Wednesday, December 1, 2010

Ke Ipoh....

Eynda demam satu hari...hari rabu saje...tapi seram sejuk pening kepala masih terasa sampai hari ahad lepas....apa yg tak kena tak tau la...alhamdulillah dah sihat sepenuhnyer walaupun semalam rasa tak sihat tu macam datang balik...kita lawan rasa tak sihat tu!!

Apa kaitan citer tak sihat dgn citer gi Ipoh ek....

Sebab....dalam tak sihat pun masih travel....dah plan nak hantar mama eynda ke rumah cousin kat Ipoh..mama nak stay kat situ sebelum balik ke Kedah....mama datang sini sejak nak buat housewarming hari tu....

Sehari sebelum ke Ipoh eynda ada buat status kat FB...eynda teringin sangat nak makan nasi lemak balut daun pisang...sendiri buat takmau...hanya nak yg orang jual....mana nak cari area Cahaya SPK ni jauh dari kedai/gerai kan...ada kawan-kawan komen banyak tempat jugak yg jual tapi terasa jauh nak pi cari...ada yg suggest kat rest area jejantas Sg.Buloh....tetiba teringat kebetulan nak pegi Ipoh....sudah nampak jalan penyelesaian heheh....siap bagitau hubby, bangun pagi sabtu ready pi Ipoh, nak sarapan kat rest area highway...nak makan nasi lemak balut daun pisang!!





Maka sampai la kat satu rest area kat Rawang.....jumpa nasi lemak balut daun pisang....macam wanita peknen yg lepas ngidam la pulak hehe....plan nak stop kat jejantas sg buloh tapi hubby kata tak lalu situ...mana2 aje janji jumpa nasi lemak idaman.... 2 bungkus nasi lemak okeh masuk dlm perut....baru tenang pikiran kekekeke.....tapi lepas makan tu terus telan Hacks hitam...perut belum betul2 sihat dah makan makanan pedas...mual la skit :-p 

Ehhh gambar nasi lemak takde sebab sudah tak tahan mau makan....gambar hannah je ada dgn barangan cukainyer....


Maka tiba la di rumah cousin eynda dgn selamat.....rumah cousin kat area Tambun...dekat sangat dgn The lost world of Tambun....tapi kami tak pernah jejak kaki ke situ lagi...maybe satu hari nanti...Insyaallah...

Rumah lot hujung lorong....kami parking disambut oleh seekor biawak kat depan kete hehe...tak sempat nak snap gambar....biawak tengah memburu burung kat hutan tepi rumah tu....Hannah melalak dlm kete takut nak turun sebab nampak biawak....tetiba ada bunyi sahutan respon pada lalakan Hannah....sape yg respon??







Mereka ini!! Cousin eynda bela...sangat comel...tapi scary gak tengok muka yg jantan tu...lumrah la bak burung merak..yg jantan lebih cun dari betina...hubby cukup bangga kekekek...ada kena mengena?? :-p 

Kuasa Allah...setiap kali kami usik kedua-dua ekor yg jantan tu akan berbunyi serentak....tak pernah seekor je bunyi....ke mana pun jalan bersama...okeh jangan bandingkan manusia lelaki yg kemana saje berdua ye...itu mungkin ada sesuatu yg tak kena dgn mereka ahahaha....oppsss...




 Satu-satunyer kucing belaan kak yong (cousin)....namanyer Scooby-Doo...geram betoi coz dia takmau kat orang luar....ni gambar posing kat rumah jiran....rugi la scooby takmau manja2 dgn kita...kalau tak mesti dapat makan biskut kucing free...."ada haku kesah?" (scooby-doo jawab le ni)....




3-4 jam sebelum tu dah makan nasi lemak 2 bungkus....kak yong hidang pulak makan tengahari....penuh meja!! Tetiba datang rasa lapar bila tengok kerabu mangga yg lazat....selalunyer org guna mangga muda...tapi kakyong guna mangga yg dah ranum skit...aduuhhh...bayangkan manis2 masam kerabu itu...ditabur ikan bilis...cili padi potong...ada hirisan bunga kantan yg menambahkan kesedapan kerabu tu....eynda makan itu je dah cukup dgn nasi putih....



Tak lama lepas tu eynda & family bertolak balik ke shah alam....tapi sebenarnyer belum lagi hehe...kami singgah JUSCO Ipoh tuuu....hubby kata nak singgah...eynda apa lagi...tapak tangan tertadah sudahhh....nak jalan pun tak larat sebenarnyer....bila berdiri lama skit badan dah berpeluh-peluh sebab takde tenaga nak berdiri....tapi dengar je JUSCO apa kesah...sanggup....hubby pun perli bila nampak eynda keletihan tapi masih berlagak "i can do it"....





Singgah makan2 lagi....di kopitiam tapi anak2 nak makan mcd...mama ini jugak yg pi beratur kat mcd beli fries ...yesss i can do it.... padahal dah dapat beli baru rasa semput letih beratur hihi... i can do it okeh...shopping complex punya pasal takpe...





Muka yg keletihan sebab 3 hari hanya berselera makan buah & sayur je...turun le 1.5kg...tapi hari sabtu tu 1.5kg tu dah patah balik le gamaknyer....tengok aje la apa yang eynda makan kan...meriah!! Tapi takpe...masa tak sihat tu rasa tak best langsung bila takde selera nak makan...nak buat apa pun tak larat coz takde tenaga....bersyukur sebab dah sihat....



Pose Hannah sebelum balik shah alam....sementara ayah masuk dlm jusco beli barang skit...eynda & anak2 berehat kat area yg ada tempat duduk....

Kami bertolak balik dalam pukul 6 petang...singgah kat rest area mana ye...singgah minum & makan pau Yik Mun...ye makan lagi muahahaha....pas tu tapau pulak nasi ayam...okey nasi ayam eynda tak makan le malam tu....terlalu letih utk makan malam...simpan keesokan hari pulak....

Gitu le citernyer jalan2 ke Ipoh...citer pasal Ipoh sikit aje...citer pasal eynda makan makan dan makan aje yg banyak kekekeke....what to do...3 hari makan sikit...hari ke4 dah kemaruk makan macam2....semoga tak sakit dah lepas ni....eynda rasa ni kali pertama eynda demam sejak lahirkan Hannah...lama tu!!

Ok la kang kena tukar tajuk entry pulak... "Kisah eynda yg tak sihat pas tu makan banyak!!"






9 comments:

Snowwhite Zone said...

hannah suka kaler pink ye..

tang makanan ats meja tu membuatkan air liur ku meleleh!! sodap ja... Tambun kira dekat ngn umah parent anis.. next time dtg Ipoh, if anis cuti, leh le kita jumpa2 ye....

Jiejah @ Iza said...

sakannnnn makan² ekekeke.
tp kan eynda , mmg biasa kot lepas demam sure selera makin menjadi²..semua sedap kat mata hihihi

Softtouch [Hanim] said...

yelah dah 3 ari xselera tp lepas dah elok haruslah mkn sakan..xpe kak eynda, xde naik mana pun berat tu..bestnya p umah cousin kak eynda, dtg2 jer terhidang penuh meja ngan lauk2...

ieda said...

wow wieee .. banyaknye menu .. hehhehe pening tuu nak makan .. semua sedapp .. untungnya dtg umah org dihidangkan pelbagai lauk pauk niehhh :)

heheh ieda pun suke nasi lemak daun pisang eynda .. kalau balik kg .. x makan x sah .. sana senang cari .. :)

A~ said...

meleleh jap dengar cerita pasal R&R & food di sana. sini aaaiishhh.. R&R nye sangat mengah. tak halal.

hope eynda dah sihat. take care. minum air byk2 & rehat kay.

anie,Nagoya said...

Eynda...ko buat org jeles le...bab nasi lemak Dbalut daun pisang.uuwwaakkk......demam2 pun msh gagahkan bab makan ya???

Dilily said...

haaah eynda, better buat upt.... macam tanda2 nak pregnant jer.....

Zareene Saifuddin said...

eynda, walau x sihat, tapi tetap nampak anggun & bertenaga

sheila said...

sungguh getik pose yg last itu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails