Friday, July 1, 2011

Bila Badan Melayang.....

Diumumkan sejak Jumaat lepas tuan belog adalah kurang sihat... macam2 le... migrain le... sakit perut memulas le... badan melayang terbang le... dugaan jadi wanita gitu le... sape yg paham tu paham le kan...

Sebab tu la belog tak berupdate... last entry 21 june... lama tuuu... ni pun paksa jugak tulis entry nanti ada yg heran mana pegi tuan belog kan... sebelum berpinau mata, kita taip cepat2 ye...




Ubat kurangkan giddiness.... tekanan darah 140/90 okeh... nasib baik pegi klinik... kalau tak mau pengsan tiba2 kat mana2...haru tu!

Oleh itu tuan belog diarahkan rest banyak2.... jangan stress2... jangan buat keje banyak2... kalau boleh makan ubat tidoooooo ajek... semalam dah telan 2 biji..alamak ubat tu buat kita mengantuk la pulak... hari ni tak makan pun sebab nak drive ambik anak2 kat sekolah.... petang2 nanti ambik lagi sebijik.... kurang dah le rasa melayang sejak ambik ubat 2 biji tu... kalau tak, rasa macam berdiri atas bot je kita ni tau....

Kenapa ye tetiba tekanan darah naik? Mengikut family history, eynda ada risiko utk dapat hi bp.... tapi insyaallah kena jaga makan & exercise jangan lupa.... doc cakap maybe susulan dari migrain Jumaat lepas.... coz eynda mingrain sampai demam2.... lagi satuuuu... hubby kata eynda ni terlalu push diri masa workout.... lately eynda jogging 10 round kat padang bola sepak yg uneven.... tak sama macam lari atas treadmill tau... hazabbbb... tapi gigih jugak...ego! Pas tu eynda pecut lari naik atas bukit dlm 4 tiang lampu berulang-ulang... antara tiang lampu anggaran 40 langkah jalan kaki... pecut tau... bukan jogging biasa... so tekanan darah eynda jadi tak tentu arah.... hhmm.. maybe jugak...so sekarang berehat dulu la tuan belog... masih pening2 lalat berterbangan atas kepala kekadang ni...itu bukan normal ye tuan belog....




Tak sihat pun masih boleh senyum..... malas la nak melayan pening ni.... semoga cepat le sembuh ye... tak best kalau tak sihat... rutin harian pun banyak tergendala.... green apple dah beli 2 bungkus... juice maker dok dalam kotak... haaa bila lagi nak buat jus tu?? Malas jugak yg ada....haaiihh...

Kawan-kawan semua jaga la kesihatan ye... jangan jadi macam tuan belog... "muda2" lagi dah dapat tekanan darah tinggi hehehehe....

Diriwayatkan juga dari Abu Hurairah Radhiallahu 'anh, bahawa Rasulullah saw bersabda " Utk setiap musibah, penyakit, keresahan, kesedihan atau kesakitan yg menimpa seorang Muslim - hatta luka yg disebabkan tertusuk duri, Allah akan menghapuskan dosa-dosanya..."

Alhamdulillah......

Dan yeaaayyyyy... hubby kata eynda dapat MC 2 hari!!! Hmmm...housewife dapat MC cemana la agaknyer kan hihihi...














10 comments:

Jiejah @ Iza said...

mc 2 hari ?? sambung la lagi weekend jadi 4 hari hihihi .

take care eynda .

ratusiput said...

ehehe dpt mc gak tu...penghargaan tu k.eynda...ratu pun ade high BP.sbb keturunan.mak ayah ade.so bila pregnant tekanan sgt tggi.skang ni on off on off.jap naik jap turun.

~najwa~ said...

kak eynda:
140/90 dah kira stage 1 hypertension.
saya suggest regular BP monitoring utk kak eynda.
i.e 2 kali seminggu ke for 2 weeks...

take good care... enough rest, hopefully sihat cpt.

Mia-Ina said...

truja dgn smgt akak yg kuat workout...pepun jg diri tau kak eynda

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

selamat ber'MC' akak...

yangyuyu said...

kak eynda..best nya leh mc..hehe..get well soon

aanie said...

pas ni xleh la terlalu paksa diri utk work out..buat yg mana larat je...take care kak...

Aien said...

patutlah x de entry baru..

Get well soon Eynda..

Dun push yr self too much..

p/s Eynda dah kurus dah,tak yah kurus sangat..just maintain je..

Just Call Me Bitt said...

owh yup...jaga kesihatan...speedy recover yer kak eynda...

susah mau kata bab kurus nih kak...tak pe...buat ape2 pon yg penting kite happy...kita gembira dan kite sihat...u kurus ka u besar ka i tetap kawan u tauk...

macam mana mc 2 hari tu kak?? hehehe share lerr...mana tau kite pon boleh amik sekali...

Qaseeh Tolia said...

Semoga cepat sembuh..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails