Saturday, January 1, 2011

Melaka Day 1 ~ Bandar Hilir

Mari kita start bercerita tentang holiday kat Melaka ye....setelah diintrokan dgn gambar bilik hotel...kami sampai di melaka dlm 1.45pm, terus check-in di Equatorial Hotel....rehat2 kejap check ada apa dlm bilik, terus keluar jalan-jalan....takkan nak duduk dlm bilik aje kan...rugi la :-p




Gambar pertama di Melaka....



Tempat pertama dilawati....Istana Kesultanan Melaka...




Patung Hang Tuah....




Kejap je kat situ...tak sampai sejam coz dah nak tutup....






Seterusnyer ke A Famosa.....



Tak aci la Hannah kena dukung....muka seronok tu....nasib baik mama Hannah tak semput masa panjat tangga ni :-p



Adam posing...gambar kena crop sebab pemandangan kat sebelah tu tak cun....(eynda & hannah interprem dgn gaya yg tak boleh blah)



Hubby ambik gambar adam & hannah while eynda ambik gambar hubby & hannah *wink*



Berehat sebentar....Hannah nak kipas kaler biru so sedondon dgn barbie dia & dia feeling2 barbie tu jadi burung merak....



Tiba masa naik beca!! Hannah kata "banchek"!! Kami kena ambik 2 beca sebab ada 4 orang semuanyer kan...satu beca RM15...round dekat2 aje.....





Beca tu stop kat kawasan keretapi lama...turun ambik gambar....



Lepas tu bergambar dgn kapal terbang lama pulak....pas tu naik beca, patah balik ke tempat mula naik tadi....



Adam posing dgn "orang gold"




Lupa pulak nak tanya hubby, brape kena bayar kalau nak posing dgn "org gold" ni.... ada "org blue" & "org silver" ..... eynda teringin gak nak bergambar tapi Hannah tak bagi :-(



Cross jalan kononnyer nak minum cendol melaka...dah uncle bawak beca rekomen kat bawah pokok tu....full lah..takde tempat duduk...semua duduk macam takmo berganjak dari situ...eynda buat muka kesian pun diaorg buat tak tau je tau...last2 lepak kat tempat meriam ni....pas tu pi minum kat restoran seafood dekat2 windmill....





Lepas minum2 anak2 dah sibuk nak ajak naik bot....masa naik cerah lagi....masa patah balik dah gelap....tetiba nampak kostume "org gold/blue/silver" bergantungan kat satu rumah kedai kat tepi sungai tu...oowwhhh kat situ rupanyer diaorg tinggal hehe....

On the way nak balik ke hotel kami dinner siap2...dinner kat Nasi Lemak Antarabangsa....restoran yg ada kat shah alam tapi tak pernah pi makan tetiba boleh pi makan kat Melaka hahaha....

Dah makan perut kenyang kami pun balik ke hotel.....rehat2....tido....esok jalan2 lagi....

Sekian kisah day 1 di Melaka.... 






19 comments:

Tihara said...

best ea melaka..ada satu pic hannah tk pake kasut..or dia pake slipper sy tk nampak :) he

Cik Firus said...

teringin nak g jejalan kt melaka..
penah sampai melaka tp x sempat nk g jejalan..jeles tol..huhuhu

eynda said...

Tihara...tu dlm istana kesultanan melaka...memang kena buang kasut :-)

eynda said...

cik firus...sebelum ni akak pegi banyak kali gak tapi tak sempat jalan2 pun...kali ni all out :-D

Ein Auzai'y said...

Kalau my daughter "Echa" nampak gold man confirm menyorok belakang baba dia...tak berani...

Anne said...

Melaka memang cantik & banyak tpt blh dilawati. 2x dah pi Melaka :)

MY HEART said...

best la kak eynda dapat jalan2 melaka... jeles2 ahaks

Gorjes Ke?? said...

org gold ngan silver
ada kat kuantan hari ni
jadi statue kat berjaya megamall
ingat patung sbb menten je tak bergerak lsg
rupanya2 orang
kali kedua round tgh dah posing bawah kotak dia berdiri
terkezut peach

Kaseh said...

mesti rasa semacam kan bila bergamba kat patung hang tuah tuh..kaseh selalu rasa macam besh je kalau pegi tpt2 bersejarah ni macam g makam mahsuri dulu tapi tu la...tak penah g melaka lagi..tu yg excited sgt eynda wat review ni..insyaALLAH ada rezeki sok bebila nak g melaka gak..hehe...eynda wat semua vacation enjoyable la...sgt besh...

HonEyBuNNy said...

bestnya g jalan2 dgn family...;-)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

semua ceroi dah rase...
memang best.....

A~ said...

eynda, sorry late reply lah. happy new yr to u tooo. semoga tahun ini lebih baik than tahun-tahun sebelumnye ye.
oh, bestnye gi melaka. panas tak masa ni? kami hari tu pulun air kelapa berbiji2 coz penat & panas jalan2 kat kawasan museums ni lah.

Yan said...

Teringin gak nak ke sini balik . I still remember duduk kat tangga tpt adam duduk tu. I sat with my American lecturer in 1988.Best nya..

Queen said...

kalau gi melaka...memang cendol bawah pokoktu terbaeeekk...nik sangup tunggu sampai takde orang..ehehehhe

pastuh..malam2 pi makan asam pedas di kota laksamana.....

d!LLah said...

'banchek' tu apa eynda...
kim salam kat hannah yg gojes....

Zareene Saifuddin said...

eynda, cendol kat bawah pokok tepi sg. melaka tu memang best... sejak zareene std. 1 lg.. mesti mak bawak minum cendol kat situ lepas balik dari skolah..

peah @ peps said...

bestnyer cuti-cuti Melaka...nak pergi la..:)

New Entry: Water Chalet, Avillion, Port Dickson

Softtouch [Hanim] said...

bestnya melaka,...suka p situ...lama dah xpg sejak kawin ni...sian kan...adam nmpak sgt besar dah...ensem boy....

Just Call Me Bitt said...

wahh boleh la adam buat esei nanti nih ;)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails