Tuesday, January 4, 2011

Melaka Day 2.

Baru nak boleh sambung citer holiday kat melaka....maklum la sesi persekolahan dah bermula kan....sibuk skit...

Hari kedua kat melaka agak best skit bagi eynda....meh eynda citer sesimple yg boleh...gambar agak banyak...rajinkan diri utk scroll hingga ke akhir entry ye :-D


Bangun awal pagi bersiap-siap turun buffet breakfast... 



Keluar je dari lobby hotel boleh nampak Dataran Pahlawan ;-) 



Kami menuju ke Menara Taming Sari....masa nak naik eynda rasa sedikit gayat le...naik laju...nak turun nasib baik slow2....sempat snap beberapa gambar kat atas...tapi nak tepek sekeping ni je....diaorg ni sangat2 berani...walaupun mungkin dah biasa dgn ketinggian macam ni tapi still bahaya woooo....takde pakai alat keselamatan langsung! 



Bergambar kat muzium samudera....malam sebelum tu dah masuk dlm muzium....so siang bergambar kat luar aje...



Yg ni tak sure...rasa macam muzium satu lagi kat tepi kapal besar tu.... 



Muzium TLDM berhadapan muzium samudera.... 



Ada kapal besar kat luar muzium....posing2 kat atas tu kejap.... 



Nampak mata sebelah je.... 


Buat muka "ala tak takut pun"... konon.... 





Seterusnyer kami sewa beca utk ke Chinatown....yg ni kira perhour...sejam RM40 satu beca..... abang beca kata area chinatown,baba nyonya, kampung melayu semua tu "bandar melaka".....yg a famosa semua tu "bandar hilir"....


Singgah makam Hang Jebat....dikelilingi rumah kedai lama.... 




 Di masjid tertua di Melaka....cantik tempat air kolah ni....nasib Hannah tak ingat tu swimming pool...





Kami stop pulak kat rumah Munsyi Abdullah  ... ada rumah peninggalan beliau tapi hubby tak snap la pulak...rumah kampung...


Makam terpanjang....takleh nak recall nama makam sape.... 




Di chinatown ada satu kedai tukang buat kasut bersize kecik...zaman dulu2 kan wanita cina berkaki kecik dikatakan cantik...lagi kecik size kaki lagi cantik....bayangkan wanita dewasa macam eynda ni tapi kaki hanya size kasut yg hannah pegang tu....uncle tu kata wanita2 tu berdiri kena ada support...kena pegang sesuatu utk berdiri....badan tak seimbang so tak stabil lah... masih ada lagi wanita berkaki kecik kat Malaysia ni...salah sorang kata uncle, menetap kat Kuala Selangor....wanita tu masih datang kat uncle utk tempah kasut....cuma size kakinyer tak sekecik wanita zaman dulu lagi....menarik kan....kecik sangat kasut tu...hannah nak pakai pun tak muat!! Kalau nak beli buat kenangan uncle ada jual...harga RM99 sepasang....eynda tak beli la pulak :-D 



Tak silap eynda ini makam Hang Nadim.... 



Vrooommm....vroommm....jakun jap tengok motor besar ni :-D 





Sampai pulak di muzium baba & nyonya...malangnyer muzium tutup daaa...out for lunch.... 





Kalau kita naik river cruise mesti lalu area rumah2 kampung yg lawa2 tu kan....kali ni naik beca, kira dah macam tour guide kami la dua2 abang beca tu....bawak kami melawat Kampung Morten, kawasan rumah kampung melayu....terpegun jugak tengok ada beberapa rumah yg penuh tanaman hijau-hijauan & bunga-bungaan....pas tu bersih aje....singgah 2 buah rumah...satu rumah kami posing kat luar aje...satu rumah lagi boleh masuk jenguk2 kat dalam coz makcik tu buat ala-ala muzium rumah dia tu :-) 




Makcik tu kata barangan dlm rumah kebanyakannyer original dari generasi dia yg dulu2....semua ada 9 generasi & makcik tu adalah generasi ke 7! 



Lama jugak la kami lepak dlm rumah makcik tu....ada katil ala-ala pengantin....ada tempat bersanding...makcik suruh kami bersanding berdua eynda & hubby tapi anak2 pun nak join jugak....maka jadi la persandingan selepas 10 tahun berkahwin, diapit oleh anak2 sendiri hehehe....gambar poyo je..eynda ingat makcik nak bagi pakai baju kain songket yg dok gantung2 tu...rupanyer baju kami pakai aje la hehehe....makcik tolong snapkan...kelabu hihi...takyah tepek le...malu :-D 



Tour kami hampir 2 1/2 jam....hubby bayar RM200 utk dua beca...sorang RM100 ok la kan...banyak tempat boleh pegi....kira sedekah la :-) 


Petang tu balik ke hotel, bilik belum berkemas....so kami lepak kat dataran pahlawan utk tea time....kemudian berpecah...hubby & adam balik hotel...eynda & hannah window shopping....window aje sebab takleh nak shopping la dgn Hannah...asyik merengek nak balik hotel...nak ayah....nak ayah....hhmmm....

Malam tu kan ada bola..Malaysia vs Indonesia....hubby takmo keluar bilik le...termasuk Adam...so eynda & hannah offer diri utk pi shopping makanan utk dinner....dlm 8pm eynda & hannah keluar ke dataran pahlawan...senang sungguh percutian kali ni....



Large pepperoni pizza...utk adam & hannah.... 




Char kuew teow utk eynda & hubby.... 



Dessert....buah-buahan campuran... 





Sambil relaks tengok bola....dah habis bola baru teringat nak bagitau hubby....kat coffee house bawah ada tv screen besar...ramai tengok bola kat situ....kat mc'd dataran pahlawan pun ada lcd besar...ramai tengok bola kat situ....hubby kata "laaaa...awat tak habaq awai-awai....syok jugak tengok ramai2 macam tu tambah2 Malaysia menang.." Sorry la cik abang...bini awak ni lupa nak citer....bukan sebab takmo kasi keluar bilik :-p 


Lepas habis bola kami pun konon2 bersiap la nak keluar jalan2 tengok lampu2 kat luar tu...hhmm..dah pukul 10pm lebih....dataran pahlawan dah tutup...jalan pulak ke A Famosa kot2 memalam cerah....gelap jugak...sampai depan A Famosa hubby offer RM1K kat eynda!! Dia suruh eynda naik sampai ke atas sorang2....dia nak snap gambar eynda dari bawah....owwhh nehi...nehi...eynda kata kat atas tu ada ramai orang....macam2 rupa ada....rambut panjang ada...berjambang ada...semua pakat keluar merayau....hahaha...boleh agak ke sape? :-p

Dah takde apa nak buat semua gelap gelita...nak naik beca malam2 pun rasa cam bahaya....so balik bilik hotel...tido....


Sekian....esok tu nak balik dah :-(










15 comments:

Queen said...

dulu kat masjid tuela nik buat kajian rumah lama...masjd tu dan juga rumah munsyi abdullah... =)

kitorang jalan kaki je...

melaka memang best...tp town die malam2 tak boleh jalan2 sangat..bahaya...

nik rasa nik tau kak eynda duk hotel mana..hihi.. =)

'NuReeN' said...

dah lama x pegi melaka.. last rasanya thn 95 kot.. hehe tue pon rombongan sekolah..

menarik kan tempat2 bersejarah dictu..

NM02 said...

tiap kali ke melaka, tak berani nak naik beca, bukan aper... takut orang yang kayuh tu dapat penyakit semput sbb bawak saya yang gebus ni.. ahaksss

Farra Dhelina said...

suka naik taming sari tu..boleh nmpk bandar melaka kan

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

bestnye akak...
sempoi jew akak...
hehehe...

Softtouch [Hanim] said...

cantik2 nya pic nie...suka tgk...mcm sy pun join skali holiday kak eynda nie..

akiratoriza said...

Salam...
sonok tgk akak jengjalan dgn family... gambar2 pun menarik... dh lama tak jejak kaki di Melaka, mesti dh byk perubahan kan...

♥WEIYDAWEINGWAFFA♥ said...

wah..sakan berjalan..saya xpernah sampai kat sini..sedey!!!

Joy said...

melaka mmg best kan kak..br aja pg last nov ;)

reena said...

Baru pi Melaka gak hari tu masa new year's eve. Melaka best!

Yan said...

Akak teringin sangat nak naik beca tu..

A~ said...

a few yrs back jalan2 kat melaka naik kota nih sampai hitam & semput. huh hah huh hah... seb baik tak pengsan separuh jalan. then turun bukit tu nampak gerai apek jual air kelapa tepi sungai tu... fuuuuhhh nikmat. 2 biji kubedal.

mimie1678 said...

eynda... mimie yg org melaka pun tak pernah pergi tmpt2 nie... hahaha... malu pulak rasanya... hahaha...

Cik Firus said...

baek hati btol hubby sis offer 1k tuk sis..rugi sis x panjat a famosa tu..kalo jumpe org rmai kt ats tu say hii je..hehhee

xpe2 cik firus tau sis "segan" nak panjat a famosa malam2 cmtu :)

Aien said...

Salam Eynda,

ni first time nak tinggalkan cap jari ni..he..he..

Sikit tips dr saya..maybe next time eynda boleh kontek saya utk dptkan info tempat2 pelancongan, tempat makan menarik etc yg boleh menjadikan percutian eynda lebih menyeronokkan..sebab saya mmg kerje dlm bidang ni (tourism malaysia).So, teruskan melancong..selamat bercuti2 malaysia..(^_^)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails