Saturday, August 13, 2011

Iftar Di Surau Cahaya SPK.

Malam ni ada jemputan berbuka puasa bersama anak2 dari Pusat Pengurusan Al-Firdaus, Denai Alam anjuran salah sebuah family di Cahaya SPK...



Sejak pindah SPK ni berguna gak jubah2 yg hubby beli masa dia pegi umrah dulu... sebab banyak aktiviti kat surau...cuma tak semua eynda boleh join sebab masih kena ikut karenah Hannah hehe...tapi atleast dah boleh join dari tak boleh join langsung kan ... anak2 eynda memang payah nak kontrol skit... so banyak perkara eynda terpaksa korbankan...diaorg dah besar2 nanti senang la :-)


Bila sampai di surau eynda teruja sangat tengok anak-anak kecil dari Al-Firdaus...semua comel2 belaka...kecik2 aje...rasanyer antara umur 3-6 tahun...baya Hannah :-)

Kami berbuka dgn hidangan nasi minyak...lauk ayam & daging...dalca..ulam timun...kuih karipap, seri kaya..buah tembikai..air sirap & teh tarik... makanan sedap jugak...Alhamdulillah kenyang....



Dah habis berbuka anak-anak Al-Firdaus dapat buah tangan... kami bagi duit raya tapi eynda bagi terus kat ustazah/pengasas sebab takut anak2 ni tersalah letak duit tu pulak kan...



Isskkk....comel2 sangat! 




Hannah buat hal dia je tadi iskkk... main lari2...nasib le sempat mama solat maghrib berjemaah tadi coz time tu Hannah ok lagi... tak sempat masuk Isyak Hannah dah melalak ajak balik rumah... dah melalak susah la nak pujuk... so tunggu anak2 Al-Firdaus balik, eynda & Hannah pun balik la rumah... Hannah pakai tudung tadi...tapi kejap je la ...



Eynda nak share sesuatu yg menarik yg eynda baca di brochure Al-Firdaus...moga dapat manfaat...

PEMURAH
Pemurahlah, engkau tidak akan papa
Bersedekahlah selalu,
engkau tidak akan disia-siakan
Jadikanlah pemurah itu budaya hidupmu
Engkau akan dekat dgn Tuhan,
dgn manusia, dgn syurga,
Jauh dari neraka,
Bakhil jauh dengan Tuhan
Jauh dgn manusia, jauh dgn syurga
Dekat dgn neraka
Pemurah itu menghilangkan hangat kubur
Penaung di Mahsyar
Penutup aurat di akhirat
Orang pemurah selalunya
di hujung umurnya dapat hidayah
Orang bakhil walaupun ahli ibadah
selalunya su'ul khatimah 
Pemurahlah, ia akan menambah rezeki
menambah harta, memajukan negara, pembersih jiwa
Membuang ego, disukai Allah
Bila pemurah sudah hilang di dalam kehidupan
Datanglah kemurkaan Allah
Akibatnya akan ditimpa bermacam mala petaka
Di antaranya Allah akan timpakan papa kedana
Saudagar akan muflis, orang kaya kehilangan harta
Pemerintah dan pentadbir pening kepala
Orang awam turut menderita
orang jahatmengambil kesempatan
Huru hara pun bermaharajalela
Untuk memulihkan semula kestabilan, jauhkan dosa
Hidupkan kembali sifat pemurah hingga ia jadi budaya...










17 comments:

sLeepIng beuty said...

meriah jugak smbutan kt surau tu ye sis ..

Ayu berjubah :)

OneSimpleMother said...

salam eynda.. rumah anak2 yatim ni selorong dengan rumah saya. baru tau ada rumah anak2 yatim kat situ rupanya. lepas ni boleh ziarah selalu. surau denai alam pun nk jemput diorng minggu depan insyaAllah.. :)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kate2 itu sgt terbaek akak...

Ya ALya said...

sangat cantik berjubah dan kata2 itu memang elok.....

eynda said...

intan..alhamdulillah.... tq..sekali sekala berjubah :-)

eynda said...

OneSimpleMother...alhamdulillah... tadi hubby bersembang dgn ustaz, suami kepada pengasas... anak2 ni anak2 ASNAF rupanyer... mereka masih ada mak bapak...tapi mak bapak yg hidup susah...so pangasas buka rumah amal ni utk bantu anak2 ni membesar dlm keadaan yg elok akhlaknyer... besar sungguh pahala pengasas & suami dia kan...dan kesian jugak coz ada yg ditinggalkan terus kat situ ...ada yg sebulan sekali mak pak jenguk...hari raya ada yg datang ambil balik rumah..ada yg takde sape datang jenguk langsung...ada yg hanya sedara mara datang... semoga anak2 ni membesar sebagai anak yg soleh & solehah dan menghargai apa yg UMMI mereka lakukan ni :-)

eynda said...

ceroi...memang terbaek :-)

eynda said...

alya...trima kasih :-)

alyyani said...

mmg bagus komuniti cahaya spk ni. suka kalau dpt tinggal dikawasan perumahan yg neighborhood dia best kan?

norh said...

kena selalu tanamkan dalam diri supaya jadi pemurah kan..

Mimy Hamid said...

lawanya jubah hitam kak eynda...minat pulak...akak mesti kenal kawan mimi duk kat SPK gak nama dia Fatimah Mukti...

Huda said...

sweet kak eynda pakai jubah ni :)

Chik Na said...

suka sajak tajuk Pemurah tu .. memberi ingatan supaya kita tidak kedekut..

zailamohamad said...

cantik abaya tu;)
tengahari ni zaila nak upload koleksi abaya for sale, rajin2 jenguk cuci mata;)

noradzlina.kamdani said...

akk, xde ke gambo penuh hanna pkai baju kurung tu..nmpk sweet jek...

Aien said...

Eynda..mohon kebenaran nak share Ilmu tentang pemurah tu kat blog aien & rakan-rakan opis ye..

T.kasih.

shida said...

kat gambar belakang tu cahaya apa merah2 ye?

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails