Friday, November 19, 2010

Sambutan Raya Korban @ Surau Cahaya SPK.

Tahun ni eynda & family sambut Aidil Adha @ Cahaya SPK coz hubby tak dapat cuti...raya jatuh hari Rabu kan....tapi tak terasa sedih sangat coz mama eynda & MIL pun beraya kat sini...diaorg datang sejak housewarming hari tu....

Agak meriah jugak la kat sini sebab ramai jugak yg tak balik kampung....ada pulak majlis korban lembu kat surau sini bersambung dgn acara memasak bergotong royong kat surau...best!!



Hidangan pagi raya kat rumah...ala kadar je sebab nanti nak makan kat surau pulak :-D




Eynda tak pegi masa majlis korban berlangsung....eynda lemah semangat....dah habis majlis korban tu baru hubby sms suruh datang surau...eynda ada pengalaman 2 tahun lepas....masa tu majlis korban kat utara...sebelum start korban eynda nampak lembu yg nak kena korban lalu depan eynda dgn tuan dia..manjanyer lembu tu dok sondol2 badan tuan dia...tuan dia pun dok usap2 kepala lembu tu dgn kasih sayang...tetiba eynda sayu...eynda kesian....nak tau...eynda tak sentuh langsung daging lembu tu...makan pun tidak....so sejak tu eynda elakkan dari tengok lembu kena korban....




Sampai2 surau orang dah melapah daging lembu.... 




Angkat beramai-ramai letak dlm kete sorong....berat kan...



Zoom dari jauh ni hehe...




Ecehhhh....kontrol ayu masa nak potong daging utk acara masak memasak :-p 




Nak adik ke? kikiki..... 




Ada orang merajuk sebab gambar dia tak banyak pas tu jarak jauh plak tu hehehehe...ni pun paksa adam pi snap :-D 



Dah letih potong daging...potong buah-buahan....kita duduk rehat dulu sambil posing2 ye... 





Ni geng terrer2 memasak....eynda terrer menengok jek :-D







Hujaaaaaannnnn....nasib baik dah selesai memasak.... 




Geng wanita makan kat dlm area surau...geng lelaki duduk dlm khemah.... 




Renung apa tu Adam?? 



Hannah sangat good girl hari tu....nasib baik la...boleh mama dia tolong apa yg patut kat situ...takde la nak kena layan dia aje....dia main dgn kawan2 dia kat kawasan surau....siang2 takpe lagipun kawasan tu berpagar & selamat....hubby kata kalau BBQ Cahaya SPK hari tu buat kat area surau maybe Hannah tak moody macam malam tu....next time kita buat cadangan ye hehehe...cehhh...semata-mata utk Hannah pulak kekekeke....


Lepas hujan berhenti kami pun balik la...eynda bawak mama & adik eynda datang makan kat surau jugak....alang2 diaorg ada kat rumah kan...balik rumah bersiap-siap utk ke Sg. Penchala pulak...
 
 
 
 
 
 
 

12 comments:

MRS. K said...

ketupat.. lama giler tak makan. slalu raya kat kg buat lemang jer..

eynda said...

Mrs K..org utara wajib ada ketupat daun palas :-p Tu pun MIL bawak dari kampung hehe...

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

oo baru nak tanya..ingat akak buat sendiri ketupat daun palas tu..eheh

honey amour said...

meriahnya ..:)

♫::: m[e]n!t! s[e]nja :::♫ said...

akhirnye...
lepas gak pic masuk...
hehehe...

eynda said...

rose...takde maknanyer nak buat sendiri hihi...

eynda said...

honey...haah meriah :-D

eynda said...

ceroi...kena paksa buat entry gak..kalau tak memang takde entry la... :-D

Just Call Me Bitt said...

salam aidiladha kak eynda & family...

Softtouch [Hanim] said...

mesti sedpa kan kak eynda daging mkn fresh2 tu..baguslah kwsn kak eynda tu, semangat kejiranan kuat sungguh,..

zAnNa@mAMaBaTriCE said...

uihs...nampak ketupat daun palas ler...
sedapnyerrrrrr

seronok tengok acara korban nie...nak2 time melapah daging lembu tu..happening sungguh

Eye_nee said...

Daging lembu yg Fresh manis jer rasanye kan....Penah jugak tgk sekalai acara korban ni...mmg sadis tgk lembu tu...

p/s: Eynda..Pegi Sg. Penchala kerumah siapa??...byk saudara mara saya ada kat sana...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails