Thursday, June 2, 2011

Batu Caves 272 Stairs Climbing ~ 21/5/2011

Weekend yg lepas lepas lepas lepas dan lagi lepas (punya la basi dah citer)... eynda & keluarga telah berkunjung ke Batu Caves....tujuan ke sana adalah utk memanjat 272 anak tangga batu caves tu....

Memandangkan diri terasa fit sekarang kan...saje cabar diri pi panjat anak tangga tu...nak tengok mengah ke tak....

Bersemangat sungguh la pagi tu....siap pakai outfit sukan...berkasut sukan...nasib baik tak bawak towel kecik utk sangkut kat leher hehehe....tapi bila sampai sana...alamak!! tourists pakai glemer2 u.... siap ada yg pakai heels hehehe...baju lip lap lip lap....  yg pakai sliper japang pun ada...sempoi aje...eynda aje yg TERover dressing macam nak masuk gym :-p Tapi tak kisah la janji kita selesa kan...bayangkan eynda pakai wedges pas tu pegang tangan hannah naik turun tangga yg menjunam tu...jatuh tergolek dog nanti :-D





Selamat datang ke Batu Caves....cuaca agak berjerebu pagi tu tapi tak menghalang penglihatan utk naik ke atas....jangan cari alasan! Nampak eynda dalam gambar? Cari la ye :-p

Sampai2 aje termenung kejap...sebab baru lepas makan nasi lemak sepinggan penuh sebelum tu ahahaha.....




Yesss....menuju puncak sudaaaa.... ini gambar dari tangga paling atas.... anak tangganyer adalah bersaiz elok2 tapak kaki kita ye....dgn tempat pegang tangan diperbuat dari batu & lebar...kalau tangan kecik susah nak cengkam kuat2 tempat pegang tangan tu...ehhh boleh bayang tak? Masa naik beberapa anak tangga pertama eynda tiba2 jadi gayat hehehe....ntah apa-apa...dah le bawak beg galas belakang...rasa nak terbalik ke belakang...punya la psiko...




Tapi lepas tu serah beg tu kat hubby... boleh le berlagak naik turun sorang2....nak naik kena pijak betul2 anak tangga tu maklum le gayat...nak turun eynda berjaya lari2 anak je turun...ye la single mingle je turun...cuba eynda yg pegang tangan Hannah...mau gayat tengok ke bawah tu :-D




Ada berani?? Masuk dlm gua yg gelap itu?? Nampak sebelah kanan gambar...kat situ je cerah...dlm gelap!! Nak masuk kena bayar tiket harga tak ingat (tak check sebenarnyer) pas tu dpt lampu suluh kecik...rasanyer takde tour guide so jalan le kita sendiri2 kat dlm tu...ada kelawar...ada labah2...macam2 lagi le...tengok map tu jauh jugak perjalanan ke dalam....ada sape2 pernah masuk tak? Dalam hati kata kalau tak bawak anak2 mau jugak ajak hubby masuk....tapi berani cakap cam tu sebab bawak anak hehehe....




Gambar di puncak...letih ye...tapi dia paling sampai awal di atas & paling awal turun ke bawah...




Mereka ini ada di mana2 saje....ada di sepanjang tempat pegang tangan kat belakang tu jugak..so kalau tengah pegang tempat pegang tangan tu tetiba mereka melompat di depan anda, jangan melatah ye hehehe....kekadang mereka saje lepak2 kat atas pemegang tangan tu so kita le kena melencong ke sisi lain kalau takmo lalu sipi2 tepi mereka :-D



Masa utk balik...shopping itu perlu....Hannah dapat bulu peacock....nasib baik malam2 peacock tak datang mintak "pulangkan" bulu dia tu hihihihihihihihi..... Adam beli fridge magnet balik letak kat fridge la....gambar KLCC takde kena mengena dgn Batu Caves lorrrr.... nak beli yg ada kena mengena macam tak sesuai letak dlm rumah (paham tak?) hehehe...




On the way balik sudah ketiduran....takde la letih sangat pun (ceh cakap big)...actually eynda kena naik turun tangga tu 2-3 kali utk rasa mengah kot... sekali naik turun tak rasa apa pun....kalau dekat dgn batu caves boleh la praktis selalu kan...bagus tau naik turun tangga macam tu...kalau boleh sambil lari2 lagi bagus :-)

Apa-apa pun pengalaman yg menarik bagi eynda & family... eynda pegi mana pun nak kena bawak anak2...nak bagi diaorg merasa suasana lasak... mama diaorg masa kecik2 suka panjat bukit belakang rumah siap buat rumah masak2 dlm gua kecik....suka masuk hutan/kebun getah  kutip biji getah....suka masuk kebun kelapa sawit suka kutip buah kelapa sawit...suka kayuh beskal pegi mandi kat air terjun...indahnyer zaman kanak2 dulu...tak tau takut apa pun...dan yg bezanyer keselamatan jugak...zaman dulu jarang dengar kes jenayah...sekarang pantang budak2 terlepas pandang ada saje berita jenayah sana sini...kannn....lagipun budak2 sekarang lebih suka tempat berhawa dingin...sukakan shopping kompleks.... sebab tu la eynda merancang banyak plan utk family...pegi sana sini...kalau tak, kita hanya nampak shopping kompleks aje....Biar anak2 membesar dgn menyimpan pengalaman indah zaman kecik diaorg macam kita dulu2....Jangan bila nak bayang pengalaman indah nampak shopping kompleks aje...betul tak? hehehehe...ok la nanti ada pulak yg marah....lain orang lain cara hidup...janji bahagia kan ;-)





** Gambar2 banyak lagi dlm facebook...eynda tepek sikit je...malas nak edit2 ...sila la ke facebook eynda ye :-)







17 comments:

Lia said...

rajin ye akak dan family beriadah ke batu caves ye..

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

xpernah masuk lagi...
kepenatan hannah...
hehehe...

eynda said...

Lia... seronok sebenarnyer jalan2 dlm Malaysia ni :-)

eynda said...

ceroi...haah hannah komplen lenguh kaki naik tangga hehe...ayah dia kena dukung kejap tapi lepas tu dah ok...alih tumpuan dia..ajak kira anak tangga...terus hilang keluhan tu :-D

sLeepIng beuty said...

syoknye sis :)
teringn gak nk bw family riadah mcm nie .. hehe

Sidratul Muntaha said...

den ari2 lalu batu caves tu nka gi keje kat uia.
huh..
tak pernh lagi nka pergi manjat
tunggulah budak2 ni beso
kang pergi time kecik2 kang,ade plak bwk kwn nnti.
huhuuh..

eynda said...

Intan...nanti2 free boleh bawak :-)

eynda said...

Sidratul...eynda ada gak terpikir...memandangkan hannah ni pun dah pernah nampak "benda" kan...tapi eynda elakkan pikir benda2 macam tu...Insyaallah takde apa-apa...

Aisumi Chan Kawa'i said...

blm pernah smpai lagi.. ehehe.. lalu jer kat bawah tu.. alalaa comey dia tido..

tiera said...

teringin gak nak pjat tgga kat batu caves 2 tp jauh sgt la ngan kuantan. huhu.

yangyuyu said...

kak eynda..tgh tunggu gambar broga nih hehe...

Just Call Me Bitt said...

pernah panjat masa kecik hehehe lepas ni boleh p tembok cina pulak kak....hehe

maya amir said...

dah lama tingin nak naik batu caves tu..:) the 1st pic i suke eynda:)

maya amir said...

dah lama tingin nak naik batu caves tu..:) the 1st pic i suke eynda:)

cikbedahlaser said...

btol..btol.. sy sokong pendpt akak tu.. klu sy ade ank..x taw la sy leh buat cam akak ke tak.. dlm pd masa yg sama nk anak2 membesar mcm kite...lasak..

saya afi said...

comelnya ank akak! :)

Mimy Hamid said...

tu dia hannah sampai tertido...akak nak tau tak..umah mimy area situ je tak pernah terjejak pun batu caves ni..syabas kak eynda

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails