Friday, December 24, 2010

Everybody Is A Friend, Until They Prove Otherwise....



Melentur buloh biar dari rebungnya....

Pernah tak lihat situasi kanak-kanak yg menangis sebab disisih kawan-kawan lain?? Pernah tak lihat bila kanak-kanak berlari ke arah kawan-kawan, kawan2 dia lari pulak dari dia...menyorok...taknak berkawan....yang mana satu anak kita? Yang disisih?? Yg lari menyorok sebab taknak berkawan tu ke? atau ada yg jelir2 lidah....yg jeling2 dgn muka yg masam...

Mungkin orang kata...alaahhh...budak2...apa diaorg tahu...esok besar ok la tu....ini masalah masyarakat kita....suka ambik mudah...

Eynda bukan la seorang yg perfect dlm membesarkan anak-anak....tapi eynda cukup pantang kalau anak-anak eynda membuli...cari gaduh....masam-masam muka...jelir2 lidah...pilih kawan...bla bla bla....cara percakapan pun eynda pantau...anak-anak eynda pun bukan le perfect....ada jugak yg eynda gagal...kat rumah eynda selalu pesan...jangan guna AKU...lebih sopan guna SAYA atau nama sendiri....tapi bila dgn kawan-kawan, dengar jugak perkataan AKU tu....takde masalah sebenarnyer dgn AKU....semua orang guna kan...cuma pendirian eynda memang macam tu....so jangan marah ye :-D

Eynda pernah lihat situasi Adam & Hannah...diaorg memang suka berkawan....tambah2 bila masuk Tumble Tots dulu, memang diajar tentang friendship...diaorg jadi cepat mesra...mudah berkawan...masalahnyer tak semua budak2 nak berkawan dgn diaorg....jadi le kejadian-kejadian di atas tu...lokasi di sekolah....di kawasan kejiranan...di mana2 playground...di RNR...baru2 ni di klinik pun ada!! Takkan la anak2 eynda ni sentiasa bernasib malang kan...orang takmau berkawan kah? Eynda selalu pikir balik...adakah anak2 eynda yg berperangai tak senonoh? Tapi sape yg jelir2 lidah? Sape yg jeling2 mata? Sape yg tetiba lari sebab taknak berkawan? Takut apa? Nampak apa? :-p

Bukan semua la kanak-kanak macam ni....selalunyer yg eynda perasan mereka memang tak mengenali anak-anak eynda....pendek citer yg terjumpa secara kebetulan kat mana-mana tu....yg kenal rapat memang baik dgn anak-anak eynda....eynda selalu cakap kat Adam & Hannah....takpe la kalau orang tak nak kawan dgn kita....ramai lagi kawan2 lain...

Mungkin orang tak terpikir....cara anak2 dibesarkan mempengaruhi zaman dewasa dia kelak....kalau tak ditegur, dia mungkin ingat perkara tu normal kan...so tak heran la orang2 dewasa sekarang macam2 perangai ada...hasad dengki....benci sana sini...suka cari pasal dgn org lain...suka bergaduh....tak heran jugak ramai yg jadi anonymous di dunia blog kan hehehe.....

Pikir-pikir kan lah....

Salam Jumaat....semoga hidup kita sentiasa diberkati Allah...amin...

Sekian...

11 comments:

alyyani said...

saya setuju dgn entry ni. nauzubillah lak kalau anak kita jadi misbehavior kan. kita kalau tgk diorg masuk playground ke or tmpt ada ramai budak. mesti perati je. cmne la org kelilinag diorg. hopefully ok2 aje :)

Me said...

eden setojuuuuuuuu!!!

mimie1678 said...

mimie pun ada masalah mcm nie... sllnya as a parents kita akan salahkan anak kita dulu sebelum menyalahkan anak org lain kan... tapi bila ada yang menyalahkan anak kita susah jugak kan...

Alin Marlini said...

setiap ibu mahukan yg terbaik untuk anak2...

Zareene Saifuddin said...

zareene stuju ngan eynda.. even sama cam eynda.. x bg yasmine ckp AKU. Tp kids ni cpt blaja all d bad things tau. so, as parents, kita kena pantau behaviour & pertuturan mereka..coz we want the best for them

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

kalau dari kecik xdidik..
besar jadi anakku sazali la...

sara ahmad said...

hi eynda.. hello neighbour.. i pun tinggal di spk cahaya.. :) best nyer jumpa other blogger yang tinggal di spk.. :)

Cik Firus said...

gud entry..
cik firus ske cara sis didik anak2 sis :)

Mr & Mrs Ai said...

bak kate pepath...syg anak ditangan2 kan...sayang laki...dimadu2kan...eehhhhh...silap..heheheh...syg laki dijaga2 kan =)

Millomocca Danique said...

ape yang nad penah baca dekat net before this..
on research la...
yang orang tua selalu fikir anak2 diorang ni tak de perasaan...so selalu je marah kanak2 dengan bahasa yang tak elok...
by the end budak2 ni ada masalah saikology tu yang jadi pembuli tak pun pendiam kat skool...
setiap manusia ada hati dan perasaan...kena la jaga x kira tua ke muda...

Queen of Pirus said...

thumbs up to this entry..it is so true.Kerap terjadi pada daniel & selalu tertany2, kenapa ramai yg tak boleh get along dgn daniel...& selalu berdoa semoga beliau pandai bergaul & punya sahabat2 yg baik , insyallah.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails