu lagu apa ye... sambil berpakaian jubah putih...owwhhh sangat sempoi hihi...ahkak ziana pun nyanyi 3 lagu...Hannah & Adam tengok ZZ, diaorg teringat kisah ZZ terjatuhkan kunci kete kat Mydin Bukit Jelutong & Hannah la tolong kutip kunci tu & bagi kat ZZ... bagus ZZ ni tak sombong pun...masa tu la :-)

Ok plan seterusnyer tengahari Ahad nak pegi cari tudung yg nak dimatchkan dgn baju2 kurung eynda... sape ada FB eynda maybe tahu mana eynda nak tuju nanti kan... tapi tak tau la eynda beli ke tak sebab kalau datang mood cerewet, apa satu tak beli :-D




Seperti tahun lepas, tahun ni kami sekeluarga tak berbuka langsung di mana2 hotel... berbeza dgn tahun yg lepas2 sejak kawin kan... siap buat list setiap minggu mesti berbuka di hotel...Alhamdulillah cara hidup dah berubah... tak salah berbuka di hotel tapi memandangkan perut kami sekarang tak boleh nak sumbat makanan banyak2 macam dulu dah, so lebih baik berbuka ala kadar kan... lagipun harga buffet hotel sekarang melampaulah... utk kids aje dah jadi harga utk dewasa di tahun2 lepas kan... makannyer belum tentu berbaloi dgn bayaran.... eynda sendiri sekarang bila berbuka hanya boleh makan makanan utama je , nasi & lauk pauk... pas tu kuih muih nak makan pun sebiji dua... kekadang tak makan langsung... kalau beli siap boleh simpan utk sahur pulak... so pilihlah cara yg sesuai supaya takde pembaziran makanan atau $$ :-)


Minggu ke4

Minggu ni nak citer siap2... dah bz kemas2 rumah...nak pack baju2 utk balik kampung...tak sabarnyer nak beraya kat kampung.... Insyaallah 25hb ada majlis berbuka puasa lagi kat surau Cahaya SPK... Puasa dah tinggal ke belum?? Hehehe soklan utk wanita aje :-p Eynda sampai hari ni Alhamdulillah masih berpuasa penuh... ehem ehem... agak2 boleh berpuasa penuh sampai hari raya tak??? :-D



Sekian citer Ramadhan eynda. Sorry eynda takde gambar nak letak... sebarang kesulitan adalah amat dikesali ye...eynda malas ambik gambar sangat bulan puasa ni... snap2 pun tak berseni so malas nak tepek... 


The End.....





9 comments:

Ya ALya said...

salam ramadhan n selamat hari raya yer untuk kak eynda sefamily....

kembalikan la mood kakak ku ini untuk aktif berblog setiap hari.....di ri ini terlalu merindui.......

♥MAMASYAZA♥ said...

berbuka kat umah lagi bestkan, senang, feel free, nak tambah banyak kali pun takpe...hehehehe

norh said...

buka puasa sambil tonton kasih alia :)

ibh said...

Kak..cepatnya pack barang2..kikikii..semangat tu nak balik raya...Sue pun nak pack barang siap2 jg la..Semangat nak balik raya kg sendiri tahun ni.

Ana Suzana said...

tak tinggal puasa lg ehhh.. nak ucap tahniah awal2 boleh tak.. hehehe

Bitt (double IS) said...

selamat berbuka,,dan selamat hari raya aidilfitri terus utk akak dan family...maaf zahir dan batin yer kak eynda :)

zih@n said...

saya dh siap packing barang dr rabu lg..pdhal nk blk 24hb..hihihi.excited nk blk raya.
tggl nk tmbh skit2 je lg brg2 hubby..tgu hubby blk blayar 23hb nti..

selamat hari raya kak eynda.. =)

Chik Na said...

chik na pun lebih banyak masak sendiri... lebih berbaloi dan yang bestnya anak-anak dah pandai appreciate apa yg Chik Na masak

Yan said...

Akak pulak dah jarang membeli food di luar. macam2 cerita kan..

puasa baru je tinggal satu hari. Rasa2nya dah nak kena tinggal ni at the end of puasa.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails