Thursday, June 9, 2011

Jus Alpukat Sendiri Bikin.




Berjaya menghasilkan Jus Alpukat sendirian berhad.... lepas ni kalau teringin tak payah pi minum kat restoran dah.... buat sendiri boleh minum banyak2 & jimat hehe....

Mesti ramai yg dah tahu cara nak buat kan... google aje konfirm keluar macam2 resepi tapi kebanyakan lebih kurang aje...

Ni cara eynda buat hari tu :

Sebijik avocado (ambik isi)
2 sudu besar susu cair F&N (patutnyer susu pekat manis)
200ml susu dutch lady (yg ada time tu full cream aje maka lemak berkrim le perut)
ais ketul banyak mana suka janji jadi es blended
hersheys chocolate syrup banyak mana suka janji jus jadi manis ( kalori tinggi syrup ni adehhh)


Maka semua ini disatukan dlm blender kecuali syrup.... blend sampai jadi es blended...tuang dlm gelas ( eynda buat ni menghasilkan dlm 500ml jus!!) pas tu tuang le syrup coklat... nak minum kacau2 la dulu supaya sebati baru le sedap diminum. Kalau tak ada part yg tak kena syrup maka tawar lah ia... agaknyer kalau guna susu pekat manis maybe jus tu sendiri dah rasa manis2 kan... ni sebab eynda guna susu cair F&N... dah itu je ada kat rumah time tu hehehe...janji jadi jus alpukat diakhirnyer ye....

Ada google resepi... ada yg letak instant coffee skit dlm jus..hhmmm mesti sedap coz i lurve coffee.... pas tu ada yg letak serbuk milo... hmmm apa rasa ye nanti nak cuba pulak...

Takde la sehebat mana pun hasil jus alpukat eynda... tapi atleast boleh dah buat sendiri... selalu asyik order je kat restoran... i can do it so i can do it lah kan ngehehehe...





13 comments:

ibh said...

Terbaikkk la kak..Heee....(^_^)

Farra Dhelina said...

mmg jimat lah kak..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

nampak lazattttt...

LeaKhalid said...

salam kak

ingat lg tak lea...

hehe..lea dh lame stop blogging, baru skang nk mula semula

so, ada mase, jenguk2 ler blog lea yer....

http://www.kelabjutawan.org/index.php?ref=lea010104

Shu Shinju said...

1st time dengar jus ni.. sedap ke kak?

Mimy Hamid said...

jus alpukat ni yang kat restoran indon tu ke...macam senang nak buat...mau coba la..tq kak eynda

Aisumi Chan Kawa'i said...

apeke pelik beno namanye tu kakk? 1st time dgr..

Hanis Azla said...

nmpk sedap sgt jus alpukat dia.. boleh kenyang rasa perut kepas minum jus ni.. Salam kenal yer..

June Shukor said...

Waaa eynda. Bole la saya try buat sendiri lepas ni. My favourite ni. Selama ni kalau teringin asyik g beli kat wong solo je = RM6

DaZzlingLilLy said...

sedapnya aprikot...bole try nnt

yangyuyu said...

lawa gambar ni..

Diary Of One said...

mavelesss!!

SweetLikeWhat said...

wow nampak sedap.. :D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails