Tuesday, August 23, 2011

Kisah Kedai Dobi...



Tengahari semalam hantar 9 helai kemeja keje hubby kat kedai dobi yg selalu eynda pegi... suruh iron aje .. sebelum ni eynda hantar utk handwash & iron... saje kali ni basuh siap2, hantar iron...uncle kedai tu cakap sekarang dekat nak raya...ambik masa sikit nak siap... hari jumaat katanyer... eynda pun takleh pikir panjang setuju aje....

Last nite hubby kata ada kemeja2 yg eynda hantar tu dia nak pakai 2-3 hari ni... alamak cemana nak siap jumaat nanti...coz hubby ada majlis berbuka puasa kat luar kena la pakai kemeja yg elok skit kan...

Tadi eynda call kedai dobi tu.... ringkaskan aje ye...


12.30pm.....

Eynda : Saya rasa saya terpaksa cancel iron kemeja2 tu... (nada sayu je)...sebab husband saya baru cakap last nite ada kemeja2 yg dia nak pakai sehari dua ni yg saya hantar...

Uncle dobi : ok boleh boleh... takpe...kita cancel iron tu....


12.45pm....

Uncle tu call balik...

Uncle : boleh tak puan datang ambik malam ni lepas berbuka puasa? Kita cuba siapkan malam ni...

Eynda : errkkk erkkk hhmm...malam saya tak janji boleh keluar ke tak... (dlm hati : sebab saya penakut bawak kete malam2...hubby pegi terawih hihi...) kalau pukul 6 atau 6.30 petang boleh siap tak agak2?

Uncle : Ok kita cuba ye...

Eynda : takpe la kalau takleh siap semua pun saya ambik mana yg siap dulu....


1.15pm.....

Uncle telefon lagi....

Uncle : puan...kemeja semua dah siap diiron.... puan boleh datang bila2 masa saje...

Eynda : Ye ke? Alhamdulillah.... trima kasih ye... nanti pukul 4 petang saya pegi ambik (nada terharu ala2 menang grammy award).




Eynda tak paksa pun diaorg siapkan kemeja tu hari ni... eynda plan nak ambik balik & iron sendiri walaupun tak pandai iron sebagus kat kedai dobi kan... tapi agak terharu sebab diaorg sanggup dahulukan kemeja2 tu...agaknyer sebab eynda regular customer kat situ kot... hari tu dryer rosak berkilo-kilo baju basahan eynda hantar situ utk dibasuh hehe....kemeja keje hubby memang setiap minggu hantar situ la...pernah sekali uncle tersilap...dia masukkan baju2 eynda dlm plastik bag customer lain... tapi dia ngaku awal2... dia suruh eynda check plastik bag eynda & customer sorang lagi... eynda nak marah pun tak boleh sebab tahu takde yg sempurna kan... baru sekali dia buat silap... bukan setiap kali eynda hantar baju ke dobi.... kes hari ni pun buat eynda terharu... sebab tu la eynda masih hantar baju2 ke kedai tu... walaupun kat bukit jelutong sanaaaa..... kebetulan adam sekolah kat seksyen 13 shah alam..on the way balik rumah lalu situ... no komplen hehe...

Apa-apa pun Queen's Laundry memang pandai jaga hati customer... harap2 dgn semua customer macam tu la... dan yg penting customer pun kena la beradab jugak... jangan la selalu nak betul aje kan... jangan la selalu nak menang aje... pikiran kena waras & matang hehe...

Ok sekian :-)





12 comments:

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

deal mase last2 siap awal giler...
heee...

INTAN said...

berkat rasa bersalah pada suami tu... =)

zailamohamad said...

bagusnya service!!

zaila dok berangan nak beli portable steamer dari Philips tu, senang kalau iron baju sekejapan aje tapi reganya RM300++..entah bilalah boleh beli;P

Mia-Ina said...

itu lah namanya customer didahulukan :-)

Alida Ali said...

Sama la kes kita...htr baju huby iron kt dobi...huby sy cerwet kalau sy iron cfrm dia tak puas ati..dia nak iron sendiri skrg tak smpt..so htr je dobi cfrm puas ati...

NONIE ROSSI AZIZ said...

murah tak Eynda? Eynda pernah hantar dry clean kat sana? kalau pernah berapa ye..sepasang baju :)

eynda said...

ceroi..tu la tak sangka pulak :-)

eynda said...

Intan..Alhamdulillah penyelesaian dgn cara baik :-)

eynda said...

zaila.. eynda guna philips azur ionic...memang best guna... cuma baju kemeja hubby kena teliti...eynda ni amatur hehe..hantar dobi aje :-)

eynda said...

mia.. ye betul :-)

eynda said...

Alida... haah kan... eynda pun iron tak kemas sangat... hantar dobi senang citer :-)

eynda said...

Nonie... kemeja handwash & iron = RM4 sehelai sekali hanger. kemeja iron aje = RM1.50 sehelai sekali dgn hanger... baju basahan normal wash & lipat sekilo RM2.50... dryclean aje belum try...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails